Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2023

Ο… ιός Credit Suisse σφυροκοπά τα ευρωπαικά χρηματιστήρια

Συντάκτης: Newsroom

Mετά την Silicon Valley Bank ο… ιός Credit Suisse χτυπά τα ευρωπαϊκά και το ελληνικό χρηματιστήριο. Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών βουλιάζει (ώρα 14:00) κάτω από 3% ακολουθώντας το βαθύ κόκκινο των ευρωπαικών χρηματιστηρίων σε ένα ισχυρό τραπεζικό sell off.

Ο δειίκτης DAX στη Φραγφούρτη χάνει πάνω από 2,5%, το Λονδίνο πάνω από 2,5%, το Παρίσι πάνω από 3%, το Μιλάνο πάνω από 3,4%. Οι μετοχές ευρωπαϊκών τραπεζών βούλιαξαν σε ιστορικά χαμηλά, ενώ ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – μεταξύ των οποίων η Credit Suisse, η Societe Generale, η Unicredit – προχώρησαν σε αναστολή διαπραγμάτευσης λίγη ώρα μετά το άνοιγμα των αγορών.

Όλα ξεκίνησαν από την Credit Suisse

Η Credit Suisse έχασε σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας της σήμερα Τετάρτη, πέφτοντας σε νέο ιστορικό χαμηλό, αφού ο μεγαλύτερος επενδυτής της δήλωσε ότι δεν μπορούσε να παράσχει στην ελβετική τράπεζα περισσότερη οικονομική βοήθεια. Αυτές οι δηλώσεις σε συνδυασμό και με τις διαρροές της ΕΚΤ στο Reuters ότι το ΔΣ δεν θα κάνει πίσω και θα αυξήσει 50 μονάδες βάσης τα επιτόκια αύριο Πέμπτη, πυροδότησαν μια νέα μεγάλη βουτιά στα χρηματιστήρια της Ευρώπης και ένα νέο τραπεζικό sell off.

«Δεν μπορούμε, γιατί θα πάμε πάνω από το 10%. Είναι ένα ρυθμιστικό ζήτημα», δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, Ammar Al Khudairy, ο επενδυτής που μπήκε με σχεδόν 10% στην ελβετική τράπεζα πέρυσι αφού συμμετείχε στην ΑΜΚ  της Credit Suisse και δεσμεύτηκε να επενδύσει έως και 1,5 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (1,5 δισεκατομμύρια δολάρια).

Αυτή η δήλωση ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι μετά αφενός την παραδοχή στην ετήσια έκθεση που δημοσιεύτηκε χθες Τρίτη 14/3 ότι έχει εντοπίσει «ουσιώδεις αδυναμίες» στους ελέγχους επί της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης και δεν έχει ακόμη ανακόψει τις εκροές πελατών αφετέρου την εκτόξευση του κόστους ασφάλισης των ομολόγων της εταιρείας έναντι χρεοκοπίας.

Στα οικονομικά αποτελέσματα της για το 2022 η Credit Suisse ανακοίνωσε καθαρή ζημία ύψους 7,3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (8 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για το σύνολο του έτους.

Μετά τη Silicon η Credit Suisse;

Η BNP Paribas καταγράφουν απώλειες 8%, η Deutsche Bank 7% και η ING 8%. Ο ευρωπαϊκός δείκτης τραπεζών καταγράφει απώλειες άνω του 6%. Οι αγορές μετοχών υποχώρησαν απότομα, εξανεμίζοντας τα προηγούμενα κέρδη, καθώς η πτώση της Credit Suisse έως και 24% αναζωπύρωσε ορισμένες ανησυχίες μεταξύ των επενδυτών σχετικά με την ανθεκτικότητα του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες συνεχίζουν να δέχονται πιέσεις εξαιτίας του φόβου των επενδυτών ότι η πτώχευση της Silicon Valley Bank θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία και θα επηρεάσει τα μικρότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κάποια εκ των οποίων, όπως η Credit Suisse, αντιμετωπίζουν ήδη οικονομικά προβλήματα.

Πτήση προς την ασφάλεια – Ο Γολιάθ «τρώει» τον Δαυίδ

Μιλώντας σε συνέδριο της Morgan Stanley την Τετάρτη, ο Ralph Hamers, διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής ανταγωνιστικής UBS είπε ότι η μεγάλη τράπεζα έχει ωφεληθεί από την πρόσφατη αναταραχή στην αγορά και έχει δει εισροές χρημάτων.

«Τις τελευταίες δύο ημέρες, όπως θα περίμενε κανείς, έχουμε δει εισροές», είπε ο Hamers. «Είναι ξεκάθαρα μια πτήση προς την ασφάλεια από αυτή την άποψη, αλλά νομίζω ότι οι τρεις ημέρες δεν κάνουν τάση».

