Ο… ιός Credit Suisse σφυροκοπά τα ευρωπαικά χρηματιστήρια

Must Read

Mετά την Silicon Valley Bank ο… ιός Credit Suisse χτυπά τα ευρωπαϊκά και το ελληνικό χρηματιστήριο. Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών βουλιάζει (ώρα 14:00) κάτω από 3% ακολουθώντας το βαθύ κόκκινο των ευρωπαικών χρηματιστηρίων σε ένα ισχυρό τραπεζικό sell off.

Ο δειίκτης DAX στη Φραγφούρτη χάνει πάνω από 2,5%, το Λονδίνο πάνω από 2,5%, το Παρίσι πάνω από 3%, το Μιλάνο πάνω από 3,4%. Οι μετοχές ευρωπαϊκών τραπεζών βούλιαξαν σε ιστορικά χαμηλά, ενώ ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – μεταξύ των οποίων η Credit Suisse, η Societe Generale, η Unicredit – προχώρησαν σε αναστολή διαπραγμάτευσης λίγη ώρα μετά το άνοιγμα των αγορών.

Όλα ξεκίνησαν από την Credit Suisse

Η Credit Suisse έχασε σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας της σήμερα Τετάρτη, πέφτοντας σε νέο ιστορικό χαμηλό, αφού ο μεγαλύτερος επενδυτής της δήλωσε ότι δεν μπορούσε να παράσχει στην ελβετική τράπεζα περισσότερη οικονομική βοήθεια. Αυτές οι δηλώσεις σε συνδυασμό και με τις διαρροές της ΕΚΤ στο Reuters ότι το ΔΣ δεν θα κάνει πίσω και θα αυξήσει 50 μονάδες βάσης τα επιτόκια αύριο Πέμπτη, πυροδότησαν μια νέα μεγάλη βουτιά στα χρηματιστήρια της Ευρώπης και ένα νέο τραπεζικό sell off.

«Δεν μπορούμε, γιατί θα πάμε πάνω από το 10%. Είναι ένα ρυθμιστικό ζήτημα», δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, Ammar Al Khudairy, ο επενδυτής που μπήκε με σχεδόν 10% στην ελβετική τράπεζα πέρυσι αφού συμμετείχε στην ΑΜΚ  της Credit Suisse και δεσμεύτηκε να επενδύσει έως και 1,5 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (1,5 δισεκατομμύρια δολάρια).

Αυτή η δήλωση ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι μετά αφενός την παραδοχή στην ετήσια έκθεση που δημοσιεύτηκε χθες Τρίτη 14/3 ότι έχει εντοπίσει «ουσιώδεις αδυναμίες» στους ελέγχους επί της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης και δεν έχει ακόμη ανακόψει τις εκροές πελατών αφετέρου την εκτόξευση του κόστους ασφάλισης των ομολόγων της εταιρείας έναντι χρεοκοπίας.

Στα οικονομικά αποτελέσματα της για το 2022 η Credit Suisse ανακοίνωσε καθαρή ζημία ύψους 7,3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (8 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για το σύνολο του έτους.

Μετά τη Silicon η Credit Suisse;

Η BNP Paribas καταγράφουν απώλειες 8%, η Deutsche Bank 7% και η ING 8%. Ο ευρωπαϊκός δείκτης τραπεζών καταγράφει απώλειες άνω του 6%. Οι αγορές μετοχών υποχώρησαν απότομα, εξανεμίζοντας τα προηγούμενα κέρδη, καθώς η πτώση της Credit Suisse έως και 24% αναζωπύρωσε ορισμένες ανησυχίες μεταξύ των επενδυτών σχετικά με την ανθεκτικότητα του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες συνεχίζουν να δέχονται πιέσεις εξαιτίας του φόβου των επενδυτών ότι η πτώχευση της Silicon Valley Bank θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία και θα επηρεάσει τα μικρότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κάποια εκ των οποίων, όπως η Credit Suisse, αντιμετωπίζουν ήδη οικονομικά προβλήματα.

Πτήση προς την ασφάλεια – Ο Γολιάθ «τρώει» τον Δαυίδ

Μιλώντας σε συνέδριο της Morgan Stanley την Τετάρτη, ο Ralph Hamers, διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής ανταγωνιστικής UBS είπε ότι η μεγάλη τράπεζα έχει ωφεληθεί από την πρόσφατη αναταραχή στην αγορά και έχει δει εισροές χρημάτων.

