«Άκλαυτο» θα πάει το επίδομα των 13 ευρώ για τη βενζίνη – Έρχονται νέες αυξήσεις-«φωτιά» στα καύσιμα!

Οι αυξήσεις θα απορροφήσουν το επίδομα πριν καλά καλά φτάσει στα χέρια των πολιτών

Must Read

Την ώρα που οι πολίτες «βράζουν» από οργή μετά τα μέτρα-κοροϊδία που ανακοίνωσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι αρμόδιοι υπουργοί του, το περιβόητο επίδομα των 13 ευρώ το μήνα για τη βενζίνη θα… εξανεμιστεί πριν καλά καλά προλάβουν να το πάρουν!

Η ακρίβεια «σαρώνει» σε είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, καύσιμα και ενέργεια, με τα ελληνικά νοικοκυριά να βρίσκονται σε απόγνωση και να «τρέμουν» για το πώς θα βγάλουν το μήνα, καθώς ο μισθός τους δεν αρκεί για να πληρώσουν τους λογαριασμούς και τα βασικά τους έξοδα.

Την ίδια ώρα, οι προβλέψεις για το κύμα της ακρίβειας στα καύσιμα, είναι δυσοίωνες με τους πρατηριούχους να προειδοποιούν για νέα έκρηξη στις τιμές, τη στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να προχωρήσει σε μείωση φόρων, όπως έχουν κάνει ήδη πολλά ευρωπαϊκά κράτη.

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων και Πρατηριούχων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου, μίλησε σήμερα στο Open και εξήγησε ότι παρά την μικρή μείωση που παρατηρήθηκε στην τιμή του βαρελιού της βενζίνης, παρατηρείται ξανά νέα αύξηση, με το βαρέλι να ανεβαίνει κατά 10 δολάρια, την Πέμπτη. Σύμφωνα με τον κ. Ασμάτογλου από την ερχόμενη Τρίτη αναμένονται νέες αυξήσεις. «Μέχρι εδώ ήταν η ανάσα που πήραμε» σχολίασε και  πρόσθεσε: «Λέγαμε ότι θα κρατήσει αυτή η μείωση αλλά δεν βλέπουμε να κρατάει».

Η τιμή της βενζίνης άρχισε να ανεβαίνει από το τέλος του καλοκαιριού

Σε δηλώσεις του στο GRTimes, ο κ. Ασμάτογλου ανέφερε: «Όλα είναι πλέον εντελώς ρευστά. Με τον πόλεμο και τον κορωνοϊό να επηρεάζουν τις τιμές, δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε πότε θα εκτονωθεί όλο αυτό. Η κατάσταση μπορεί να εκτονωθεί είτε με αποκλιμάκωση στην Ουκρανία, είτε με… παγκόσμιο πόλεμο».

Μάλιστα ο ίδιος εξήγησε ότι η αύξηση στα καύσιμα ξεκίνησε από το τέλος του καλοκαιριού του 2021, ενώ «από την αρχή του έτους έως και σήμερα, η τιμή της βενζίνης έχει αυξηθεί ήδη κατά 10%». Επιπλέον, σχολιάζοντας το επίδομα των 13 ευρώ, ο αντιπρόεδρος των πρατηριούχων σημειώνει ότι «η ενίσχυση θα επαρκούσε σε περίπτωση που η τιμή θα ήταν χαμηλότερη. Τώρα, όπως ακούμε και από τους καταναλωτές, το ποσό είναι μικρό».

Όπως αναφέρει το «Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων» της πλατφόρμας του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης στη χώρα κυμαίνεται στα 2,095 ευρώ ανά λίτρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της 16ης Μαρτίου.

Πώς θα δοθεί η επιδότηση των 13 ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι της… τραγικής επιδότησης είναι όσοι πολίτες έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Η επιδότηση καυσίμων αφορά 60 λίτρα καυσίμου το μήνα, με 22 λεπτά το λίτρο. Η επιδότηση για το πετρέλαιο κίνησης θα γίνει στην πηγή και θα φτάσει στα 15 λεπτά το λίτρο.

Οι δικαιούχοι θα μπουν σε ειδική πλατφόρμα στο gov.gr το η οποία θα είναι έτοιμη το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου, σύμφωνα με πληροφορίες. Εκεί θα δηλώσουν τα στοιχεία τους και θα πάρουν την επιδότηση.

Η επιδότηση θα δοθεί με την κάρτα καυσίμων, η οποία θα είναι ηλεκτρονική, στα πρότυπά του freedom pass που εκδόθηκε για τον  εμβολιασμό των νέων. Η συγκεκριμένη κάρτα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για όσους  δεν έχουν smartphone, το ποσό που τους αναλογεί θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό τον οποίο θα έχουν δηλώσει από πριν στην πλατφόρμα.

Ο πολίτης θα δηλώνει σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης.

  • Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο.
  • Η επιδότηση (για αυτοκίνητο) αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Συνεπώς η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 40 ευρώ.
  • Για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 50 ευρώ (επιδότηση 27 λεπτά το λίτρο).
  • Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.

Παραδείγματα

  • Με 2,10 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,88 ευρώ.
  • Με 2,20 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,98 ευρώ.
  • 1,95 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,73 ευρώ.
  • Με 2,25 ευρώ η βενζίνη σε νησιωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,97 ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This