Ποιοι και πόσοι θα δουν πραγματικές αυξήσεις στα αναδρομικά

Must Read

«Μικρό καλάθι» πρέπει να κρατούν οι απόμαχοι της εργασίας, δεδομένου ότι από τις αναλύσεις των αποφάσεων του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) και από τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών συμπεραίνεται ότι αναδρομικά για την περίοδο πριν από τις 4 Οκτωβρίου 2019 φαίνεται ότι δεν θα δικαιωθεί κανείς!

Σύμφωνα με την «κυριακάτικη δημοκρατία» ακόμη και οι ελπίδες που υπήρχαν για επιστροφή διορθωτικών ποσών από τις παράνομες μειώσεις του 2012 για 10 μήνες (από τον Ιούλιο του 2015 έως τον Μάιο 2016, όταν τέθηκε σε ισχύ ο ν. 4387/16) μοιάζουν να «κουρεύονται» δραματικά, έως και να εκμηδενίζονται.

Μικρές αναπροσαρμογές (εικονικές στην πλειονότητά τους λόγω… προσωπικής διαφοράς) θα δουν από το 2020 έως 350.000 παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι (προ και μετά του νόμου 4387/16).

Όσοι, μάλιστα, από αυτούς (υπολογίζονται περίπου στα 80.000 άτομα) δικαιωθούν -λόγω της επικείμενης αναπροσαρμογής των ποσοστών αναπλήρωσης- μικρές μεν, πραγματικές δε αυξήσεις από 2% έως 7% επί των ποσών που ήδη παίρνουν θα λάβουν τα αναδρομικά που τους αναλογούν από τον Οκτώβριο του 2019 και μετά, σε πολλές μηνιαίες δόσεις, ανάλογα με το ύψος τους.

Οι όποιες ελπίδες υπήρχαν για την επιστροφή αναδρομικών είτε από τα μέσα του 2015 μέχρι τα τέλη του 2018 (για τη χρονική περίοδο από τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ με τις οποίες κρίθηκαν ως αντισυνταγματικοί οι νόμοι του 2012 μέχρι και τον επανυπολογισμό βάσει του νόμου Κατρούγκαλου) είτε από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι τις 13 Μαΐου του 2016 (ημερομηνία έναρξης της ισχύος των διατάξεων του ν. 4387/16) μοιάζουν να εκμηδενίζονται.

Αυτό επειδή το ΣτΕ, με τις αποφάσεις που έδωσε στη δημοσιότητα στις 4 Οκτωβρίου 2019, έμμεσα επικαλύπτει την κρίση που είχε εκφράσει και αποδέχεται επί της ουσίας τις παράνομες μειώσεις του 2012.

Η έμμεση αναίρεση των αποφάσεων που είχαν ληφθεί στα μέσα του 2015 επέρχεται μέσα από το γεγονός ότι η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου θεωρεί πλέον ότι «στο πλαίσιο της επιχειρούμενης με τον ν. 4387/2016 ασφαλιστικής μεταρρύθμισης αιτιολογείται επαρκώς η επιλογή ως βάσης επανυπολογισμού των κύριων συντάξεων που καταβάλλονταν στους ήδη συνταξιούχους κατά τη δημοσίευση του ν. 4387/2016 του ύψους στο οποίο οι συντάξεις αυτές είχαν διαμορφωθεί στις 31/12/2014, δηλαδή με τις επελθούσες και κριθείσες ως αντισυνταγματικές με τις 2287-2288/2015 αποφάσεις της Ολομέλειας του δικαστηρίου περικοπές των ν. 4051/2012 και 4093/2012».

Με αυτή τη διατύπωση φαίνεται ότι τα αναδρομικά περνούν οριστικά στο χρονοντούλαπο για την περίοδο πριν από τις 4 Οκτωβρίου του 2019. Επί της ουσίας, το θέμα της επιστροφής των «κλεμμένων», όπως χαρακτηρίζονται από αρκετές συνταξιουχικές οργανώσεις, τελειώνει.

Μοναδικοί δικαιωμένοι (περίπου οκτώ χρόνια μετά τις παράνομες περικοπές του 2012!) είναι περίπου 31 άτομα που προσέφυγαν εξαρχής δικαστικά κατά των συγκεκριμένων νόμων και έφτασαν στο ΣτΕ, η Ολομέλεια του οποίου τους δικαίωσε στα μέσα του 2015 μέσα από πιλοτική δίκη και ήδη έχουν λάβει τις επιστροφές που τους αναλογούσαν.

ΡΩΜΑΝΙΑΣ: ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΛΑΒΕΙ ΤΙΠΟΤΑ

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, με αποκλειστική δήλωσή του στην «κυριακάτικη δημοκρατία», ο πρώην γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς, «με βάση τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις αποφάσεις του ΣτΕ επί του νόμου Κατρούγκαλου διαφαίνεται ότι κανείς συνταξιούχος δεν θα δικαιωθεί τα αναδρομικά που προέκυπταν από τις αντισυνταγματικές μειώσεις και τις περικοπές των δώρων με τους αντισυνταγματικούς νόμους του 2012.

Ακόμη και όσοι έχουν προσφύγει δικαστικά, είτε πριν είτε μετά τα μέσα του 2015 (πλην των 31 που ήδη έχουν πληρωθεί αφού είχαν προσφύγει κατά των νόμων του 2012 εξαρχής, με αποτέλεσμα να φτάσουν στο ΣτΕ και στα μέσα του 2015 να κριθούν οι εν λόγω νόμοι ως αντισυνταγματικοί) με το περιεχόμενο των πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ φαίνεται ότι δεν θα δικαιωθούν αναδρομικά».

