Αρχίζουν οι αιτήσεις στο «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους»

Ανοίγει στις 18 Μαΐου η ηλεκτρονική πλατφόρμα. Οι δικαιούχοι, οι όροι και οι προϋποθέσεις του προγράμματος

Must Read

Την Πέμπτη 18 Μαΐου ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους», που φιλοδοξεί να δώσει τη δυνατότητα σε 20.000 νέους ηλικίας από 18 έως 39 ετών να αναβαθμίσουν ενεργειακά και να ανακαινίσουν την κατοικία τους.

  • Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους τέσσερις μήνες για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους, καθώς η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου.

Σε συνέχεια των προχθεσινών ανακοινώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας γνωστοποίησε χθες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα, το οποίο χωρίζεται σε δύο ενότητες:

  • Στο «Εξοικονομώ», με προϋπολογισμό 200.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 40.000.000 ευρώ διατίθενται αποκλειστικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Αφορά παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης – ψύξης, συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης και smarthome.
  • Στο «Ανακαινίζω», ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 100.000.000 ευρώ, περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανακαίνισης, όπως ανακαίνιση χώρων μπάνιου και κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου, αντικατάσταση και επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, αλλά και πατωμάτων. Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στην υποενότητα «Ανακαινίζω» είναι η ένταξη στην υποενότητα του «Εξοικονομώ».

Κατηγορίες

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι νέοι που έχουν γεννηθεί από 1/1/1984 έως και 31/12/2005 με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Εξοικονομώ» και έως 20.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Ανακαινίζω».

Για το σκέλος τού «Εξοικονομώ» υπάρχουν τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες: 1) έως 5.000 ευρώ ετήσιο ατομικό εισόδημα ή 10.000 ευρώ οικογενειακό, 2) 5.000-10.000 ευρώ ετήσιο ατομικό εισόδημα ή 10.000-20.000 ευρώ οικογενειακό, 3) 10.000-20.000 ευρώ ετήσιο ατομικό εισόδημα ή 20.000-30.000 ευρώ οικογενειακό και 4) 20.000-30.000 ευρώ ετήσιο ατομικό εισόδημα ή 30.000-50.000 ευρώ οικογενειακό.

Οι δικαιούχοι πρέπει να είναι ιδιοκτήτες του ακινήτου, με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα, και να το ιδιοκατοικούν ή να είναι πλήρεις κύριοι ή επικαρπωτές και να το εκμισθώνουν για να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ». Θα πρέπει επίσης να έχουν εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας/επικαρπίας σε ποσοστό 50% τουλάχιστον για να ενταχθούν στο «Ανακαινίζω». Αποκλείεται η ψιλή κυριότητα. Αντίθετα, δεν έχουν δικαίωμα υποβολής στο «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» κατοικίες με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα προηγούμενα προγράμματα «Εξοικονομώ».

Για να κριθεί επιλέξιμη μια κατοικία πρέπει να είναι μονοκατοικία ή μεμονωμένο διαμέρισμα και να υφίσταται νόμιμα, να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα, να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία και να έχει καταταγεί σε κατηγορία ενεργειακής κλάσης χαμηλότερη ή ίση της Γ΄, βάση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης.

Το πρόγραμμα καλύπτει επιλέξιμες δαπάνες έως 32.500 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικίας. Συγκεκριμένα, ανά υποενότητα:

1. Επιλέξιμος προϋπολογισμός «Εξοικονομώ»: έως 22.500 ευρώ.

Το πρόγραμμα καλύπτει από 45% έως 90% του ποσού των επιλέξιμων ενεργειακών παρεμβάσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από άτοκο δάνειο.

2. Επιλέξιμος προϋπολογισμός «Ανακαινίζω»: έως 10.000 ευρώ.

Μέσω του «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» καλύπτεται έως και το 30% του ποσού των επιλέξιμων παρεμβάσεων ανακαίνισης, ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.

Το ποσοστό της επιδότησης είναι κλιμακωτό, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία στην οποία θα ενταχθεί ο αιτών. Προβλέπεται ειδική μέριμνα για τους αιτούντες που είναι πολύτεκνοι, με μια πρόσθετη επιχορήγηση που ανέρχεται στο 15%.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This