Χρ. Σταικούρας: Πρωταρχικός στόχος η επενδυτική αναβάθμιση από τις αρχές του 2020

Must Read

Ανοίγει αργά αλλά σταθερά ο δρόμος για την επενδυτική αναβάθμιση της χώρας από τις αρχές του 2020, γεγονός που θα πιέσει χαμηλότερα τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και θα επιτρέψει τη μείωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% από το 2021.

Στις επαφές του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ για την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ, εκδηλώνεται θερμό ενδιαφέρον από επενδυτικά κεφάλαια για τις ελληνικές τράπεζες, ιδίως μετά την έγκριση από την Ε.Ε. του σχεδίου «Ηρακλής» για τη μείωση κατά 30 δισ. ευρώ των «κόκκινων» δανείων και τις συντονισμένες κινήσεις του νέου οικονομικού επιτελείου, που αναβαθμίζουν την εικόνα του ελληνικού χρέους.

Το ενδιαφέρον αυτό εκφράστηκε χθες στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπου το δεκαετές ομόλογο υποχωρούσε στο 1,309% και το πενταετές στο 0,599%, ενώ το επταετές μόλις υπερέβαινε το 1%.

«Βασική προτεραιότητα της μακροοικονομικής μας πολιτικής είναι η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στο σκέλος της προσφοράς. Στην προ κρίσης περίοδο, οι επενδύσεις ανέρχονταν στο 20,6% του ΑΕΠ και τώρα η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα διαμορφωθούν στο 13,1% του ΑΕΠ το 2020», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο Bloomberg και υπογράμμισε ότι εφαλτήριο στον οικονομικό σχεδιασμό της νέας κυβέρνησης είναι η εκτίναξη των επενδύσεων.

Η συμπίεση των προβληματικών δανείων κάτω από τα 20 δισ. ευρώ, όπως υποσχέθηκε ο κ. Σταϊκούρας, θα επιτρέψει, παράλληλα, να χρησιμοποιηθούν τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ για τη μείωση του στόχου για τα πλεονάσματα.

Εν τω μεταξύ η Standard and Poor’s και ο καναδικός DBRS αναμένεται να αναβαθμίσουν την Ελλάδα τις επόμενες μέρες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This