Τελικά θα γίνει αύξηση στον κατώτατο μισθό;

Τι θα ισχύσει για τριετίες και επιδόματα

Must Read

Αυτή την εβδομάδα, όπως όλα δείχνουν, ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για την αύξηση στον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, ενώ στο επίκεντρο μπαίνουν και τριετίες και επιδόματα.

Αυτά είναι τα τρία σενάρια στον κατώτατο

1ο σενάριο: αύξηση 5,5% -> 752€ μεικτά
Είναι η ελάχιστη αύξηση που θα μπορούσε να ισχύσει, αυτή του 5,5%

2ο σενάριο: αύξηση 8% -> 770€ μεικτά
Είναι το βασικό σενάριο που κερδίζει περισσότερο έδαφος και ομοιάζει με την αύξηση του 8% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις

3ο σενάριο: αύξηση 12% -> 798€ μεικτά
Το τρίτο σενάριο και πιο αισιόδοξο με έντονο προεκλογικό άρωμα θα είναι να ισχύσει μία διψήφια αύξηση του κατώτατου μισθού της τάξεως του 12%.

Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ, οι εργαζόμενοι με τις κατώτατες αμοιβές χάνουν ετησίως από έναν έως 4,5 μισθούς εξαιτίας των «παγωμένων» τριετιών από την επιβολή του μέτρου έως σήμερα, ενώ συνολικά τη δεκαετία 2012-2022 οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα απώλεσαν περί τα 12 δισ. ευρώ. Η εισήγηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα υποβληθεί το αργότερο έως τη 10η Μαρτίου 2023. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και μια σειρά επιδομάτων, όπως το βοήθημα ανεργίας. Σήμερα το μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται σε 438 ευρώ. Με το ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 5,5%, το επίδομα θα διαμορφωθεί στα 462 ευρώ. 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This