Γιάννης Στουρνάρας: «Τέλεια καταιγίδα» για την οικονομία της Ε.Ε. η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Την ίδια ώρα, ο διοικητής της ΤτΕ υποστηρίζει πως για την ελληνική οικονομία υπάρχουν «ισχυροί ούριοι άνεμοι»!

Must Read

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία ακολούθησε το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19, έχει οδηγήσει την ευρωπαϊκή οικονομία σε μια «τέλεια καταιγίδα», σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, η οποία προκαλεί στασιμοπληθωριστικές τάσεις.

Ειδικότερα, κατά την ομιλία του σε τραπεζικό συνέδριο, ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ενισχύσει όλα τα τρωτά σημεία του συστήματος και έχει περιπλέξει την κατάσταση. «Αναπόφευκτα, οι προοπτικές για την οικονομία και τον χρηματοπιστωτικό τομέα επηρεάζονται από αβεβαιότητες και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι παράγοντες της αγοράς μπορεί να χρειαστεί να περιηγηθούν σε θυελλώδη και αχαρτογράφητα ύδατα τους επόμενους μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάραυτα, όσον αφορά στην ελληνική οικονομία, υπάρχουν ισχυροί ούριοι άνεμοι, κατά τον κ. Στουρνάρα, καθώς το 2021 το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 8,3%. Ταυτόχρονα, οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας είναι ευνοϊκές, με την αύξηση της απασχόλησης να επιταχύνεται και την ανεργία να μειώνεται(!). Όπως επίσης ανέφερε, η Ελλάδα δικαιούται να λάβει περισσότερα από 70 δισ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων τα επόμενα επτά χρόνια, με τα μισά, περίπου, από αυτά τα κεφάλαια (30,9 δισ. ευρώ) να σχετίζονται με το σχέδιο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (NGEU) και τα υπόλοιπα να είναι διαρθρωτικά κεφάλαια από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. 2021-2027.

Νέες και απρόβλεπτες προκλήσεις

Ωστόσο, ο διοικητής της ΤτΕ προειδοποίησε ότι «ο δρόμος μπροστά δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, καθώς τα σημάδια από την πανδημία είναι ακόμα ορατά, ενώ νέες και απρόβλεπτες προκλήσεις είναι κάτι παραπάνω από διαφαινόμενες. Οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αποτελούν ένα σημαντικό αρνητικό σοκ από την πλευρά της προσφοράς, το οποίο αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή και να αυξήσει περαιτέρω τις τιμές της ενέργειας. Επιπλέον, μια πιθανή περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης εγκυμονεί σημαντικούς δυσμενείς κινδύνους για τις προοπτικές της οικονομίας».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This