19/8/2022

Πήραν «φωτιά» οι καταγγελίες των καταναλωτών για το κόστος στην ενέργεια

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Yπέρογκες, άδικες, αδιανόητες και αδιαφανείς χρεώσεις καταγγέλλουν τα ελληνικά νοικοκυριά

Τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη καταγράφει η χώρα μας στον τομέα της ενέργειας, την ώρα που τα ελληνικά νοικοκυριά βλέπουν το μηνιάτικό τους να εξανεμίζεται από τις πρώτες δύο εβδομάδες. Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος προκαλούν εγκεφαλικό, ενώ το κόστος για θέρμανση και καύσιμα έχει φτάσει στο ναδίρ.

Η κυβέρνηση επιμένει να μην προχωρά σε ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας και της ασύστολης αισχροκέρδειας, ενώ προαναγγέλλει μέτρα στήριξης, με επίδομα το οποίο θα απευθύνεται στα νοικοκυριά που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, ενώ την ίδια στιγμή γυρίζει την πλάτη στη μεσαία τάξη, η οποία τείνει να φτωχοποιηθεί.

Με αφορμή τον αυριανό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή, οργανώσεις των καταναλωτών αναφέρουν ότι οι καταγγελίες για το ενεργειακό κόστος έχουν εκτοξευθεί το τελευταίο διάστημα.

Η Ένωση Καταναλωτών Η Ποιότητα Της Ζωής σημειώνει ότι «οι καταγγελίες στον τομέα της ενέργειας, μεταξύ Σεπτέμβρη 2021 – Φεβρουαρίου 2022, παρουσίασαν κατακόρυφη αύξηση, (πάνω από 3.000 καταγγελίες ), είναι ενδεικτικό της κατάστασης, ενώ παρατηρείται παρόμοια αύξηση και σε όλες τις Ενώσεις Καταναλωτών- μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών (Π.ΟΜ.Ε.Κ.) “Η Παρέμβαση”».

Η ΕΚΠΟΙΖΩ αναφέρει ότι, φέτος, την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή (15 Μαρτίου), την αφιερώνει, για δεύτερη συνεχή χρονιά, στο κοινωνικό αγαθό της ενέργειας, και, πιo συγκεκριμένα, «στο δικαίωμα όλων μας να έχουμε πρόσβαση, με προσιτές τιμές, στην ενέργεια. Το δικαίωμά μας να έχουμε απλούς, κατανοητούς και διαφανείς λογαριασμούς, απαλλαγμένους από άσχετες χρεώσεις».

Προσθέτει ότι, το μείζον κοινωνικό πρόβλημα είναι η ακρίβεια, όχι μόνο στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και λοιπών καυσίμων, αλλά και σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και όχι μόνο.

Δημοφιλείς ειδήσεις  «Ψίχουλα» η δήθεν αύξηση του κατώτατου μισθού στα 38 ευρώ!

Οι παράγοντες που εκτόξευσαν τις τιμές, σύμφωνα με την οργάνωση των καταναλωτών, είναι πολυσυζητημένοι, πολιτικού- γεωπολιτικού και οικονομικού χαρακτήρα, εξωγενούς και ενδογενούς προέλευσης. Όμως, όπως σημειώνει, αυτό που δεν έχει γίνει, είναι η λήψη μέτρων για την ουσιαστική στήριξη των καταναλωτών. «Θεωρούμε ότι η επιδότηση λίγων ευρώ παρέχει μεν μερική προσωρινή ανακούφιση αλλά δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ακόμη σημειώνονται τα εξής:

Στη χώρα μας, οι εγγενείς αδυναμίες και στρεβλώσεις στη λειτουργία των διαφόρων αγορών (ενέργεια, τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, τρόφιμα κλπ) είναι γνωστές και συντηρούν φαινόμενα αισχροκέρδειας, έλλειψης ανταγωνισμού, αθέμιτων και παραπλανητικών εμπορικών πρακτικών, αδιαφάνειας στη διαμόρφωση των τιμών και της αύξησής τους.

