Τα κέρδη (1,2 δισ. €) από τα ομόλογα, ποιος θα τα πάρει; Αγώνας για να μην πάνε στο χρέος!

Must Read

Έτοιμος για αγώνα δρόμου σε διαπραγματεύσεις επέστρεψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από την Σύνοδο του ΔΝΤ στις ΗΠΑ.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές για την διαφορετική χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που ελέγχουν οι κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες ώστε να επιτευχθεί μια σωτήρια μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ενδιάμεσοι σταθμοί στον διαπραγματευτικό αγώνα μέχρι την 4η Δεκεμβρίου, που θα διεξαχθεί το τελευταίο Eurogroup της χρονιάς, είναι, τα δύο Euro Working Group, στις 30 Οκτωβρίου και τις 25 Νοεμβρίου όπως και η προτελευταία Σύνοδος Υπουργών της Ευρωζώνης στις 7 Νοεμβρίου.

Στόχος του επιτελείου του υπουργείου είναι να πείσει τους δανειστές ότι τα κέρδη ύψους άνω του 1,2 δισ. ευρώ θα ήταν ευνοϊκό να χρησιμοποιηθούν για την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας και όχι για την εξόφληση του χρέους.

Η πλευρά της κυβέρνησης έχει ήδη εκφράσει το αίτημα της και προβλέπει τον στόχο να αγγίζει το 2,8% του ΑΕΠ για το 2020 αλλά και μειώσεις των φορολογικών συντελεστών, ωστόσο οι Βρυξέλλες διατυπώνουν αρκετές ενστάσεις.

Να θυμίσουμε ότι με βάση τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου του 2018 που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ, τα χρήματα από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων «μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μειωθούν οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες ή για αναπτυξιακούς σκοπούς», ύστερα από συμφωνία με τους δανειστές και χωρίς να θιγεί ο στόχος για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Έως τώρα οι εκτιμήσεις στα δημοσιονομικά που έχουν εγγραφεί στον Προϋπολογισμό του 2020 δεν έχουν συμπεριλάβει καθόλου τα κέρδη των ομολόγων, δεδομένου ότι με βάση την υφιστάμενη συμφωνία με τους δανειστές τα κέρδη λογίζονται ως έσοδο του Κρατικού Προϋπολογισμού, αλλά δεν λαμβάνονται υπόψη για τη διαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Τα ποσά που αναμένεται να εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία μέσω της επιστροφής των ομολόγων εντός του 2020 υπολογίζονται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 0,6% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με  τον υφυπουργό Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, στόχος της κυβέρνησης είναι να μπει τέλος στα υπερπλεονάσματα, σημειώνοντας ότι «με τον Προϋπολογισμό του 2020 μπαίνουν οι βάσεις για τον τερματισμό της υπερφορολόγησης και της αποεπένδυσης».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This