Ευχάριστα είναι τα νέα που έρχονται από το υπουργείο Εργασίας για τις εγκυμονούσες εργαζόμενες, αφού με απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού, αρμόδιου για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότη Μηταράκη, προβλέπεται η χορήγηση επιδόματος μητρότητας από τον ΕΦΚΑ ακόμα και σε ασφαλισμένες του πρώην ΟΑΕΕ που έχουν διακόψει την άσκηση του επαγγέλματός τους κατά την ημερομηνία του τοκετού.
Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος είναι:
α) η ύπαρξη ταμειακής ενημερότητας και ασφαλιστικής ικανότητας για παροχές ασθένειας κατά την ημερομηνία του τοκετού
β) η αιτούσα να μην δικαιούται επίδομα μητρότητας από άλλο ασφαλιστικό οργανισμό.
Ειδικότερα, οι μη μισθωτοί που διακόπτουν την άσκηση του επαγγέλματός τους, βάσει του οποίου υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΦΚΑ, δικαιούνται παροχές κλάδου υγείας μέχρι ένα έτος από τη διακοπή της ασφάλισης, εφόσον δεν έχουν οφειλές ή έχουν ρυθμίσει αυτές και τηρείται η εξόφληση των δόσεων.
Στις αυτοαπασχολούμενες εργαζόμενες γυναίκες μπορεί να χορηγείται επίδομα μητρότητας, το οποίο επιτρέπει την προσωρινή διακοπή του επαγγέλματός τους, λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 14 εβδομάδων.
Το ως άνω επίδομα μπορεί να χορηγείται και στις κυοφόρους αυτοαπασχολούμενες γυναίκες, τις τεκμαιρόμενες αυτοαπασχολούμενες μητέρες του άρθρου 1464 του Αστικού Κώδικα και στις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες που υιοθετούν τέκνο ηλικίας έως δύο ετών.
Όσον αφορά τις περιπτώσεις Ο.Α.Ε.Ε., για τη χορήγηση απαιτείται η υποβολή των κάτωθι δικαιολογητικών:
α) Αίτηση της ασφαλισμένης στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση του πρώην Ο.Α.Ε.Ε.,
β) ληξιαρχική πράξη γέννησης του τέκνου ή βεβαίωση γιατρού του μαιευτηρίου για την πραγματοποίηση του τοκετού,
γ) υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 ότι δεν δικαιούται από άλλο ασφαλιστικό οργανισμό επίδομα μητρότητας.
Επομένως, στην περίπτωση όπου η ασφαλισμένη πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις, δικαιούται την καταβολή του επιδόματος μητρότητας ανεξάρτητα από το αν είχε διακόψει την άσκηση του επαγγέλματός της πριν από την ημερομηνία του τοκετού.
Τα δεδομένα αυτά ισχύουν και για τις εκκρεμείς αιτήσεις χορήγησης επιδόματος μητρότητας σε ασφαλισμένες του π. ΟΑΕΕ, οι οποίες έχουν διακόψει την άσκηση του επαγγέλματός.
Χωρίς το επίδομα των 2.000 ευρώ θα μείνουν όσα ζευγάρια αποκτήσουν παιδί μετά την Πρωτοχρονιά εφόσον –βάσει εισοδήματος- κατατάσσονται στο 10% των «πλουσιότερων» φορολογούμενων. Εξάλλου, το υπουργείο Εργασίας θα ήθελε να θεσπίσει και εισοδηματικά αλλά και περιουσιακά κριτήρια, για να αποφύγει την επιδότηση των πιο εύπορων οικογενειών και να συγκρατήσει το δημοσιονομικό κόστος κοντά στα 170 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, υπάρχει η σκέψη το ποσό των 2.000 ευρώ να μην δίνεται ολόκληρο με τη γέννηση του παιδιού αλλά να «σπάει» σε δύο δόσεις, ώστε εκτός από τα έξοδα του μαιευτηρίου και του γιατρού οι γονείς να διευκολύνονται και στη συνέχεια με τις πρώτες δαπάνες του παιδιού.