Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2023

Απόγνωση και οργή: «Γονατίζουν» οι δανειολήπτες με τη νέα αύξηση των επιτοκίων!

Οι δόσεις των δανείων εκτινάσσονται – Για νέα αύξηση τον Μάιο ετοιμάζεται η ΕΚΤ!

Συντάκτης: Newsroom

«Θηλιά» στο λαιμό των δανειοληπτών, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με νέες αυξήσεις στις δόσεις των δανείων τους, βάζει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει (για έκτη φορά κατά σειρά) το βασικό επιτόκιο του ευρώ κατά 0,5%, φτάνοντας στο 3,5%, στην προσπάθειά της να… φρενάρει τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, αυτό  θα επιβαρύνει περισσότερο την αποπληρωμή των δανείων που έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο, καθώς το κόστος γίνεται ακόμα πιο μεγάλο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις κάθε φορά που αυξάνονται τα επιτόκια.

«Είναι ένα ακόμα χτύπημα ουσιαστικά και στη μεσαία τάξη και στο επιχειρίν και στους νέους, γιατί δεν τους αφήνει να επενδύσουν», σχολίασε χαρακτηριστικά στον Alpha ένας νέος επιχειρηματίας.

Ένας άλλος καταστηματάρχης, σχολιάζει ότι «με αυτή την αύξηση των επιτοκίων θα γονατίσουν οι επιχειρηματίες. Είναι συσσωρευμένα τα προβλήματα, έρχονται από παντού, είτε από δάνεια, είτε από την ενεργειακή κρίση».
Για παράδειγμα, για δάνειο 100.000 ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο και εικοσαετή διάρκεια αποπληρωμής, η μηνιαία δόση τον Ιούνιο του 2022, ήταν 536 ευρώ. Τον Φεβρουάριο του 2023 πήγε στα 667 ευρώ, ενώ με τη νέα αύξηση των επιτοκίων, τον Απρίλιο θα εκτιναχθεί στα 723 ευρώ!

Σύμφωνα με τον Alpha, η δόση του παραπάνω δανείου έχει αυξηθεί κατά 187 ευρώ, ή κατά 35%, ενώ η συνολική ετήσια επιβάρυνση θα ανέβει στα 2.244 ευρώ!

«Μας έχει κάνει πολύ δύσκολη την καθημερινότητα, να βγάλουμε τα προς το ζην πλέον. Αυτό το πράγμα κάποια στιγμή θα μας στραγγαλίσει», τόνισε γεμάτος απογοήτευση ένας ακόμη νέος επιχειρηματίας.

Άλλο παράδειγμα, για στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ και διάρκεια αποπληρωμής 15 έτη με μέσο επιτόκιο 6%, ο δανειολήπτης πλήρωνε μέχρι και τον Ιούνιο 696,37 ευρώ, ενώ η νέα δόση θα ανέρχεται πλέον στα 850,35 ευρώ!

Μηνιαία επιβάρυνση δηλαδή 153,98 ευρώ, ετήσια 1.847 ευρώ, ενώ νέα ενδεχόμενη αύξηση θα στείλει τη δόση στα 905 ευρώ!
Μιλώντας στο Mega, ένας ακόμα επιχειρηματίας εξέφρασε με χαρακτηριστικό τρόπο την οργή του για την κατάσταση:

«Το πρώτο συναίσθημα είναι η οργή, η απέχθεια και το μίσος απέναντι σε ανθρώπους οι οποίοι ληστεύουν στην ουσία τον ιδρώτα του παππού, του πατρός και τον δικό μου».

Δανειολήπτες που πήραν μεγαλύτερα ποσά, όπως για παράδειγμα 200.000 ευρώ (20 έτη διάρκεια αποπληρωμής και μέσο επιτόκιο 6%), πλήρωναν μέχρι και τον Ιούνιο 1.121,25 ευρώ το μήνα, ενώ τώρα η νέα δόση τους θα ανέρχεται στα 1.446.74 ευρώ!

Μηνιαία επιβάρυνση 325 ευρώ, ετήσια 3.905 ευρώ, ενώ ενδεχόμενη νέα αύξηση των επιτοκίων θα πάει τη δόση τους στα 1.565,04 ευρώ!

Και νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Μάιο προεξοφλούν οι αγορές!

Σταθεροποιητικά κινήθηκαν σήμερα Παρασκευή οι αγορές ομολόγων, μία ημέρα μετά την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 0,5%, στο 3%.

Ωστόσο η διαφαινόμενη πρόθεση της ΕΚΤ να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων συνεχίζει να δημιουργεί πιέσεις στην αγορά των ομολόγων ωθώντας προς τα πάνω τις αποδόσεις τους.

Στην επόμενη κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Μάιο μεγάλες επενδυτικές τράπεζες όπως η Goldman Sachs και η Morgan Stanley εκτιμούν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,25%.

Η Goldman βλέπει πλέον ως οροφή για το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ το 3,5% (από 3,75% μέχρι πρότεινος), ενώ η Morgan Stanley τοποθετεί το «πλαφόν» στο 3,75% έως τον Ιούλιο (από 4% που ήταν η παλαιότερη πρόβλεψη). Η HSBC και η Barclays διατηρούν την πρόβλεψη τους ότι το βασικό επιτόκιο θα φθάσει έως το 3,5%.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

2 στους 3 Έλληνες έγιναν φτωχότεροι!

Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, η πλειοψηφία των Ελλήνων φοβάται ότι το βιοτικό του επίπεδο θα συνεχίσει να επιδεινώνεται, ενώ το 85% δεν είναι ικανοποιημένο με τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης

Οι τράπεζες μας κλέβουν με τα επιτόκια!

Τα μακροπρόθεσμα δάνεια διαμορφώνουν επιτόκια κοντά στο 6,8%, τα οποία με τις προσαυξήσεις ξεπερνούν το 8%

Χρήστος Μεγάλου στο Bloomberg TV: Το 2023 η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με ρυθμό περίπου...

Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και πιστεύουμε ότι οι επόμενες...

Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Αυτοί θα είναι οι δικαιούχοι

Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι με μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας το οποίο υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ

Τουρισμός για Όλους 2023: Αίτηση με Taxisnet και χωρίς είσοδο στο gov.gr!

Πώς μπορείτε να διεκδικήσετε το voucher διακοπών

Έως 31 Ιουλίου οι αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, τις τελευταίες 10 ημέρες έχει ανεβάσει ρυθμούς η ένταξη - επανένταξη σε 72,120 δόσεις

Από σήμερα οι αιτήσεις για την Αγροτική Εστία!

Οδηγός: Τι πρέπει να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι στα ΚΕΠ για να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα του ΟΠΕΚΑ. Ηλεκτρονική υποβολή μόνο για τις παιδικές κατασκηνώσεις

Τι είναι η περιβόητη επενδυτική βαθμίδα;

Πόσες διαβαθμίσεις έχει και από ποιους καθορίζονται; - Θα πρέπει να ενδιαφέρει και ένα απλό νοικοκυριό και μια μικρή επιχείρηση;

Σημαντικές αλλαγές στην πυροπροστασία των ακινήτων

Ενιαίο πλαίσιο μέτρων και μέσων πυροπροστασίας για τα ακίνητα που ευρίσκονται εντός ή πλησίον...

Βόμβα! Στα 382 δισ. ευρώ το ιδιωτικό χρέος!

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης Μητσοτάκη - Ποιος είναι ο «χάρτης» των οφειλετών στην Εφορία - Με ρυθμούς «χελώνας» ο εξωδικαστικός

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη συνέτριψε την ελληνική οικονομία!

Μετά το άρθρο-κόλαφο για το πώς «φιλοτεχνήθηκε η εικόνα μίας δήθεν δυναμικής ανάπτυξης» από...

ΕΝΦΙΑ: Έκδοση πιστοποιητικού και με απλήρωτο φόρο!

Η  πύλη myAADE ανοίγει τον ο δρόμος για μεταβιβάσεις ακινήτων ενώ τα χρέη θα εξοφλούνται όπως τα ληξιπρόθεσμα

Ανατροπή! Σήμερα ο νέος γύρος πληρωμών του market pass

Τι ώρα θα ολοκληρωθούν οι πληρωμές

Οικονομική απόγνωση: Κόβουν από παντού τα νοικοκυριά για να τα βγάλουν πέρα!

Περικοπή δαπανών σε τρόφιμα, διασκέδαση, διακοπές και πολλά άλλα - «Πέρασε και δεν ακούμπησε» το market pass για 7 στους 10

Νέα πτώση του πληθωρισμού αλλά τι θα γίνει με τις τιμές στα τρόφιμα;

Πανάκριβο το καλάθι του νοικοκυριού

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέθανε ξαφνικά από καρδιά υποψήφιος βουλευτής – Σοκ στο Ηράκλειο

Κεραυνός εν αιθρία σε όλη την Κρήτη ήταν η είδηση για τον ξαφνικό θάνατο του Νικόλα Κοσμαδάκη, ενός νέου ανθρώπου, ο οποίος μάλιστα στις...

Πέθανε ο Γιάννης Φλωρινιώτης

Σε ηλικία 76 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιάννης Φλωρινιώτης. Ο λαμπερός καλλιτέχνης που ήταν «μεγάλη φίρμα» έφυγε από τη ζωή ενώ...

Ο «Κατήφορος» της Πατησίων! «Ζούγκλα» με «πεταλούδες της νύχτας» εξ Αφρικής 

Ανάστατοι οι κάτοικοι των γύρω περιοχών - «Τρέμουμε από τον θόρυβο, από τις ύβρεις, από όσα συμβαίνουν»

Κηδεία Νόνικας Γαληνέα: Εικόνες από το τελευταίο αντίο στην σπουδαία ηθοποιό

Η Νόνικα Γαληνέα έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 2 Ιουνίου σε ηλικία 85 ετών και η είδηση του θανάτου της σκόρπισε θλίψη στον...

Ανείπωτη τραγωδία στην Νέα Μάκρη: Πέθανε 19χρονη έγκυος – Περίμενε ασθενοφόρο επί ώρες

Ακόμη μία γυναίκα «πλήρωσε» με την ζωή της την κατάρρευση του ΕΣΥ
spot_img

NEWSROOM

spot_img