Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023

Έρχονται 18.000 λουκέτα λόγω… επιστρεπτέων!

Η επιμονή του οικονομικού επιτελείου να επιβάλει ιδιαίτερα αυστηρούς όρους στο πρόγραμμα οδηγεί σε ασφυξία τις επιχειρήσεις

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

«Μπούμερανγκ» φαίνεται πως γυρνά η επιμονή του οικονομικού επιτελείου να επιβάλει ιδιαίτερα αυστηρούς όρους στο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, ζητώντας πλέον από σχεδόν 18.000 επιχειρήσεις να επιστρέψουν ολόκληρο το ποσό της κρατικής ενίσχυσης και μάλιστα άπαξ(!) με… τόκο, κάτι που συνεπάγεται και 18.000 λουκέτα το επόμενο χρονικό διάστημα.

Πρόκειται για μια παράλογη απαίτηση, καθώς οι εν λόγω επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλουν το ποσό (συν τους τόκους) με μια εφάπαξ πληρωμή έως το τέλος του Ιανουαρίου 2023! Σε αντίθεση, φυσικά, με όσους επιστρέφουν κανονικά μέρος της κρατικής ενίσχυσης σε έως 96 μηνιαίες άτοκες δόσεις.

Οπως γίνεται αντιληπτό, οι εν λόγω επιχειρήσεις που καλούνται να επιστρέψουν ολόκληρη την ενίσχυση με τόκο θεωρείται αδύνατο ότι θα μπορέσουν να βρουν ολόκληρο το ποσό μέχρι το τέλος του μήνα, οδηγώντας τους νομοτελειακά να βάλουν λουκέτο. Ετσι, οδηγούμαστε στο εξής παράλογο: η κυβέρνηση να θεσπίζει μια «παράβαση» υποτίθεται για να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας και η «ποινή» που επιβάλλει να έχει ως συνέπεια να χαθούν πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας. Είναι δε επίσης παράλογο και αντι-ανταγωνιστικό το 100% του ποσού να πρέπει να επιστραφεί σε μια δόση και το 33% ή το 50% του ποσού σε 96 δόσεις!

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Δεκεμβρίου 2022 έληξε η προθεσμία που είχαν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες για να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ώστε να διορθωθούν τυχόν λάθη ή να γίνουν διορθώσεις.

Πολλές είναι οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που, σύμφωνα με τον φοροελεγκτικό μηχανισμό, δεν πληρούσαν τελικά τους όρους. Οχι γιατί ήθελαν να εισπράξουν την ενίσχυση μη έχοντας τις προϋποθέσεις, αλλά γιατί οι όροι που έβαζε κατά καιρούς το οικονομικό επιτελείο σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν αναδρομική ισχύ.

Παραδείγματα

H επιστρεπτέα προκαταβολή 3 δόθηκε με βάση την ΚΥΑ 233/2020 -η οποία δημοσιεύτηκε στις 12/10/2020- και αφορούσε τις επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και της διάδοσης της νόσου του κορονοϊού Covid-19 για την περίοδο Μαρτίου 2020 – Αυγούστου 2020. Στις υποχρεώσεις των δικαιούχων ήταν έως τις 31/12/2020 να διατηρήσουν τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν κατά την 1η Αυγούστου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος «Εργάνη».

Αντίστοιχα, η επιστρεπτέα προκαταβολή 4 δόθηκε με βάση την ΚΥΑ 281/2020 -η οποία δημοσιεύθηκε στις 15/11/2020- και αφορούσε τις επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και της διάδοσης της νόσου του κορονοϊού Covid-19 για την περίοδο Σεπτεμβρίου 2020 – Οκτωβρίου 2020. Στις υποχρεώσεις των δικαιούχων όσον αφορά τη διατήρηση προσωπικού ήταν έως τις 31/12/2020 να διατηρήσουν τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν κατά την 1η Σεπτεμβρίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος «Εργάνη».

Ο… παραλογισμός της κυβέρνησης έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο αριθμός των εργαζομένων που λαμβάνεται υπόψη στην αίτηση προκαταβολής αφορά περίοδο προγενέστερη από την περίοδο υποβολής της αίτησης, κατά την οποία οι πληγείσες από την πανδημία εταιρίες με την πτώση του τζίρου τους και τα δυσβάσταχτα κόστη μισθοδοσίας είχαν αναγκαστεί να προβούν σε μειώσεις προσωπικού.

Για παράδειγμα, η υποβολή της αίτησης για την κρατική ενίσχυση πραγματοποιήθηκε στα μέσα Οκτωβρίου του 2020, με την επιχείρηση να έχει διορία να αποκαταστήσει τον μέσο όρο του αριθμού των εργαζομένων που διέθετε τον Αύγουστο του ίδιου έτους έως την τελευταία ημέρα του 2020. Πρόκειται για ένα χρονοδιάγραμμα που θεωρείται αδύνατο να επιτευχθεί, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να χάσουν την προθεσμία, αφού απαιτούνταν η πρόσληψη του κατάλληλου εξειδικευμένου προσωπικού, κάτι που απαιτεί χρόνο για την εξεύρεσή του.

