ΙΟΒΕ: Ισχυρή η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος!

Το ενεργειακό ζήτημα εξακολουθεί να προκαλεί απαισιοδοξία εν όψει της χειμερινής περιόδου

Must Read

Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο, απόρροια της εξασθένισης προσδοκιών σε υπηρεσίες και βιομηχανία, όπως και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, καταγράφει το ΙΟΒΕ.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον προηγούμενο μήνα στις 98,3 μονάδες, έναντι 104,9 μονάδων τον Σεπτέμβριο και 113,4 μονάδων τον Οκτώβριο του 2021. Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία υποχώρησε στις 95,9 μονάδες (από 98,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο), επίπεδο χαμηλότερο και από το αντίστοιχο περσινό (112,9 μονάδες). Σύμφωνα με το δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία του ΙΟΒΕ, καταγράφηκε επιδείνωση των προσδοκιών ως αποτέλεσμα απαισιοδοξίας για το επίπεδο παραγγελιών, ζήτησης και διόγκωσης των αποθεμάτων. Παράλληλα, το ενεργειακό ζήτημα εξακολουθεί να προκαλεί απαισιοδοξία εν όψει της χειμερινής περιόδου, ενώ πλέον το πρόβλημα του υψηλού πληθωρισμού πλήττει σχεδόν όλες τις κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών. Επίσης, σημειώθηκε επιδείνωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 4,5% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο, μείωση 1,2% στην Ελλάδα, έναντι αύξησης 5,3% στην Ε.Ε., αλλά και άνοδος για την εγχώρια μεταποίηση 1,9%. Το ίδρυμα διαπιστώνει επίσης έντονη επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, λόγω υποχώρησης προσδοκιών σε όλους τους καθοριστικούς παράγοντες. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε έντονα τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκε στις -57,9 μονάδες (από -51,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα), αισθητά χαμηλότερα σε σχέση με τα περσινά επίπεδα (-39,8 μονάδες).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This