Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022

Εφιάλτης το κόστος δανεισμού

Στα ύψη τα spread. Tο 10ετές ομόλογο έχει εκτοξευτεί στο 5%, το υψηλότερο από το τέλος του 2017

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Σε εφιάλτη μετατρέπεται για την ελληνική οικονομία η συνεχιζόμενη αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων, με το 10ετές της χώρας μας να έχει εκτοξευτεί στην περιοχή του 5%, το υψηλότερο από το τέλος του 2017. Σημειώνεται πως το επιτόκιο δανεισμού αποτυπώνει το ρίσκο που βλέπουν οι αγορές για την πορεία της οικονομίας της κάθε χώρας.

Με την ενεργειακή κρίση να χτυπά «κόκκινο», έχει εκτοξευθεί ο πληθωρισμός της Ευρώπης σε δυσθεώρητα επίπεδα, με αποτέλεσμα οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες να αναγκάζονται να προχωρήσουν μαζικά σε αυξήσεις επιτοκίων, βάζοντας τέλος στο φθηνό χρήμα των τελευταίων ετών.

Πλέον οι αγορές αποτιμούν πλήρως μια αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 75 μ.β. στη συνεδρίαση της 6ης Οκτωβρίου, ενώ η Fed δήλωσε «αποφασισμένη» να μειώσει τον πληθωρισμό και να συνεχίσει τις αυξήσεις μέχρι να το καταφέρει.

Αυξήσεις επιτοκίων που φέρνουν ύφεση

Το… αμόκ των κεντρικών τραπεζών έχει να κάνει με την προσπάθεια μείωσης των πληθωριστικών πιέσεων στην περιοχή του 2%. Πρόκειται για έναν στόχο που έχουν θέσει τα τελευταία χρόνια και ουδέποτε κατάφεραν να πραγματοποιήσουν. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ από τη Φρανκφούρτη, ότι «θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια για τα επόμενα πολλά συμβούλια».

Ωστόσο, με αυτές τις κινήσεις τους οδηγούν τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες σε καθοδική μείωση της ανάπτυξης, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι ο όρος δεν μπορεί να περάσει ακόμη και σε ύφεση εντός του 2023. Αξίζει να σημειωθεί πως κεντρικές τράπεζες, όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρατηρούν μόνο την πορεία του πληθωρισμού και αδιαφορούν για τις υπόλοιπες επιπτώσεις, όπως είναι μία ενδεχόμενη ύφεση.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Συγκρατημένοι στις αγορές τους για τα Χριστούγεννα οι καταναλωτές

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση, είναι η αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων κυρίως στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Μάλιστα, οι αγορές έχουν βάλει στο στόχαστρό τους οικονομίες όπως η ελληνική και η ιταλική, καθώς πρόκειται για δύο χώρες που διαθέτουν πολύ υψηλό ποσοστό δημόσιου χρέους.

Τρόμος για τα ιταλικά ομόλογα

Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, την άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα ενίσχυσε και το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της διοικήτριας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, ότι ακόμα και σε περίπτωση που τα ιταλικά ομόλογα δεχθούν την επίθεση κερδοσκόπων δεν θα ενεργοποιήσει τον νέο μηχανισμό που έχει εξαγγείλει, σε περίπτωση κατακερματισμού στις αγορές ομολόγων. Ειδικότερα ανέφερε πως η Κεντρική Τράπεζα της Ευρωζώνης δεν θα χρησιμοποιήσει το νέο εργαλείο TPI για να αγοράσει ομόλογα χωρών που κάνουν «λάθη πολιτικής», τονίζοντας πως για αυτές υπάρχει ήδη το εργαλείο ΟΜΤ – το οποίο και απαιτεί την ύπαρξη προγράμματος διάσωσης.

Ωστόσο, μια εκτόξευση των ιταλικών ομολόγων σε δυσθεώρητα επίπεδα, που θα αποκλείσει τη χώρα από τις διεθνείς αγορές, θα πυροδοτήσει μια σειρά δυσμενών εξελίξεων, καθώς η Ιταλία θεωρείται η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Στα ύψη οι αποδόσεις

Οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων διαμορφώθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2013, στο 4,64%, με το spread να ξεπερνάει για πρώτη φορά από το 2020 τις 250 μονάδες βάσης, για να υποχωρήσει την Παρασκευή στο 4,57%.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων σε Γερμανία, Γαλλία και Βέλγιο κινούνται πλέον στα υψηλότερα επίπεδα από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, με το γερμανικό να αγγίζει το 2,14% (υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2011), το γαλλικό το 2,75% (επίπεδα Ιουνίου 2012) και το βελγικό το 2,8% (επίπεδα Ιουλίου 2012).

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Γιουρούσι στα ακίνητα του ΟΕΚ!

Οι πιέσεις συνεχίστηκαν και στην περιφέρεια, με το 10ετές ισπανικό να ξεπερνάει το 3,32% και τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2014, το 10ετές πορτογαλικό να φτάνει το 3,2% και τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2017.

Απαγορευτική μια νέα έξοδος στις αγορές – Οι κινήσεις της Αθήνας

Την κατάσταση παρακολουθεί με αγωνία το οικονομικό επιτελείο, καθώς γνωρίζει καλά πως είναι απαγορευτική μια νέα έξοδος στις αγορές με επιτόκια δανεισμού κοντά στο 5%, όταν η χώρα μας μπήκε στο Μνημόνιο με αποδόσεις ομολόγων στο 7%.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), πάντως, δεν δείχνει να ανησυχεί προσώρας, καθώς η χώρα διαθέτει ένα τεράστιο «μαξιλάρι» ρευστότητας σχεδόν 38 δισ. ευρώ, το οποίο μπορεί να την κρατήσει δυνητικά εκτός αγορών για πολύ καιρό. Από την αρχή του έτους έχει δανειστεί τα 7 δισ. ευρώ από τα 12 δισ. ευρώ που προβλέπει το εκδοτικό πρόγραμμα για τη φετινή χρονιά.