Η ΠΟΦΕΕ

Την επαναλειτουργία της πλατφόρμας υποβολής δικαιολογητικών της επιστρεπτέας προκαταβολής έως την 30ή Ιανουαρίου και σειρά αλλαγών ζητά με επιστολή της προς το οικονομικό επιτελείο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ). Ειδικότερα, υποστηρίζει ότι «για λόγους χρηστής Διοίκησης πρέπει να αυξηθεί η διαφορά του μέσου όρου εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης στις δύο μονάδες», ενώ προσθέτει πως «σε κάθε περίπτωση το επιστρεπτέο ποσό να μπορεί, αντί εφάπαξ, να επιστραφεί σε 96 ή λιγότερες δόσεις, ώστε να είναι εφικτή η αποπληρωμή του και να μη δημιουργηθούν ανυπέρβλητες αρρυθμίες στην ταμειακή επάρκεια και τη λειτουργία των επιχειρήσεων».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κοροϊδία του Μητσοτάκη με τον κατώτατο μισθό των 780 ευρώ!

Μετά τη λαϊκή κατακραυγή και τη δημοσκοπική κατάρρευση «παίζει» το τελευταίο του χαρτί

Κατώτατος μισθός… κατώτερος των προσδοκιών!

Τι αναμένεται να ανακοινωθεί

Κυβέρνηση για κλάματα! Ο ΕΦΚΑ έδωσε κατά λάθος ένα 20ευρω παραπάνω σε 572.000 συνταξιούχους!

Ούτε στο περίπτερο δεν στέλνεις το οικονομικό επιτελείο! Στα 15.500.000 φτάνει το λάθος που εντοπίστηκε - Τι πρέπει να ξέρουν όσοι... χρυσοπληρώθηκαν!

Το νεοφιλελεύθερο «έγκλημα» της κατάργησης της διάκρισης μεταξύ «εμπορικών» και «επενδυτικών» τραπεζών

Με τεράστια καθυστέρηση σήμερα, και ύστερα από την τραπεζική κρίση που άνοιξε η «Silicon...

Αύξηση επιτοκίων ανακοίνωσε η ΕΚΤ κόντρα στη χρηματοπιστωτική «θύελλα»

Σε αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ενώ...

Συναγερμός στην ελβετική κυβέρνηση – Ειδική συνεδρίαση για την Credit Suisse – Εκτίναξη της...

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ελβετίας θα πραγματοποιήσει σήμερα ειδική συνεδρίαση για την Credit Suisse,...

Προσεκτικός ο Σταϊκούρας: «Είμαστε σε καλύτερη θέση. Δεν χωρά εφησυχασμός»

Άλλο κλίμα ο Πατέλης, άλλο ο Χρήστος Σταϊκούρας. Ο υπουργός Οικονομικών σε παρέμβασή του...

Προσωρινή «ανάσα» στις ευρωπαϊκές αγορές – Το κρατικό σωσίβιο ανέβασε τη μετοχή της Credit...

Οι επενδυτές οδήγησαν σε αλματώδη άνοδο την τιμή της μετοχής της Credit Suisse μετά...

«Ανακυκλώνω-Αλλάζω Θερμοσίφωνα»: Έτσι θα διεκδικήσετε την επιδότηση!

Αναλυτικά δικαιούχοι και προϋποθέσεις

Παγκόσμια απειλή από την τραπεζική κρίση των ΗΠΑ

Οι πέντε μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ κατέχουν παράγωγα, η αξία των οποίων είναι διπλάσια από το ΑΕΠ όλου του κόσμου!

Δεν θα πιστεύετε ποιοι τουρίστες ξοδεύουν τα περισσότερα στην Ελλάδα!

Οι ταξιδιώτες από την Αυστραλία, η πλειονότητα των οποίων είναι ομογενείς Έλληνες Αυστραλοί, όχι...

Ο… ιός Credit Suisse σφυροκοπά τα ευρωπαικά χρηματιστήρια

Mετά την Silicon Valley Bank ο... ιός Credit Suisse χτυπά τα ευρωπαϊκά και το...

Προ των πυλών τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα;

Τι προβλέπεται κατά την εφαρμογή του μέτρου

Ρύθμιση οφειλών σε 36 έως 72 δόσεις: Πότε «καταφτάνει»

Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι οφειλέτες

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αγγελική Ηλιάδη: Πήγε ουρλιάζοντας στο σχολείο των γιων της

Ευτυχισμένη μητέρα επειδή μεγαλώνει δύο αγόρια δήλωσε η Αγγελική...

Εκτός ΣΚΑΪ ο Νίκος Μουτσινάς μετά την συγκλονιστική παρέμβαση για τα Τέμπη

Το δυστύχημα στα Τέμπη δεν άφησε ανεπηρέαστο κανέναν πολίτη...

Master Chef: To Twitter ξέσπασε κατά της Πωλίνας

Στο τεστ δημιουργικότητας η Μαρία Μπέη έδωσε το μειονέκτημα...

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου αποχώρησε από την εκπομπή της Σοφίας Αλιμπέρτη

Η επιστροφή της Σοφίας Αλιμπέρτη στην τηλεόραση είναι γεγονός....

Οργή Κυριάκου κατά συνεργατών: Σταματήστε να με παρουσιάζετε ως «βλαμμένο»

Δεν άντεξε άλλο ο Κυριάκος με την επικοινωνιακή διαχείριση...

Στο… κελί ο Τάσος Νούσιας

Σας έλειψε; Επιστρέφει δριμύτερος! Ο Τάσος Νούσιας έδωσε το...

Λάκης Λαζόπουλος: Φεύγει ένα τρένο (Επεισόδιο 12ο)

Ο Λάκης Λαζόπουλος, αποκλειστικά στο newsbreak.gr, κάθε Τετάρτη στις...

NEWSROOM