Στη Βουλή τα νέα κραυγαλέα λάθη στις συντάξεις

Must Read

Εξηγήσεις στη Βουλή θα κληθούν να δώσουν σύντομα ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και ο αρμόδιος υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου για τα σημαντικά λάθη σε 500.000 συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση.

Το θέμα ανέδειξε η εφημερίδα «δημοκρατία» έπειτα από τις σημαντικές καταγγελίες του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, που μέσω προσφυγής στη Δικαιοσύνη υποχρέωσε τον ΕΦΚΑ να παραδεχτεί ότι ο επανυπολογισμός των συντάξεων με παράλληλη ασφάλιση προ του νόμου Κατρούγκαλου είναι ελλιπής.

Όμως, ακολούθησε και δεύτερος επανυπολογισμός, με βάση τον νόμο Βρούτση, για όσους έχουν άνω των 30 ετών ασφάλιση, ενώ εξαιτίας του γεγονότος ότι οι συντάξεις «εκκινούν» από λανθασμένη βάση, είναι προφανές ότι χιλιάδες είναι αυτοί που εμφανίζονται να έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά και άρα δεν θα πάρουν αυξήσεις στις συντάξεις από το νέο έτος, ενώ κανονικά θα έπρεπε.

Στην ερώτηση που κατέθεσαν 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής την αρμόδια τομεάρχη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σημειώνεται: «Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), για πρώτη φορά ο e-ΕΦΚΑ, σε έγγραφό του προς τις εισαγγελικές Αρχές και ύστερα από αλλεπάλληλες οχλήσεις του ΕΝΔΙΣΥ τόσο προς τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ όσο και προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, παραδέχεται ότι έχουν γίνει λάθη και παραλείψεις στον επανυπολογισμό της παράλληλης ασφάλισης από 1/1/2019. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη παραδοχή ύπαρξης λαθών στις κύριες συντάξεις που έχουν εκδοθεί πριν από τις 13/05/2016, δηλαδή πριν τεθεί σε ισχύ ο ν. 4387/2016.

Ο παράλληλος χρόνος

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι για περίπου 500.000 περιπτώσεις κύριων συντάξεων δεν υπολογίστηκε ο παράλληλος χρόνος ασφάλισης στη διαδικασία επανυπολογισμού από 1/1/2019, δημιουργώντας τεράστια διαφορά στο τελικό ποσό της λαμβανόμενης σύνταξης. Επιπλέον, αν δεν συμπεριληφθεί ο παράλληλος χρόνος, το λάθος συνεχίζει να επαναλαμβάνεται στον επανυπολογισμό των συντάξεων ασφαλισμένων με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης (ν. 4670/2020). Αντίστοιχα, θα προκύψουν λάθη και σε οποιεσδήποτε τυχόν μελλοντικές αυξήσεις στις κύριες συντάξεις. Στις περισσότερες δε των περιπτώσεων, εάν εφαρμοστεί σωστά ο επανυπολογισμός, θα μηδενίζεται η προσωπική διαφορά (όπου υπάρχει) ή μπορεί να παρουσιάζονται και αυξήσεις».

Οι αρμόδιοι υπουργοί καλούνται να απαντήσουν σε ποιες ενέργειες θα προβούν για να εξεταστεί το ζήτημα, καθώς αυτό αφορά σχεδόν το 1/5 των συνταξιούχων (ή των κληρονόμων τους), ενώ σε παρόμοια περίπτωση στις αρχές του χρόνου είχαν υποχρεωθεί, ενώ για μεγάλο διάστημα αρνούνταν το πρόβλημα, να προχωρήσουν στη σύσταση Ομάδας Εργου με τη συμμετοχή στελεχών του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ, πάλι έπειτα από προσφυγή του ΕΝΔΙΣΥ στη Δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This