Συγχωροχάρτι ΡΑΕ σε όσους παραπλανούσαν!

Συμμορφώθηκαν οι πάροχοι ενέργειας στις προειδοποιήσεις της Ρυθμιστικής Αρχή Ενέργειας και τα συμβόλαια δεν θα έχουν αστερίσκους

Must Read

Ύστερα από τρεις προειδοποιητικές επιστολές και αφού επί δέκα μέρες τουλάχιστον τρεις πάροχοι ενέργειας παραπλανούσαν συστηματικά τους καταναλωτές, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανακοίνωσε χθες πως τελικά συμμορφώθηκαν στις απειλές και σταμάτησαν τις απαράδεκτες αυτές πρακτικές.

Αυτό που δεν αναφέρει, βέβαια, η ΡΑΕ είναι ότι όσοι καταναλωτές δεν αντιλήφθηκαν την απάτη την οποία είχαν στήσει επί σειρά ημερών κάποιες από τις εταιρίες προχώρησαν στη σύναψη συμβολαίων που ουδεμία σχέση είχαν με τις διαφημιστικές καταχωρίσεις και, προφανώς, θα πληρώσουν πολύ πιο ακριβά, από ό,τι είχαν υπολογίσει, τους λογαριασμούς του ρεύματος.

Όπως ενημέρωσε η Αρχή, «σε συνέχεια των ενεργειών, μέρος των οποίων δημοσιοποιήθηκε (βλ. τις από 1.8.2022, 4.8.2022 και 5.8.2022 ανακοινώσεις), επιτεύχθηκε η συμμόρφωση των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας στα οριζόμενα στο κείμενο-πλαίσιο σε σχέση με την αποτύπωση της κρατικής επιδότησης. Πλέον, οι αναθεωρημένες καταχωρίσεις των νέων τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας προβάλλονται κατά τρόπο που αποτυπώνει την κρατική επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και συνάδει με τις αρχές της διαφάνειας και της συγκρισιμότητας. Σε αυτή τη βάση, θεωρούμε ότι ενδυναμώνονται οι καταναλωτές ώστε να προβούν -δεδομένης της δυσχερούς συγκυρίας- στις βέλτιστες επιλογές ως προς την επιλογή προμηθευτή και τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας».

Απευθύνει, παράλληλα, προειδοποίηση προς τις εταιρίες ότι «σε περίπτωση που τα τιμολόγια που θα δημοσιευτούν στις 20 Αυγούστου (για να ισχύσουν τον Σεπτέμβριο) και οι σχετικές καταχωρίσεις τους αντίκεινται στις διατάξεις του νόμου και στις γενικές αρχές της διαφάνειας, της συγκρισιμότητας, της μη παραπλάνησης και της αποφυγής αθέμιτου ανταγωνισμού, η ΡΑΕ θα προβεί σε δημοσιοποίηση των σχετικών περιπτώσεων χωρίς άλλη διατύπωση».

Εν τω μεταξύ, εκτός της επιστολής της ΡΑΕ προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος με δραματικούς τόνους απευθύνθηκαν ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) μαζί με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) με κοινή επιστολή προς τα υπουργεία ΠΕΝ και Οικονομικών.

Καθυστερήσεις στην απόδοση των ποσών των επιδοτήσεων

Διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι η Πολιτεία καθυστερεί να αποδώσει στις εταιρίες τα ποσά των επιδοτήσεων, προκειμένου να πιστωθούν στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου των πελατών τους. Έτσι, οι εταιρίες προμήθειας, είτε αναγκάζονται να δίνουν τις επιδοτήσεις από τα στενά ταμειακά διαθέσιμά τους είτε τις καθυστερούν και οι ίδιες, εις βάρος των καταναλωτών. Επομένως, ζητούν -όπως πρότεινε και η ΡΑΕ- να τους προκαταβάλλεται το 75% της μηνιαίας επιδότησης από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) έως την πέμπτη ημέρα κάθε μήνα.

Επιπλέον, ζητούν να καταργηθεί η πρόβλεψη περί αλλαγής παρόχου από τους καταναλωτές ακόμη και κάθε μήνα, καθώς έτσι εκτιμούν ότι θα συσσωρεύονται οφειλές και θα ευνοούνται οι κακοπληρωτές. Τέλος, ζητούν την παροχή κρατικών εγγυήσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This