Έτοιμος για αγώνα δρόμου σε διαπραγματεύσεις επέστρεψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από την Σύνοδο του ΔΝΤ στις ΗΠΑ.
Προτεραιότητα της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές για την διαφορετική χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που ελέγχουν οι κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες ώστε να επιτευχθεί μια σωτήρια μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Ενδιάμεσοι σταθμοί στον διαπραγματευτικό αγώνα μέχρι την 4η Δεκεμβρίου, που θα διεξαχθεί το τελευταίο Eurogroup της χρονιάς, είναι, τα δύο Euro Working Group, στις 30 Οκτωβρίου και τις 25 Νοεμβρίου όπως και η προτελευταία Σύνοδος Υπουργών της Ευρωζώνης στις 7 Νοεμβρίου.
Στόχος του επιτελείου του υπουργείου είναι να πείσει τους δανειστές ότι τα κέρδη ύψους άνω του 1,2 δισ. ευρώ θα ήταν ευνοϊκό να χρησιμοποιηθούν για την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας και όχι για την εξόφληση του χρέους.
Η πλευρά της κυβέρνησης έχει ήδη εκφράσει το αίτημα της και προβλέπει τον στόχο να αγγίζει το 2,8% του ΑΕΠ για το 2020 αλλά και μειώσεις των φορολογικών συντελεστών, ωστόσο οι Βρυξέλλες διατυπώνουν αρκετές ενστάσεις.
Να θυμίσουμε ότι με βάση τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου του 2018 που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ, τα χρήματα από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων «μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μειωθούν οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες ή για αναπτυξιακούς σκοπούς», ύστερα από συμφωνία με τους δανειστές και χωρίς να θιγεί ο στόχος για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Έως τώρα οι εκτιμήσεις στα δημοσιονομικά που έχουν εγγραφεί στον Προϋπολογισμό του 2020 δεν έχουν συμπεριλάβει καθόλου τα κέρδη των ομολόγων, δεδομένου ότι με βάση την υφιστάμενη συμφωνία με τους δανειστές τα κέρδη λογίζονται ως έσοδο του Κρατικού Προϋπολογισμού, αλλά δεν λαμβάνονται υπόψη για τη διαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Τα ποσά που αναμένεται να εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία μέσω της επιστροφής των ομολόγων εντός του 2020 υπολογίζονται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 0,6% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, στόχος της κυβέρνησης είναι να μπει τέλος στα υπερπλεονάσματα, σημειώνοντας ότι «με τον Προϋπολογισμό του 2020 μπαίνουν οι βάσεις για τον τερματισμό της υπερφορολόγησης και της αποεπένδυσης».