Τρίτη 15/6/2021

Οι «μαϊμούδες»… τρώνε 1 δις από την ελληνική οικονομία

Περισσότερο από 1 δισ. ετησίως χάνει η Ελλάδα από τις παραποιήσεις, τις απομιμήσεις και την πειρατεία σε 11 βασικούς τομείς της οικονομίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι απώλειες για τη χώρα μας αγγίζουν το 1,3 δισεκατομμύριο, ποσό που ισοδυναμεί με το 12,3% των πωλήσεων στους 11 τομείς, στους οποίους εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Η συνολική αξία των απωλειών σε πωλήσεις στην Ελλάδα αντιστοιχεί σε 123 ευρώ ανά Έλληνα πολίτη ετησίως. Ειδικά στον τομέα της ένδυσης, της υπόδησης και των συμπληρωμάτων (αξεσουάρ) λόγω παραποίησης / απομίμησης οι απώλειες σε πωλήσεις εκτιμώνται σε 483.000.000 ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη για τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, η συνολική συμβολή των 11 κλάδων αντιπροσωπεύει περίπου το 42% του ΑΕΠ (5,7 τρισ. ευρώ) της Ε.Ε. και το 28% της απασχόλησης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι απώλειες αντιστοιχούν στο 7,4% του συνόλου των πωλήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε επίπεδο Ε.Ε. στους ακόλουθους τομείς: καλλυντικά και προϊόντα ατομικής περιποίησης, ενδύματα, υποδήματα και συμπληρώματα (αξεσουάρ), αθλητικά είδη, παιχνίδια κάθε είδους, κοσμήματα και ρολόγια χεριού, τσάντες χεριού και είδη ταξιδιού, ηχογραφημένη μουσική, αλκοολούχα ποτά και κρασί, φαρμακευτικά προϊόντα, φυτοφάρμακα και έξυπνα κινητά τηλέφωνα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