«Τις τελευταίες δύο ημέρες, όπως θα περίμενε κανείς, έχουμε δει εισροές», είπε ο Hamers. «Είναι ξεκάθαρα μια πτήση προς την ασφάλεια από αυτή την άποψη, αλλά νομίζω ότι οι τρεις ημέρες δεν κάνουν τάση».

Σειρά σκανδάλων και εκροές πελατών

Η Credit Suisse δημοσίευσε την Τρίτη την ετήσια έκθεσή της για το 2022, λέγοντας ότι η τράπεζα είχε εντοπίσει «ουσιώδεις αδυναμίες» στους ελέγχους επί της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης και δεν είχε ακόμη ανακόψει τις εκροές πελατών. Οι «ουσιώδεις αδυναμίες» που εντοπίστηκαν σχετίζονται με την αδυναμία σχεδιασμού και διατήρησης αποτελεσματικών αξιολογήσεων κινδύνου στις οικονομικές της καταστάσεις.

Συγκεκριμένα η τράπεζα γνωστοποίησε ότι παρατηρούσε «σημαντικά υψηλότερες αναλήψεις καταθέσεων μετρητών, μη ανανέωση προθεσμιακών καταθέσεων που λήγουν και καθαρές εκροές περιουσιακών στοιχείων σε επίπεδα που ξεπερνούσαν σημαντικά τα ποσοστά που σημειώθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2022». Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 υπήρξαν εκροές καταθέσεων ύψους 110 δισ. ελβετικών φράγκων.

Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας επιδιώκει να ανακάμψει από μια σειρά σκανδάλων που έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των πελατών. Οι εκροές πελατών το τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκαν σε περισσότερα από 110 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (120 δισεκατομμύρια δολάρια).

Οι μετοχές έπεσαν κάτω από το σήμα των 2 ελβετικών φράγκων για πρώτη φορά στη Ζυρίχη καθώς κατευθύνονταν προς την έβδομη συνεχή ημερήσια πτώση.

Το κόστος ασφάλισης των ομολόγων της εταιρείας έναντι χρεοκοπίας εκτοξεύτηκε. Οι πενταετείς ανταλλαγές πιστωτικής αθέτησης για το χρέος της Credit Suisse διευρύνθηκαν στις 574 μονάδες βάσης από 549 μονάδες βάσης στο τελευταίο κλείσιμο, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Market Intelligence, σημειώνοντας νέο υψηλό ρεκόρ.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Credit Suisse Ulrich Koerner δήλωσε σε συνέδριο ότι ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας της τράπεζας ήταν κατά μέσο όρο 150% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους – πολύ πάνω από τις ρυθμιστικές απαιτήσεις.

Και επιστέγασμα η νέα αύξηση επιτοκίων

Πάντως, παρά τις διαβεβαιώσεις της ΕΚΤ αλλά και αναλυτών ότι η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο, η ανησυχία είναι διάχυτη μεταξύ των επενδυτών. Το sell-off έρχεται μία μέρα πριν την ανακοίνωση της ΕΚΤ για μία νέα αύξηση επιτοκίων, με τις εκτιμήσεις να κλειδώνουν σε μία κίνηση της τάξης του 0,50%, ανεβάζοντας το επιτόκιο στο 3%.

Εχοντας προεξοφλήσει τη νέα αύξηση κατά 50 μ.β., το ερώτημα των επενδυτών ήταν εάν και κατά πόσον η επικεφαλής της ΕΚΤ θα αναφερθεί (αύριο) στην προοπτική μίας σταδιακά ηπιότερης πολιτικής με ορατό ορίζοντα ολοκλήρωσης των αυξήσεων τον Ιούλιο. Μένει να φανεί αύριο το πώς θα ενεργήσει η Λαγκάρντ, ωστόσο είναι η περίπτωση της C.S. -εξόχως προβληματική και προ SVB- που ξαναφέρνει δυναμικά τους πωλητές στη θέση του οδηγού.

Πηγή: imerisia

Δείτε επίσης:

Ίλιγγός από την κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών: Με ελεύθερη πτώση άνοιξαν τα Ασιατικά χρηματιστήρια

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This