Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2023

Ιδιωτικά δάνεια ύψους 86,8 δισ. ευρώ στην κατοχή των servicers!

Οι εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων έχουν αγοράσει τα «κόκκινα» δάνεια των συστημικών τραπεζών και πιέζουν για πλειστηριασμούς

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Μείωση κατά 203.000.000 ευρώ παρουσίασε, κατά το γ’ τρίμηνο του 2022, η ονομαστική αξία των δανείων του ιδιωτικού τομέα, τα οποία διαχειρίζονται οι εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, γνωστές και ως servicers, και έχουν μεταβιβαστεί σε ξένα funds, σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος σε ανακοίνωσή της. Η συνολική αξία των δανείων αυτής της κατηγορίας διαμορφώθηκε σε 86,8 δισ. ευρώ στο τέλος του γ’ τριμήνου του 2022, έναντι 87 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο.

Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικές εβδομάδες είχε ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων για τις πιέσεις που άσκησαν προς το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να περάσει τροπολογία με την οποία θα επιχειρούνταν να… παρακαμφθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία όριζε πως οι servicers δεν δικαιούνται να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς, καθώς ο τομέας δικαιοδοσίας τους περιορίζεται στη διαχείριση των δανείων. Μάλιστα, η κατάθεση της τροπολογίας ακυρώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, μετά τον σάλο που ξέσπασε για το επιχειρούμενο «δώρο» του Υπουργείου Οικονομικών προς τους servicers και τα funds.

Σημειώνεται ότι η μείωση των «κόκκινων» δανείων που επικαλούνται οι τράπεζες σε μονοψήφιο ποσοστό αντικατοπτρίζεται στα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, καθώς έχουν πουληθεί μαζικά στα funds, βγαίνοντας απλώς από τα βιβλία των συστημικών τραπεζών.

Τα δάνεια

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση επιχειρηματικών δανείων ανήλθε σε 32,26 δισ. ευρώ στο τέλος του γ’ τριμήνου του 2022, από 32,4 δισ. ευρώ στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου.

Αναλυτικότερα, η ονομαστική αξία των δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) μειώθηκε κατά 130.000.000 ευρώ και διαμορφώθηκε σε 32,19 δισ. ευρώ στο τέλος του γ’ τριμήνου του 2022. Από τα υπό διαχείριση δάνεια προς τις ΜΧΕ, ποσό 16,52 δισ. ευρώ αφορά δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μειώθηκε κατά 2.000.000 ευρώ, στα 77.000.000 ευρώ στο τέλος του γ’ τριμήνου του 2022.

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 128.000.000 ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 12,2 δισ. ευρώ στο τέλος του γ’ τριμήνου του 2022.

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα μειώθηκε κατά 198.000.000 ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 42,32 δισ. ευρώ στο τέλος του γ’ τριμήνου του 2022.

Αναλυτικότερα, τα υπό διαχείριση καταναλωτικά δάνεια παρουσίασαν μείωση κατά 59.000.000 ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 18,16 δισ. ευρώ. Τα υπό διαχείριση στεγαστικά δάνεια παρουσίασαν μείωση κατά 140.000.000 ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 23,97 δισ. ευρώ.

ΓΣΕΒΕΕ: «Σχέδιο αδιαλλαξίας και κυνισμού των τραπεζών»

Ως επίδειξη αδιαλλαξίας και κυνισμού χαρακτηρίζει η ΓΣΕΒΕΕ τη στάση των τραπεζών απέναντι στις εκκλήσεις για ουσιαστική, πραγματική ελάφρυνση των ευάλωτων δανειοληπτών. Επισημαίνει ότι το σχέδιο των τραπεζών καλύπτει ένα πολύ περιορισμένο εύρος νοικοκυριών.

Βάσει των προτάσεων που παρουσίασαν τα πιστωτικά ιδρύματα, η ελάφρυνση θα αφορά περίπου 30.000 δάνεια και θα περιλαμβάνει σε κάθε δόση το ήμισυ της επιβάρυνσης που προέκυψε από τις αυξήσεις στα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπό τον όρο να ανήκουν σε ευάλωτα νοικοκυριά και να εξυπηρετούνται κανονικά.

Σύμφωνα με τη συνομοσπονδία, η υποχρέωση υλοποίησης των δύο παραπάνω κριτηρίων στενεύει ασφυκτικά τον κύκλο των ευνοούμενων από το πρόγραμμα της επιδότησης, κατά τα ήμισυ της αύξησης, που ούτως ή άλλως είναι μικρή. Το γεγονός μάλιστα ότι αφορά 12 μήνες μόνον περιορίζει ακόμη περισσότερο την ωφέλεια των δικαιούχων.

