Μάνος Μανουσάκης: Επιτάχυνση των ενεργειακών επενδύσεων, παρά τις δύσκολες συνθήκες στην αγορά

Ιδιαίτερα σημαντική η στήριξη των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων  

Must Read

Τα κύρια σημεία της σημερινής ομιλίας του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ στο 17ο ΙΑΕΕ European Energy Conference

Την προσήλωση του ΑΔΜΗΕ στην ταχεία υλοποίηση του  επενδυτικού του προγράμματος, παρά την επιδείνωση των διεθνών οικονομικών συνθηκών λόγω της ενεργειακής κρίσης, επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, μιλώντας σήμερα στο 17ο ΙΑΕΕ European Energy Conference που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ).

Εν μέσω του ιδιαίτερα ρευστού οικονομικού περιβάλλοντος που συνθέτουν οι ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, η άνοδος των επιτοκίων και οι συνεχείς ανατιμήσεις στην ενέργεια, ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι ο ΑΔΜΗΕ καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε με την απαιτούμενη  στήριξη από την αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή, να συνεχιστεί με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό το ύψους 5 δισ. ευρώ επενδυτικό πρόγραμμα του Διαχειριστή, που θα διπλασιάσει το εθνικό Σύστημα Μεταφοράς έως το 2030.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ ανέδειξε τη σημαντική συμβολή  των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, και ιδιαίτερα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στην υλοποίηση των κρίσιμων ενεργειακών επενδύσεων που θα αυξήσουν την επάρκεια εφοδιασμού και θα επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση. Ο κ. Μανουσάκης υπογράμμισε ότι με τα έργα που προβλέπονται στο Δεκαετές Πλάνο Ανάπτυξης του Διαχειριστή θα δημιουργηθούν 10 GW επιπλέον για την ανάπτυξη ΑΠΕ έως το τέλος της δεκαετίας, ενώ το αμείωτο επενδυτικό ενδιαφέρον για πράσινα ενεργειακά έργα καθιστά αναγκαία την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να αποδεσμευθεί πολύτιμος ηλεκτρικός χώρος για νέες, βιώσιμες επενδύσεις.

Αναφερόμενος στον ενεργειακά δύσκολο επερχόμενο χειμώνα τόνισε ότι οι αρμόδιοι φορείς, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι συντονισμένοι και προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν όλα τα πιθανά σενάρια κινδύνου, ενώ επανέλαβε ότι στην παρούσα γεωπολιτική συγκυρία η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αναδειχθεί σε ένα στρατηγικό σταυροδρόμι πράσινης ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω των κρίσιμων διεθνών διασυνδέσεων που δρομολογούνται στην ευρύτερη περιοχή με τη συνδρομή του Διαχειριστή.

Ακολουθούν τα κύρια σημεία της ομιλίας του κ. Μανουσάκη:

Προσήλωση στην ταχεία υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος

Ο ΑΔΜΗΕ παραμένει προσηλωμένος στην ταχύτερη δυνατή υλοποίηση του επενδυτικού του προγράμματος μέχρι το 2030, παρά το γεγονός ότι λειτουργεί σε ένα ιδιαίτερα ρευστό οικονομικό περιβάλλον, με την ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις να γίνονται ολοένα και πιο έντονες. Με την κατάλληλη υποστήριξη από τη Ρυθμιστική Αρχή, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπερβούμε τις προκλήσεις, με γνώμονα την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης και τη διασφάλιση του συμφέροντος των καταναλωτών. Σε κάθε περίπτωση, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε, όπου είναι εφικτό, όχι μόνο να διατηρούμε αλλά και να επιταχύνουμε τον βηματισμό των έργων μας, τα οποία θα διπλασιάσουν το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας έως το 2030, με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία.