Σειρά σκανδάλων και εκροές πελατών

Η Credit Suisse δημοσίευσε την Τρίτη την ετήσια έκθεσή της για το 2022, λέγοντας ότι η τράπεζα είχε εντοπίσει «ουσιώδεις αδυναμίες» στους ελέγχους επί της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης και δεν είχε ακόμη ανακόψει τις εκροές πελατών. Οι «ουσιώδεις αδυναμίες» που εντοπίστηκαν σχετίζονται με την αδυναμία σχεδιασμού και διατήρησης αποτελεσματικών αξιολογήσεων κινδύνου στις οικονομικές της καταστάσεις.

Συγκεκριμένα η τράπεζα γνωστοποίησε ότι παρατηρούσε «σημαντικά υψηλότερες αναλήψεις καταθέσεων μετρητών, μη ανανέωση προθεσμιακών καταθέσεων που λήγουν και καθαρές εκροές περιουσιακών στοιχείων σε επίπεδα που ξεπερνούσαν σημαντικά τα ποσοστά που σημειώθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2022». Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 υπήρξαν εκροές καταθέσεων ύψους 110 δισ. ελβετικών φράγκων.

Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας επιδιώκει να ανακάμψει από μια σειρά σκανδάλων που έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των πελατών. Οι εκροές πελατών το τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκαν σε περισσότερα από 110 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (120 δισεκατομμύρια δολάρια).

Οι μετοχές έπεσαν κάτω από το σήμα των 2 ελβετικών φράγκων για πρώτη φορά στη Ζυρίχη καθώς κατευθύνονταν προς την έβδομη συνεχή ημερήσια πτώση.

Το κόστος ασφάλισης των ομολόγων της εταιρείας έναντι χρεοκοπίας εκτοξεύτηκε. Οι πενταετείς ανταλλαγές πιστωτικής αθέτησης για το χρέος της Credit Suisse διευρύνθηκαν στις 574 μονάδες βάσης από 549 μονάδες βάσης στο τελευταίο κλείσιμο, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Market Intelligence, σημειώνοντας νέο υψηλό ρεκόρ.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Credit Suisse Ulrich Koerner δήλωσε σε συνέδριο ότι ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας της τράπεζας ήταν κατά μέσο όρο 150% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους – πολύ πάνω από τις ρυθμιστικές απαιτήσεις.

Και επιστέγασμα η νέα αύξηση επιτοκίων

Πάντως, παρά τις διαβεβαιώσεις της ΕΚΤ αλλά και αναλυτών ότι η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο, η ανησυχία είναι διάχυτη μεταξύ των επενδυτών. Το sell-off έρχεται μία μέρα πριν την ανακοίνωση της ΕΚΤ για μία νέα αύξηση επιτοκίων, με τις εκτιμήσεις να κλειδώνουν σε μία κίνηση της τάξης του 0,50%, ανεβάζοντας το επιτόκιο στο 3%.

Εχοντας προεξοφλήσει τη νέα αύξηση κατά 50 μ.β., το ερώτημα των επενδυτών ήταν εάν και κατά πόσον η επικεφαλής της ΕΚΤ θα αναφερθεί (αύριο) στην προοπτική μίας σταδιακά ηπιότερης πολιτικής με ορατό ορίζοντα ολοκλήρωσης των αυξήσεων τον Ιούλιο. Μένει να φανεί αύριο το πώς θα ενεργήσει η Λαγκάρντ, ωστόσο είναι η περίπτωση της C.S. -εξόχως προβληματική και προ SVB- που ξαναφέρνει δυναμικά τους πωλητές στη θέση του οδηγού.

Πηγή: imerisia

Δείτε επίσης:

Ίλιγγός από την κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών: Με ελεύθερη πτώση άνοιξαν τα Ασιατικά χρηματιστήρια

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οικονομική απόγνωση: Κόβουν από παντού τα νοικοκυριά για να τα βγάλουν πέρα!

Περικοπή δαπανών σε τρόφιμα, διασκέδαση, διακοπές και πολλά άλλα - «Πέρασε και δεν ακούμπησε» το market pass για 7 στους 10

Νέα πτώση του πληθωρισμού αλλά τι θα γίνει με τις τιμές στα τρόφιμα;

Πανάκριβο το καλάθι του νοικοκυριού

ΟΠΕΚΑ: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού

Άνοιξε σήμερα, 31 Μαΐου 2023, και λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21-Επίδομα Παιδιού, προκειμένου οι...

Η ΕΚΤ προειδοποιεί: H χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης παραμένει εύθραυστη

Σύμφωνα με την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του Μαΐου, που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική...