Παράλληλα η απροθυμία των τραπεζών να δεσμευτούν για γενναία μείωση των προμηθειών στη λίστα των 12 συναλλαγών που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Οικονομικών όπως και για αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων που να συμβαδίζει με τις αυξήσεις στα επιτόκια δανεισμού και εκείνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δείχνει ότι οι τράπεζες αρνούνται να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις της πραγματικής οικονομίας, παρά τα κέρδη τους στο πρώτο εννεάμηνο του 2022 και τα δεκάδες δισ. ευρώ με τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από τους Ελληνες φορολογουμένους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σιγή ιχθύος για τους λανθασμένους επανυπολογισμούς των συντάξεων

Η κυβέρνηση ποιείται την νήσσαν για τις εκκρεμείς... διορθώσεις που δεν έγιναν ποτέ και έφεραν σε απόγνωση όλους όσοι περίμεναν να δουν στους λογαριασμούς τους παραπάνω λεφτά

Νέες αυξήσεις σε 400 προϊόντα τον Φεβρουάριο

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες...

Βραχνάς για τους μικρομεσαίους η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών

Βραχνάς για τους επιχειρηματίες είναι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, όπως εκτιμά το Βιοτεχνικό...

Ενέργεια και πληθωρισμός πνίγουν την αγορά!

Δραστικά μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους για τις ελληνικές επιχειρήσεις ζητά ο ΣΕΒ 

Μεγάλο «ψαλίδι» στις επιδοτήσεις ρεύματος

Οι τελικές τιμές που θα πληρώσουν τα νοικοκυριά τον Φεβρουάριο κυμαίνονται από 0,127 έως 0,208 ευρώ ανά κιλοβατώρα, όταν τον Ιανουάριο ήταν από 0,028 έως 0,159 ευρώ ανά κιλοβατώρα

Δυσάρεστη εξέλιξη για τους καταναλωτές: «Μαχαίρι» στις επιδοτήσεις ρεύματος του Φεβρουαρίου

Ποιοι τις «αποχαιρετούν» - Αναλυτικά οι τιμές των παρόχων

Νέα εκτόξευση στη χονδρική: 38,80% πάνω το ρεύμα μέσα σε μία ημέρα!

Άλλη μία πανευρωπαϊκή πρωτιά, με 226,36 ευρώ ανά μεγαβατώρα, την ώρα που σε καμία άλλη χώρα, πλην της Σλοβακίας, δεν ξεπέρασε τα 200 ευρώ

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για αλλαγές στο Ε9, βήμα-βήμα η όλη διαδικασία

Άνοιξε η ηλεκτρονική πύλη για τις αλλαγές και τις διορθώσεις του Ε9 για το...

Έκτακτο δώρο Πάσχα: Ποιοι οι δικαιούχοι και πότε θα πληρωθούν

Ποια είναι τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Φορολογική δήλωση 2023: Τι να κάνετε για να εισπράξετε επιταγή ακρίβειας, Fuel Pass και...

Τα μυστικά για τις δαπάνες που οδηγούν σε έξτρα έκπτωση φόρου

Επίδομα ΟΠΕΚΑ: Ποιοι πάνε σήμερα «ταμείο»

Ποιες είναι οι επόμενες πληρωμές

Καλό νέο η αναβάθμιση από τον Fitch!

Στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα, στο «ΒΒ+», με σταθερή προοπτική (από...

Νέα δέσμη μέτρων στήριξης στα σκαριά με φόντο τις κάλπες

Επιταγή ακρίβειας, επίδομα προσωπικής διαφοράς, μείωση εισφορών, market pass και fuel pass

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κραυγή αγωνίας από τον Τέρη Χρυσό: «Θέλω να πεθάνω για να λυτρωθώ»

Κραυγή απόγνωσης και απελπισίας από τον τραγουδιστή Τέρη Χρυσό...

H άγνωστη «αδερφή» του Νίκου Ξανθόπουλου

Εννιά μέρες συμπληρώνονται σήμερα από το φευγιό του Νίκου...

Ντοκουμέντο-φωτιά για τον αθέατο πόλεμο στο Αιγαίο! Καρέ καρέ η επίθεση των Τούρκων

Τουρκική ακταιωρός στις 5 Ιανουαρίου επιχείρησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού στο Φαρμακονήσι, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Η ηρωική αντίδραση των λιμενικών.

Φρίκη: Πατέρας και γιαγιά βίαζαν 4χρονο αγοράκι – «Έτσι με έκανε ο μπαμπάς»

Φρίκη και αποτροπιασμό προκαλεί η υπόθεση βιασμού ενός τετράχρονου...

Oλυμπία Γλύξμπουργκ: Τα χρήματα που ξοδεύει για την εμφάνισή της ζαλίζουν

Ο Παύλος Γλύξμπουργκ και η Μαρί Σαντάλ Μίλερ έχουν...

Νεκρός και ο κυβερνήτης του μοιραίου Phantom, Ευστάθιος Τσιτλακίδης

Η συγκέντρωση και η ανάλυση των ευρημάτων, επιβεβαίωσαν τον θάνατό του

Δείτε την κόρη του σεφ Λευτέρη Λαζάρου, Ηλέκτρα, με την οποία είναι και συνεργάτες

O Λευτέρης Λαζάρου είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους...
spot_img

NEWSROOM