Ιδιαίτερα σημαντική για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του ηλεκτρικού Συστήματος της χώρας είναι  η πλήρης αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, από το οποίο θα αντλήσουμε σχεδόν 200 εκατ. ευρώ για τη διασύνδεση των νοτιοδυτικών Κυκλάδων, τη νέα Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Κόρινθος-Αττική και την ανακατασκευή του ΚΥΤ Κουμουνδούρου με υπερσύγχρονη τεχνολογία GIS. Για τη διασύνδεση των νοτιοδυτικών Κυκλάδων, το πρώτο μέρος της οποίας βρίσκεται ήδη σε κατασκευή, έχουμε απορροφήσει 110 εκατ. ευρώ από τα 165 εκατ. που προβλέπονται για το έργο. Παράλληλα κάνουμε σημαντικά βήματα σχετικά με την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, ένα μεγάλο έργο προϋπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ που συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Εντός της χρονιάς θα συμβασιοποιήσουμε τις διασυνδέσεις για τη Φολέγανδρο, τη Μήλο και τη Σέριφο, οι οποίες θα ολοκληρώσουν την ενσωμάτωση των Κυκλάδων στην Υψηλή Τάση.

Σε ετοιμότητα για έναν ενεργειακά δύσκολο χειμώνα

Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με παράλληλες και σύνθετες κρίσεις (κλιματική, κρίση τιμών στην ενέργεια) που τείνουν να μετεξελιχθούν, για πρώτη φορά, σε μία πιθανή κρίση επάρκειας φυσικού αερίου, του καυσίμου που αποτελεί τη βασική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη μέχρι σήμερα. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ο ρόλος όλων των Ευρωπαίων Διαχειριστών είναι να προστατέψουμε την ενεργειακή ασφάλεια και να παραμείνουμε στις «ράγες», σε ό,τι αφορά τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους για την ενεργειακή μετάβαση.

Σε αυτή την κατεύθυνση, προετοιμαζόμαστε για όλα τα πιθανά σενάρια κρίσεων. Με στόχο να ελαχιστοποιήσουμε πιθανές δυσμενείς συνέπειες στο ενεργειακό μας σύστημα, ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε συντονισμό με το ΥΠΕΝ και με τους άλλους Διαχειριστές κρίσιμων ενεργειακών υποδομών της Ελλάδας, ενώ συνεργαζόμαστε στενά και με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Η μεγάλη εικόνα είναι και θα είναι η κλιματική κρίση. Η συνετή χρήση της ενέργειας δεν συνδέεται μόνο με την τρέχουσα ενεργειακή κρίση αλλά και την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του πλανήτη.

Οι διεθνείς διασυνδέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να αναβαθμίσουν τον διεθνή ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας

Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας επιτρέπει την εξέλιξή της σε έναν κρίσιμο διάδρομο ανταλλαγών πράσινης ενέργειας μεταξύ της Μέσης Ανατολής, της βόρειας Αφρικής και της Ευρώπης. Η διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ είναι ένα ώριμο έργο που έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 657 εκατ. ευρώ από το Connecting Europe Facility και αναμένεται να ξεκινήσει το 2023. Από την πρώτη στιγμή, ο ΑΔΜΗΕ συνδράμει το έργο με την τεχνογνωσία του ενώ πρόκειται να συμμετάσχει και ως επενδυτής με τουλάχιστον 25% στη μετοχική σύνθεση του φορέα υλοποίησης, Euroasia Interconnector. Συνεργαζόμαστε στενά και με τον Διαχειριστή της Αιγύπτου, EETC, για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου. Οι αρχικές μελέτες κόστους-οφέλους θα χρηματοδοτηθούν από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ.

Μέσα από αυτά τα έργα, η χώρα μας έχει τη μοναδική ευκαιρία να καταστεί ένας στρατηγικός ενεργειακός κόμβος. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία και θα μας βοηθήσει να κινηθούμε ακόμη πιο γρήγορα προς την ενεργειακή μετάβαση. Ο ΑΔΜΗΕ καταβάλλει συνεπείς προσπάθειες για ακόμη πιο ισχυρή περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία αλλά και για την αναβάθμιση της θέσης της χώρας μας στον διεθνή ενεργειακό χάρτη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This