Ιδιωτικά δάνεια ύψους 86,8 δισ. ευρώ στην κατοχή των servicers!

Οι εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων έχουν αγοράσει τα «κόκκινα» δάνεια των συστημικών τραπεζών και πιέζουν για πλειστηριασμούς

Must Read

Μείωση κατά 203.000.000 ευρώ παρουσίασε, κατά το γ’ τρίμηνο του 2022, η ονομαστική αξία των δανείων του ιδιωτικού τομέα, τα οποία διαχειρίζονται οι εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, γνωστές και ως servicers, και έχουν μεταβιβαστεί σε ξένα funds, σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος σε ανακοίνωσή της. Η συνολική αξία των δανείων αυτής της κατηγορίας διαμορφώθηκε σε 86,8 δισ. ευρώ στο τέλος του γ’ τριμήνου του 2022, έναντι 87 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο.

Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικές εβδομάδες είχε ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων για τις πιέσεις που άσκησαν προς το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να περάσει τροπολογία με την οποία θα επιχειρούνταν να… παρακαμφθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία όριζε πως οι servicers δεν δικαιούνται να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς, καθώς ο τομέας δικαιοδοσίας τους περιορίζεται στη διαχείριση των δανείων. Μάλιστα, η κατάθεση της τροπολογίας ακυρώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, μετά τον σάλο που ξέσπασε για το επιχειρούμενο «δώρο» του Υπουργείου Οικονομικών προς τους servicers και τα funds.

Σημειώνεται ότι η μείωση των «κόκκινων» δανείων που επικαλούνται οι τράπεζες σε μονοψήφιο ποσοστό αντικατοπτρίζεται στα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, καθώς έχουν πουληθεί μαζικά στα funds, βγαίνοντας απλώς από τα βιβλία των συστημικών τραπεζών.

Τα δάνεια

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση επιχειρηματικών δανείων ανήλθε σε 32,26 δισ. ευρώ στο τέλος του γ’ τριμήνου του 2022, από 32,4 δισ. ευρώ στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου.

Αναλυτικότερα, η ονομαστική αξία των δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) μειώθηκε κατά 130.000.000 ευρώ και διαμορφώθηκε σε 32,19 δισ. ευρώ στο τέλος του γ’ τριμήνου του 2022. Από τα υπό διαχείριση δάνεια προς τις ΜΧΕ, ποσό 16,52 δισ. ευρώ αφορά δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μειώθηκε κατά 2.000.000 ευρώ, στα 77.000.000 ευρώ στο τέλος του γ’ τριμήνου του 2022.

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 128.000.000 ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 12,2 δισ. ευρώ στο τέλος του γ’ τριμήνου του 2022.

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα μειώθηκε κατά 198.000.000 ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 42,32 δισ. ευρώ στο τέλος του γ’ τριμήνου του 2022.

Αναλυτικότερα, τα υπό διαχείριση καταναλωτικά δάνεια παρουσίασαν μείωση κατά 59.000.000 ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 18,16 δισ. ευρώ. Τα υπό διαχείριση στεγαστικά δάνεια παρουσίασαν μείωση κατά 140.000.000 ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 23,97 δισ. ευρώ.

ΓΣΕΒΕΕ: «Σχέδιο αδιαλλαξίας και κυνισμού των τραπεζών»

Ως επίδειξη αδιαλλαξίας και κυνισμού χαρακτηρίζει η ΓΣΕΒΕΕ τη στάση των τραπεζών απέναντι στις εκκλήσεις για ουσιαστική, πραγματική ελάφρυνση των ευάλωτων δανειοληπτών. Επισημαίνει ότι το σχέδιο των τραπεζών καλύπτει ένα πολύ περιορισμένο εύρος νοικοκυριών.

Βάσει των προτάσεων που παρουσίασαν τα πιστωτικά ιδρύματα, η ελάφρυνση θα αφορά περίπου 30.000 δάνεια και θα περιλαμβάνει σε κάθε δόση το ήμισυ της επιβάρυνσης που προέκυψε από τις αυξήσεις στα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπό τον όρο να ανήκουν σε ευάλωτα νοικοκυριά και να εξυπηρετούνται κανονικά.

Σύμφωνα με τη συνομοσπονδία, η υποχρέωση υλοποίησης των δύο παραπάνω κριτηρίων στενεύει ασφυκτικά τον κύκλο των ευνοούμενων από το πρόγραμμα της επιδότησης, κατά τα ήμισυ της αύξησης, που ούτως ή άλλως είναι μικρή. Το γεγονός μάλιστα ότι αφορά 12 μήνες μόνον περιορίζει ακόμη περισσότερο την ωφέλεια των δικαιούχων.

Παράλληλα η απροθυμία των τραπεζών να δεσμευτούν για γενναία μείωση των προμηθειών στη λίστα των 12 συναλλαγών που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Οικονομικών όπως και για αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων που να συμβαδίζει με τις αυξήσεις στα επιτόκια δανεισμού και εκείνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δείχνει ότι οι τράπεζες αρνούνται να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις της πραγματικής οικονομίας, παρά τα κέρδη τους στο πρώτο εννεάμηνο του 2022 και τα δεκάδες δισ. ευρώ με τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από τους Ελληνες φορολογουμένους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This