Λήγει η προθεσμία για τη ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία

Εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες στον αέρα

Κοινωνικός τουρισμός: Ποια ΑΦΜ μπορούν να κάνουν σήμερα αίτηση

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 5 Ιουνίου

Συνταξιούχοι: Tα αιτήματα προς τη νέα κυβέρνηση

Αναδρομικά από περικοπές δώρου, προσωπική διαφορά, 13η σύνταξη και στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων τα ερωτήματα που καίνε εκατομμύρια πολίτες

Τέλος χρόνου για πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ και επιστρεπτέες

Εκπνέουν οι προθεσμίες - Προσοχή με την κατάθεση των δικαιολογητικών για τις προκαταβολές

Καλπάζει η ανεργία των νέων στην Ελλάδα – Δεύτερη στην ΕΕ η χώρα μας

«Γκρεμίζουν» το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την υποτιθέμενη ανάπτυξη, τα αποκαλυπτικά στοιχεία της...

Εξέλιξη στο Market Pass: Νωρίτερα η πληρωμή του!

Όσα πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι

Σε προ κρίσης επίπεδα το φυσικό αέριο

Κάτω και από τα 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα η τιμή του! Σε χαμηλά επίπεδα και τα μελλοντικά συμβόλαιο Ιουλίου - Αυγούστου

Η ΑΑΔΕ «ψαρεύει» αδήλωτες πισίνες με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης!

Την «επιχείρηση αδήλωτες πισίνες» θέτει σε εφαρμογή η ΑΑΔΕ, ενεργοποιώντας μάλιστα την Τεχνητή Νοημοσύνη,...

Από σήμερα οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ

Για πρώτη φορά, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει έναν μήνα νωρίτερα και θα αφορά 300.000 επιταγές με συνολικό προϋπολογισμό 35.000.000 ευρώ 

TAXISnet: Μηδενικές ή πιστωτικές οι επτά στις δέκα φοροδηλώσεις!

Μεγάλη... αποχή στις υποβολές

Αρχίζει η επιδότηση στα στεγαστικά!

Θα πληρωθεί το 50% της αύξησης στις δόσεις δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο για τους ευάλωτους

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καταγγελία γυναίκας για τα funds: «Δεν χρωστάω σε κανέναν, μου πατάνε την ψυχή»

Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες πολιτών για τα funds, με μία γυναίκα αυτή τη φορά να βλέπει τους κόπους μίας ζωής να χάνονται, καθώς το...

SOS, η Κύπρος «χάνεται»! Έφτασε η «ώρα μηδέν» για το μαρτυρικό νησί

Ισχνή μειοψηφία οι Κύπριοι μαθητές στα δημοτικά της Λευκωσίας! – «Αναπλήρωση» του πληθυσμού από τις μεταναστευτικές ροές

Ανάρτηση – φωτιά μέσα στη νύχτα από το Μάκη Τριανταφυλλόπουλο!

Φωτιές άναψε μέσα στη νύχτα ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, δημοσιεύοντας μία φωτογραφία ενός οπλοφόρου, που προκαλεί ενδιαφέροντες συνειρμούς…Όποιος βρει ποιος είναι ο πιστολέρο της φωτογραφίας...

Αλβανός πυγμάχος έστειλε τον 36χρονο Θάνο στην εντατική!

Ένα αδιανόητο περιστατικό συνέβη το βράδυ της Παρασκευής στην Ελευσίνα, όταν ο 36χρονος Θάνος Αδάμ έκανε παρατήρηση σε έναν οδηγό που μπήκε ανάποδα σε...

Ομολογία του πατέρα του Αλβανού μποξέρ που έστειλε τον Θάνο στην εντατική: «Μία του έριξε και έπεσε κάτω»

Διασωληνωμένος στο Νοσοκομείο Αττικόν με πολύ σοβαρά τραύματα στο κεφάλι συνεχίζει να νοσηλεύεται ο Θάνος Αδάμ, ο οποίος δίνει τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής...

Κι όμως ο Λευτέρης Αυγενάκης δεν τα πήγε καλά στο Ηράκλειο…

Στον Λευτέρη Αυγενάκη αρέσουν οι αριθμοί. Τους επικαλείται κάθε φορά που θέλει να δείξει το πόσο πετυχημένος είναι ως υπουργός Αθλητισμού ή εάν θέλει...

Survivor spoiler: Οι παίκτες που θα δουν από κοντά τα αγαπημένα τους πρόσωπα και ο παίκτης που θα αποχωρήσει

Οι παίκτες του Survivor έχουν κάνει αρκετή υπομονή με τον Τάκη καθώς έχει μονίμως νεύρα και κάνει άσχημα ξεσπάσματα, ειδικά όταν χάνει. Τις τελευταίες...

Αυτός είναι ο άντρας που προκάλεσε τον θάνατο του ταξιτζή στο Χαϊδάρι – Συνελήφθη

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται ο άντρας που επιτέθηκε σε οδηγό ταξί στο Χαϊδάρι και αφού τον λήστεψε, τον άφησε αβοήθητο, με αποτέλεσμα ο...
spot_img

NEWSROOM

spot_img