Το γεγονός ότι στην ΕΚΠΟΙΖΩ οι καταγγελίες στον τομέα της ενέργειας, μεταξύ Σεπτέμβρη 2021 – Φεβρουαρίου 2022, παρουσίασαν κατακόρυφη αύξηση, (πάνω από 3.000 καταγγελίες ), είναι ενδεικτικό της κατάστασης, ενώ παρατηρείται παρόμοια αύξηση και σε όλες τις Ενώσεις Καταναλωτών- μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών (Π.ΟΜ.Ε.Κ.) “Η Παρέμβαση”.

Τι αφορούν οι καταγγελίες

Οι καταγγελίες αυτές κυρίως αφορούν στα εξής:

1. Τη λεγόμενη Ρήτρα Αναπροσαρμογής, που όταν εφαρμόζεται οδηγεί σε υπέρογκες, άδικες, αδιανόητες και αδιαφανείς χρεώσεις που διπλασιάζουν ή και τριπλασιάζουν το κόστος της kwh.

2. Τις “Ρυθμιζόμενες χρεώσεις” που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς, ιδίως οι ΥΚΩ- Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και το ΕΤΜΕΑΡ- Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων.

3. Επιβαρύνσεις των λογαριασμών με Δημοτικά Τέλη, Έμμεσους Φόρους, ΕΡΤ

4. Αθέμιτες και παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές των προμηθευτών ενέργειας.

Έντεκα προτάσεις

Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών Π.ΟΜ.Ε.Κ. “Η Παρέμβαση” ζητούν από την Κυβέρνηση:

Δημοφιλείς ειδήσεις  Εκτινάχτηκε η τιμή του φυσικού αερίου «σπάζοντας» κάθε ρεκόρ

1. Να ορίσει πλαφόν στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων καθώς και στα καύσιμα

2. Να ορίσει πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, όπως προβλεπόταν αρχικά στη σχετική διαβούλευση της ΡΑΕ και να επιβάλλει διαφάνεια στις αναπροσαρμογές που κάνουν οι προμηθευτές στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, με κριτήρια αντικειμενικά, εύλογα, προβλέψιμα και κατανοητά στους καταναλωτές

3. Να προβεί στον άμεσο εκσυγχρονισμό του δικτύου μέσω της χρήσης ευφυών συστημάτων μέτρησης (έξυπνοι μετρητές), ώστε οι καταναλωτές να ελέγχουν τις διακυμάνσεις ρεύματος

4. Να καταργήσει την χρέωση των ΥΚΩ και να μην αρκεστεί στην αναστολή των χρεώσεων ΥΚΩ μόνο στα αγροτικά και βιομηχανικά τιμολόγια για διάστημα πέντε μηνών (1/11/2021 – 31/03/2022)

5. Να αναστείλει την πληρωμή ΕΤΜΕΑΡ όσο διαρκεί η κρίση και δραστική μείωσή του στη συνέχεια για τα νοικοκυριά

6. Να αφαιρέσει από τους λογαριασμούς χρεώσεις που δεν σχετίζονται με την κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας (Δημοτικά Τέλη/Φόροι, ΕΡΤ)

7. Να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης

8. Να επαναπροσδιορίσει και να διευρύνει τις προϋποθέσεις ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) ως προς τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια περιλαμβάνοντας και άλλες ευάλωτες ομάδες καταναλωτών (άνεργους/μακροχρόνια άνεργους, μονογονεϊκές οικογένειες οικονομικά ασθενείς, άτομα με αναπηρία (ΑMEA), πολυμελείς οικογένειες, χρόνια ασθενείς, ανασφάλιστοι, ηλικιωμένοι, φοιτητές.)

9. Να ενισχύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ώστε να υπάρχει ουσιαστική εποπτεία και καταπολέμηση των φαινομένων της αισχροκέρδειας και των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών

10.Να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα το θέμα της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας και να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη στήριξη των καταναλωτών

Δημοφιλείς ειδήσεις  Κρήτη: 14 επιχειρήσεις απέκρυψαν έσοδα 5,2 εκατ. ευρώ!

11. Να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση σύμφωνα και με τις επιταγές της ΕΕ με ανάπτυξη των ΑΠΕ- Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η οικονομία σε βάραθρο με ελλείμματα – μαμούθ παρά την αύξηση των τουριστικών εισπράξεων!

Στα 10,8 δισ. ευρώ διευρύνθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το πρώτο εξάμηνο του...

