Εικοσαήμερο – φωτιά για την οικονομία

Οι κρίσιμοι σταθμοί με τις εκθέσεις και συνεδριάσεις που θα καθορίσουν την πορεία τους επόμενους μήνες

Must Read

Μπορεί επισήμως το οικονομικό επιτελείο να διαμηνύει πως με τα τελευταία μέτρα στήριξης έχει εξαντληθεί ο δημοσιονομικός χώρος για φέτος, ωστόσο το Υπουργείο Οικονομικών αναμένει το επόμενο εικοσαήμερο μία σειρά από εκθέσεις και συνεδριάσεις που θα καθορίσουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες.

Πρώτος σταθμός αναμένεται να είναι η έκθεση της Κομισιόν με τις εαρινές προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας στα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και της χώρας μας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμάται ότι θα χαμηλώσει τον πήχη για τη φετινή ανάπτυξη, ενώ θα αυξάνει την πρόβλεψη για την πορεία του πληθωρισμού.

Με αυτά τα δεδομένα, στις 23 του μήνα θα ακολουθήσει η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία θα συζητηθεί το ενδεχόμενο επέκτασης της ρήτρας διαφυγής και το 2023. Μόλις πριν από λίγα 24ωρα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του σε ισπανική εφημερίδα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης της δημοσιονομικής ευελιξίας και το επόμενο έτος.

Πρόκειται για εξέλιξη η οποία φαινομενικά ευνοεί τη χώρα μας, εφόσον φυσικά υιοθετηθεί από την Ευρώπη. Ωστόσο πηγές του οικονομικού επιτελείου έχουν σημειώσει ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να αποκλίνει των στόχων που έχει θέση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο έχει αποστείλει στην Κομισιόν τις προηγούμενες εβδομάδες και προβλέπει για φέτος πρωτογενές έλλειμμα 2% και για το 2023 πρωτογενές πλεόνασμα 1,1%.

Και αυτό, όπως εξηγούν, διότι η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο των αγορών εν όψει της εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο του 2022 αλλά και την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του ερχόμενου έτους, κάτι που δεν επιτρέπει στο Δημόσιο να αποκλίνει από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει.

Φυσικά, «κλειδί» για τα παραπάνω θα αποτελέσει και η έκθεση των δανειστών την ίδια περίοδο για τη 14η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα καθορίσει τα τελευταία προαπαιτούμενα πριν από την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This