Eurostat: Έκρηξη τιμών σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο το 2022!

Εξαίρεση αποτελούν Μάλτα και Ολλανδία, οι οποίες εφαρμόζουν δικές τους πολιτικές

Must Read

Εκτοξεύτηκαν οι τιμές τόσο στο ηλεκτρικό ρεύμα όσο και στο φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα τα ελληνικά νοικοκυριά να «βυθίζονται» όλο και περισσότερο στη δίνη της οικονομικής καταστροφής.

Αυξήσεις ρεκόρ

Συγκεκριμένα, το δεύτερο εξάμηνο του 2022, οι μέσες τιμές της οικιακής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ συνέχισαν να παρουσιάζουν απότομη αύξηση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021, από 23,5 Euro ανά 100 kWh σε 28,4 Euro ανά 100 kWh. Το ίδιο διάστημα, αυξήθηκαν οι μέσες τιμές του φυσικού αερίου από 7,8 Euro ανά 100 kWh το δεύτερο εξάμηνο του 2021 σε 11,4 Euro ανά 100 kWh το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Αυτές οι τιμές είναι οι υψηλότερες στα καταγεγραμμένα στοιχεία της Eurostat. Σύμφωνα με τη Eurostat, μια σημαντική αύξηση των τιμών ξεκίνησε πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά εκτοξεύτηκε στα ύψη μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Πρόσφατα οι τιμές του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου έδειξαν σημάδια σταθεροποίησης, εν μέρει λόγω πολιτικών και παρεμβάσεων των κυβερνήσεων της ΕΕ. Οι χώρες της ΕΕ επέλεξαν διάφορα μέτρα, όπως μείωση φόρων και τελών, προσωρινές φορολογικές απαλλαγές στους καταναλωτές, ανώτατα όρια τιμών, παροχή κατ’ αποκοπή ποσού στήριξης ή κατανομή κουπονιών στους τελικούς καταναλωτές, και ορισμένες χώρες εφάρμοσαν ρυθμιζόμενες τιμές.

Σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2021, το μερίδιο των φόρων στον λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε απότομα από 36% σε 16% (-18,3%) και στον λογαριασμό φυσικού αερίου από 27% σε 14% (-15,8%), κατά μέσο όρο στην ΕΕ. Όλες οι χώρες της ΕΕ καθιέρωσαν κρατικά επιδόματα και επιδοτήσεις ή μείωση φόρων και εισφορών για τον μετριασμό του κόστους υψηλής ενέργειας. Αυτά τα κυβερνητικά μέτρα, ενώ μειώνουν τις τιμές της ενέργειας για τον τελικό καταναλωτή, έχουν επιβαρύνει τους κρατικούς προϋπολογισμούς, επισημαίνει η Eurostat. Ειδικότερα, οι τιμές του οικιακού ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκαν σε όλες τις χώρες της ΕΕ, εκτός από τη Μάλτα (-3%, σε εθνικά νομίσματα) και την Ολλανδία (-7%), το δεύτερο εξάμηνο του 2022, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021. Οι τιμές στη Μάλτα είναι ρυθμιζόμενες, ενώ η ολλανδική κυβέρνηση υποστηρίζει τους καταναλωτές με εφάπαξ ποσά και μείωση φόρων. Οι υψηλότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Ρουμανία (+112%), την Τσεχία (+97%), τη Δανία (+70%), τη Λιθουανία (+65%) και τη Λετονία (+59%), ενώ οι χαμηλότερες στο Λουξεμβούργο (+3 %), στην Αυστρία και τη Γερμανία (+4%) και στην Πολωνία και τη Βουλγαρία (+5%). Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν σε όλες τις χώρες της ΕΕ μεταξύ του δεύτερου εξαμήνου του 2021 και του δεύτερου εξαμήνου του 2022. Η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές φυσικού αερίου καταγράφεται στην Τσεχία (+231%), στη Ρουμανία (+165%), στη Λετονία (+157%), στη Λιθουανία (+112%) και στο Βέλγιο (+102%). Υπήρξαν μόνο δύο αυξήσεις κάτω του 20%: στην Κροατία (+14%) και στη Σλοβακία (18%).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This