Κρήτη: 14 επιχειρήσεις απέκρυψαν έσοδα 5,2 εκατ. ευρώ!

Καφετέρια στην Κρήτη δεν έκοψε αποδείξεις 1,4 εκατ. από delivery

Ακόμα και οι ανάλγητοι Γερμανοί κόβουν τον ΦΠΑ

Ο Σολτς μείωσε στο 7% από 19% τον συντελεστή στο φυσικό αέριο, ενώ ο Μητσοτάκης παραμένει δέσμιος των καρτέλ

«Ψίχουλα» η δήθεν αύξηση του κατώτατου μισθού στα 38 ευρώ!

Την ώρα που καύσιμα και τρόφιμα «γονατίζουν» τα ελληνικά νοικοκυριά

Εκτινάχτηκε η τιμή του φυσικού αερίου «σπάζοντας» κάθε ρεκόρ

11 φορές πάνω η τιμή του - Προειδοποιήσεις για δυο δύσκολους χειμώνες!

«Φωτιά» τα τιμολόγια ρεύματος και τον Σεπτέμβριο!

Σε πανικό τα ελληνικά νοικοκυριά

Απλήρωτοι λογαριασμοί: Σενάριο διακοπής ρεύματος σε όσους αλλάξουν πάροχο;

Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε ελληνικό νοικοκυριό

«Εξοικονομώ 2021»: Βρέθηκαν πόροι και για όλους τους επιλαχόντες!

Η κυβέρνηση, προκειμένου να αλλάξει το κλίμα, ξαφνικά αύξησε τον προϋπολογισμό κατά 591.700.000 €, και έτσι έφτασε τα 1,2 δισ.

Οι λογαριασμοί «καίνε», η κυβέρνηση κοροϊδεύει τον κόσμο!

Η ενεργειακή φτώχεια χτυπάει τα νοικοκυριά, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να ξεπερνάνε πλέον το 1 δισεκατομμύριο ευρώ

Νέο πακέτο στήριξης στη ΔΕΘ

Τα έσοδα από φόρους και οι τουριστικές εισπράξεις δίνουν δυνατότητα για παρεμβάσεις

Τριπλό «ραντεβού» με την εφορία μέχρι το τέλος του μήνα

Αυτές οι τρεις πληρωμές πρέπει να γίνουν μέχρι 31/08

Fuel Pass 3: Αλλάζει ο τρόπος πληρωμής του!

Συνεχείς συσκέψεις για το πώς θα δοθεί η επόμενη επιδότηση καυσίμων

Ολοταχώς σε πρόωρες εκλογές: Έρχονται ενισχύσεις και προς τους αγρότες!

Ανοίγει το... σεντούκι του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Άρωμα» εκλογών: Ποια χρέη θα σβήνονται;

Διευκρινίσεις ως προς το ποιους αφορά και με ποιες προϋποθέσεις

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αιφνίδιος θάνατος στην Πάτρα: Συγκλονίζουν οι τελευταίες ώρες του 69χρονου

«Το βράδυ ήμασταν όλοι μαζί σε οικογενειακό τραπέζι. Ο πατέρας μου δεν είχε κάποιο ιατρικό ιστορικό με την καρδιά του» λέει η κόρη του

«Πέθαναν» τον Γιώργο Μάγκα – Ο Μπιμπίλας ζήτησε συγγνώμη

Ο βασιλιάς του κλαρίνου ζει και βασιλεύει! Ο Σπύρος...

Νεκρή 43χρονη αστυνομικός μέσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στη Θεσπρωτία

Νεκρή εντοπίστηκε μέσα στο δωμάτιο ξενοδοχείου στη Θεσπρωτία, μια...

Πώς η πιο έξυπνη ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 κατέληξε σε φιάσκο

Θα μπορούσε να είναι ερώτηση – παγίδα σε κάποιο...

Έξι χρόνια σχεδίασης – βελτίωσης – ανάπτυξης και κατασκευής του radar «ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ» της ΕΑΒ

Από τον Μπάμπη Παπασπύρου*Στη φωτογραφία απεικονίζεται η εξέλιξη...

Πρόκληση! Οι νόμοι ισχύουν μόνο για Έλληνες

Εικόνα πλήρους διάλυσης της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και όλων των...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