«Εν κατακλείδι», τονίζει ο κ. Ρωμανιάς, «με τις νεότερες αποφάσεις του ΣτΕ φαίνεται ότι “κλείνει η πόρτα” των αναδρομικών για όλους. Αλλωστε και από τις δηλώσεις των Γ. Γεραπετρίτη και Στ. Πέτσα προκύπτει ότι η κυβέρνηση, πατώντας πάνω στις ίδιες γραμμές με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφήνει μικρό περιθώριο για επιστροφές “ρεγάλο” από τις 4 Οκτωβρίου 2019 και μετά».

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΩΦΕΛΗΜΕΝΟΙ;

Ποιοι μπορούν, λοιπόν, να λάβουν αυξήσεις, από ποια αιτία, πόσα αναδρομικά δύνανται να δικαιωθούν και από πότε;

Σύμφωνα με την «κυριακάτικη δημοκρατία» και με βάση τα μέχρι στιγμής συμπεράσματα από την ανάλυση των πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ επί του νόμου Κατρούγκαλου, αυξήσεις -εικονικές… και μη- καθώς και αναδρομικά δύνανται να δικαιωθούν, λόγω της επικείμενης αναπροσαρμογής των ποσοστών αναπλήρωσης (η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι μέχρι τέλους του έτους θα τα αναπροσαρμόσει ειδικά για όσους έχουν από 30 έτη ασφάλισης και πάνω, χωρίς να αποκλείονται μειώσεις για όσους είχαν μικρότερο ασφαλιστικό βίο) και όχι λόγω των αντισυνταγματικών περικοπών οι εξής κατηγορίες συνταξιούχων:

  • Περίπου 260.000 παλαιοί συνταξιούχοι, δηλαδή όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον νόμο 4387 του 2016 και τα ποσά που λάμβαναν επανυπολογίστηκαν στα τέλη του 2018.

Από αυτούς, περίπου 200.000 θα δουν «εικονικές» αυξήσεις, αφού οι όποιες μικρές αναπροσαρμογές θα καλυφθούν από την προσωπική διαφορά. Έτσι, θα συνεχίσουν και τα επόμενα χρόνια να λαμβάνουν τα ίδια ποσά με αυτά που πιστώνονται και σήμερα στους λογαριασμούς τους.

Οι υπόλοιποι 50.000 εκτιμάται ότι θα δουν πραγματικές αυξήσεις έως και 7%, στην καλύτερη περίπτωση (ειδικά «απόμαχοι» οι οποίοι κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου τους είχαν πάνω από 35 έτη ασφάλισης και 13ο και 14ο μισθό ή είχαν ΒΑΕ ή εργάζονταν σε ΔΕΚΟ ή τράπεζες ή είχαν παράλληλα ασφάλιση με υψηλούς μισθούς).

Αυτοί οι συνταξιούχοι θα λάβουν και αναδρομικά, σε πολλές δόσεις (δεν αποκλείεται ακόμη και σε 60 μηνιαίες!), από τις 4 Οκτωβρίου του 2019 μέχρι και την ημέρα κατά την οποία, με τον επικείμενο, νέο ασφαλιστικό νόμο, δουν αναπροσαρμοσμένα τα ποσά που θα λάβουν βάσει των αναμενόμενων, καινούργιων ποσοστών αναπλήρωσης.

  • Λόγω της αύξησης των ποσοστών αναπλήρωσης, ειδικά για όσους έχουν περισσότερα από 30 με 35 έτη ασφάλισης, μικρές αυξήσεις θα λάβουν και περίπου 20.000 με 30.000 νέοι συνταξιούχοι. Όπως και οι πιο παλιοί, έτσι και αυτοί, από την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου και μετά, θα δουν μικρές θετικές αναπροσαρμογές στα ποσά που λαμβάνουν και θα πρέπει να τους καταβληθούν τα αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019 και μετά.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΒΡΟΥΤΣΗ

Ετσι, λοιπόν μπορεί ο Γιάννης Βρούτσης να δήλωσε πως: «Σε εφαρμογή της τελευταίας απόφασης του ΣτΕ ο νέος ασφαλιστικός νόμος θα προβλέπει αυξήσεις σε 260.000 επικουρικές συντάξεις, που θα επανέλθουν στα επίπεδα προ του Νόμου Κατρούγκαλου. Οι αυξήσεις θα δοθούν μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού από τις αρχές του 2020 αλλά θα έχουν και αναδρομική ισχύ από 4/10/2019, ημέρα έκδοσης της δικαστικής απόφασης», ωστόσο όπως προαναφέραμε τα ποσά θα είναι μικρά και για λίγους.

Οι αυξήσεις θα αφορούν 260.000 συντάξεις που είχαν περικοπεί πάνω από το 50% με τον νόμο Κατρούγκαλο. Η επιστροφή είναι έως και 120 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρo και η  πληρωμή θα γίνει από τους πρώτους μήνες του 2020 και αναδρομικά από 4/10/2019.
Η καταβολή θα είναι αυτόματη χωρίς αιτήσεις ενώ θα δικαιούνται χρήματα και οι κληρονόμοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This