Σημείο «κλειδί» για την Αθήνα είναι η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, κάτι το οποίο τοποθετείται για το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Στην πράξη, πρόκειται για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης σε επίπεδα που θεωρείται ότι τα ομόλογα της χώρας μας είναι αξιόπιστα. Η έλλειψη επενδυτικής βαθμίδας έχει οδηγήσει τη χώρα στην εξαίρεση από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ποσοτική χαλάρωση), η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης που δεν έχει συμμετάσχει ποτέ στο πρόγραμμα «φθηνού» χρήματος από την ευρωτράπεζα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυξήσεις «μαμούθ» σε πολιτικούς, στελέχη του Δημοσίου!

Έμμεσες αυξήσεις αποδοχών φέρνει από την Πρωτοχρονιά η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και σε...

Γιουρούσι στα ακίνητα του ΟΕΚ!

«Μακροβούτι» των υπεργολάβων -με τις ευλογίες του Μαξίμου και τη συμβολή του Χατζηδάκη- στο χρυσοφόρο real estate με τον εύηχο τίτλο «Σπίτι μου»

Η μεγάλη μνημονιακή ληστεία στις συντάξεις!

Την ώρα που η κυβέρνηση διαφημίζει την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης για τους δημοσίους...

Συγκρατημένοι στις αγορές τους για τα Χριστούγεννα οι καταναλωτές

Ο υψηλός πληθωρισμός, οι εξελίξεις σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο παγκωσμίως και η αβεβαιότητα...

Τελειώνει ο χρόνος για τις e-αποδείξεις

Λιγότερες από 30 ημέρες έχουν οι φορολογούμενοι, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει...

Η πικρή αλήθεια για τα όρια ηλικίας! Οριστικό τέλος στις πρόωρες συντάξεις

Η εφαρμοστική εγκύκλιος την οποία εξέδωσε ο ΕΦΚΑ πιστοποίησε με τον χειρότερο τρόπο την...

«Οχι» ΕΦΚΑ στα golden boys του Χατζηδάκη

Απορρίφθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ η πρόταση του διοικητή για την πρόσληψη...

Έκτακτο βοήθημα: Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι – Πότε θα το λάβουν μέσα στις...

«Κλείδωσε» το νέο έκτακτο βοήθημα για τα Χριστούγεννα, που αναμένουν εναγωνίως τα ευάλωτα νοικοκυριά...

Δώρο δισεκατομμυρίων στις εταιρίες παροχής ενέργειας

Ενα τεράστιο δώρο πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ κάνει η κυβέρνηση στις εταιρίες ενέργειας, που συνεχίζουν...

Εθνική Τράπεζα: Χαμηλότοκα επιχειρηματικά δάνεια με εγγύηση EGF μέχρι τέλος του 2022

Χαμηλότοκα δάνεια με την εγγύηση του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων Pan-European Guarantee Fund (EGF) παρέχει...

Τζίφος και η νέα συνάντηση Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες

Σε μεγάλο πονοκέφαλο έχει εξελιχθεί για την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών η κατάσταση...

Λύση στα δάνεια με ελβετικό φράγκο

Την ενεργοποίηση της σχετικής διάταξης του νόμου που παρέχει τη δυνατότητα στον υπουργό Ανάπτυξης...

Παγκρήτια Τράπεζα: Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τη «Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας»

Η Παγκρήτια Τράπεζα ανακοινώνει την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τη «Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας»...

Εκεί που σταματάει η λογική αρχίζει η ΡΑΕ

Νέα μεθοδολογία για τον υπολογισμό των χρεώσεων για το δίκτυο διανομής ρεύματος (ΔΕΔΔΗΕ) τίθεται...

Ο τζίρος των σούπερ μάρκετ… τραβάει την ανηφόρα!

Θησαυρίζουν και εν μέσω κρίσης: Αύξηση τζίρου 5% στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2022

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αντίλογος για το ψήφισμα της κυπριακής Βουλής περί «απαγόρευσης απόδοσης τιμών» στον Γεώργιο Γρίβα

Γράφει ο Μάνος Ν. ΧατζηδάκηςΙστορικός ερευνητής-συγγραφέας,Πρόεδρος Δ.Σ. του Ε.ΠΟ.Κ.Με...

Η Άννα – Μισέλ «κάρφωσε» τον στρατηγό Φλώρο!

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου,...

Με υπογραφή Μητσοτάκη οι πιο βρόμικες εκλογές από το 1989!

Οδηγεί τη χώρα σε κάλπες, με παρακολουθούμενους και εκβιαζόμενους πολιτικούς, δικαστικούς, στελέχη ΜΜΕ και μεγαλοεπιχειρηματίες

«Βόμβα» από Αμερικανό επιστήμονα: Ο νέος κορωνοϊός κατασκευάστηκε και διέρρευσε από τη Γουχάν με ευθύνη των ΗΠΑ!

Μια γενετικά τροποποιημένη ασθένεια που κατασκευάστηκε με αμερικανικά κεφάλαια...

Σταύρος Καλαφάτης: Ο «μακεδονομάχος» που έγινε «Τιραμόλα»…

Όλοι περίμεναν με κομμένη την ανάσα την παρέμβαση του...

NEWSROOM