Τέλος (από τον Αύγουστο) η ενισχυμένη εποπτεία!

Προαναγγελία εξόδου από Ντομπρόβσκις. Θα παραμείνουμε όμως στο «μικροσκόπιο» των δανειστών με εξαμηνιαίους ελέγχους

Must Read

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, στο οποίο έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία μετά την έξοδο από τα Μνημόνια.

Το «σήμα» έδωσε χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ανέφερε ότι η χώρα μας θα εξέλθει της ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο του 2022.

Θα πρέπει να σημειωθεί, βέβαια, πως η Ελλάδα θα παραμείνει στο «μικροσκόπιο» των δανειστών με εξαμηνιαίους ελέγχους μέχρι να αποπληρωθεί το 75% των δανείων που έχει λάβει κατά τη διάρκεια των Μνημονίων, δηλαδή έως το 2057!

Για την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία είναι η ολοκλήρωση της 14ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, με την Ελλάδα να καλείται από τους δανειστές να καλύψει όλα τα προαπαιτούμενα που έχουν απομείνει και από τους προηγούμενους ελέγχους.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για τους νέους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν να επισημαίνει ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα πρέπει να πετύχει η Ελλάδα από το 2023. Υπενθυμίζεται πως η τελευταία συμφωνία με τους θεσμούς έκανε λόγο για πρωτογενή πλεονάσματα κατά μέσο όρο κατά 2,2%.

Πάντως, για τον καθορισμό των νέων στόχων θα ληφθούν υπόψη από την Κομισιόν και τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή κρίση. Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι στόχοι που θα συμφωνηθούν για την ελληνική οικονομία να βρεθούν σε χαμηλότερα επίπεδα, καθώς όλες οι εκτιμήσεις μιλούν για χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού.

Πάντως, στον «αέρα» φαίνεται πως βρίσκεται το ενδεχόμενο επέκτασης της γενικής ρήτρας διαφυγής και το 2023, με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις να παραπέμπει σε νέες συζητήσεις μετά τις 16 Μαΐου, όταν θα δοθούν στη δημοσιότητα οι νέες προβλέψεις της Κομισιόν για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Τα συγκεκριμένα στοιχεία θα κρίνουν αν θα απαιτηθεί να διατηρηθεί η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων για ένα ακόμα έτος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This