Μέρα κρίσεως! Eurostat και S&P «αξιολογούν» την ελληνική οικονομία

Σήμερα θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για ανάπτυξη και έλλειμμα - Μετά τις εκλογές η επενδυτική βαθμίδα

Must Read

Κρίσιμη ημέρα για την ελληνική οικονομία θεωρείται η σημερινή, καθώς το μεσημέρι αναμένεται να ανακοινωθούν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για την ανάπτυξη και το έλλειμμα του 2022, ενώ αργά το βράδυ ο διεθνής οίκος S&P θα προχωρήσει στην αξιολόγηση της χώρας μας.

Ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν πάντως πως δεν αναμένουν αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Standard and Poor’s. Οπως αναφέρουν, με τη χώρα να βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, οι διεθνείς οίκοι θα κρατήσουν στάση αναμονής για να οδηγήσουν τη χώρα στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, ωστόσο εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι αυτό θα συμβεί αμέσως μετά τις εκλογές.

Ωστόσο η «έκπληξη» εκτιμάται πως θα έρθει από τη Eurostat. Ηδη ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών έχουν προαναγγείλει πως το έλλειμμα του 2022 θα είναι τελικά πολύ μικρότερο απ’ αυτό που προβλέπεται στον Προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, το πρωτογενές έλλειμμα θα βρεθεί στην περιοχή του 0,5%, όπως «αποκάλυψαν» στελέχη του οικονομικού επιτελείου, δηλαδή χαμηλότερα από την πρόσφατη εκτίμηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη ότι η μείωση του ελλείμματος θα είναι της τάξης του 1%, δηλαδή από το 1,6% της επίσημης εκτίμησης θα βρισκόταν στο 0,6%.

Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι στελέχη της κυβέρνησης είχαν «αποκαλύψει» ότι το έλλειμμα σχεδόν έχει… μηδενιστεί. Οπως σημειώνουν τα ίδια στελέχη, αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει και το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο -με βάση τους στόχους του Προϋπολογισμού- έχει τοποθετηθεί στο 0,7% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα να κινηθεί αρκετά ψηλότερα.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, όπως τονίζουν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, είναι και τα στοιχεία που έρχονται από το μέτωπο της ανάπτυξης για το 2023, προϊδεάζοντας ότι θα ξεπεράσει το 2,3% της επίσημης πρόβλεψης.

Αυτό, όπως σημειώνουν, οφείλεται κυρίως στις μειωμένες τιμές του φυσικού αερίου. Οι τιμές μπορεί να παραμένουν σε διπλάσια επίπεδα (σχεδόν 40 ευρώ η μεγαβατώρα) σε σχέση με πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, ωστόσο είναι πολύ χαμηλότερα σε σύγκριση με τα υψηλά επίπεδα του 2022.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This