Ανοίγει αργά αλλά σταθερά ο δρόμος για την επενδυτική αναβάθμιση της χώρας από τις αρχές του 2020, γεγονός που θα πιέσει χαμηλότερα τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και θα επιτρέψει τη μείωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% από το 2021.
Στις επαφές του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ για την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ, εκδηλώνεται θερμό ενδιαφέρον από επενδυτικά κεφάλαια για τις ελληνικές τράπεζες, ιδίως μετά την έγκριση από την Ε.Ε. του σχεδίου «Ηρακλής» για τη μείωση κατά 30 δισ. ευρώ των «κόκκινων» δανείων και τις συντονισμένες κινήσεις του νέου οικονομικού επιτελείου, που αναβαθμίζουν την εικόνα του ελληνικού χρέους.
Το ενδιαφέρον αυτό εκφράστηκε χθες στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπου το δεκαετές ομόλογο υποχωρούσε στο 1,309% και το πενταετές στο 0,599%, ενώ το επταετές μόλις υπερέβαινε το 1%.
«Βασική προτεραιότητα της μακροοικονομικής μας πολιτικής είναι η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στο σκέλος της προσφοράς. Στην προ κρίσης περίοδο, οι επενδύσεις ανέρχονταν στο 20,6% του ΑΕΠ και τώρα η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα διαμορφωθούν στο 13,1% του ΑΕΠ το 2020», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο Bloomberg και υπογράμμισε ότι εφαλτήριο στον οικονομικό σχεδιασμό της νέας κυβέρνησης είναι η εκτίναξη των επενδύσεων.
Η συμπίεση των προβληματικών δανείων κάτω από τα 20 δισ. ευρώ, όπως υποσχέθηκε ο κ. Σταϊκούρας, θα επιτρέψει, παράλληλα, να χρησιμοποιηθούν τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ για τη μείωση του στόχου για τα πλεονάσματα.
Εν τω μεταξύ η Standard and Poor’s και ο καναδικός DBRS αναμένεται να αναβαθμίσουν την Ελλάδα τις επόμενες μέρες.