Η Κομισιόν χαμηλώνει τον πήχη της ανάπτυξης – Ικανοποιημένη για το υπερπλεόνασμα του 2020

Must Read

Οι φθινοπωρινές προβλέψεις που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ελληνική οικονομία ήταν απολύτως προβλέψιμες, με «φιλικά» χτυπήματα στην πλάτη και κάμποσους ενοχλητικούς αστερίσκους.

Οι δανειστές εκφράζουν ανεπιφύλακτα την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι η χώρα θα πετύχει και το 2020 υπερπλεόνασμα, που θα φτάσει το 3,8% του ΑΕΠ, πράγμα που σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να εισπράττουν τα δανεικά τους, χαμηλώνοντας, όμως, την ίδια στιγμή τον πήχη της ανάπτυξης στο 2,3%. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή διατυπώνει σοβαρές επιφυλάξεις για την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του έτους, υπογραμμίζοντας αυστηρά ότι οι επιλογές της Αθήνας «δεν ανακοινώθηκαν με επαρκείς λεπτομέρειες».

Η Επιτροπή διατηρεί, επίσης, επιφυλάξεις για τη δυνητική επίπτωση των δικαστικών αποφάσεων αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, υπενθυμίζοντας πάντως τη δέσμευση της κυβέρνησης να καλύψει το ενδεχόμενο δημοσιονομικό αποτύπωμα της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον νόμο Κατρούγκαλου «μέσα στο πλαίσιο των συμφωνημένων δαπανών του υπουργείου Εργασίας». «Η Ελλάδα θα πετύχει μεγάλο πλεόνασμα για το 2020, ούσα συνεπής με τις δεσμεύσεις της ενισχυμένης εποπτείας» ανακοίνωσε διθυραμβικά ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί κατά την παρουσίαση των στοιχείων.

Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2020 είναι οριακά βελτιωμένη σε σχέση με τις θερινές εκτιμήσεις της Κομισιόν (2,2%), αλλά υπολείπεται αισθητά από την πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,8% στην οποία βασίζεται το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2020. Για τη φετινή χρονιά η Επιτροπή εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 1,8%, έναντι εκτίμησης για 2,1% το καλοκαίρι, ενώ για το 2021 προβλέπει ανάπτυξη 2%.

Εντούτοις, όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες κοινοτικές πηγές, η διαπιστωμένη διαφορά δεν θα σταθεί εμπόδιο στην έγκριση του προσχεδίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε στην επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, η οποία θεωρείται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς δεδομένη τόσο για το 2019 όσο και για το επόμενο έτος. Να σημειωθεί, πάντως, ότι η Επιτροπή εκτιμά μεν ότι ειδικά για φέτος οι στόχοι για το πλεόνασμα θα επιτευχθούν, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι οι δαπάνες Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας της ΔΕΗ θα καλυφθούν από το αποθεματικό του Προϋπολογισμού και δεν θα υπάρξει πρόσθετο πακέτο κοινωνικών μέτρων.

Περαιτέρω, η Επιτροπή συναινεί με το πακέτο των φοροελαφρύνσεων και των άλλων θετικών μέτρων που σχεδίασε η κυβέρνηση για το 2020, σημειώνοντας ότι, πέρα από τις μειώσεις φόρων για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, συνοδεύεται από μέτρα που στηρίζουν την αύξηση της είσπραξης των έμμεσων φόρων μέσω της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών πληρωμών -γεγονός που συνιστά έμπρακτη μείωση του αφορολογήτου- και της ρεαλιστικής αναπροσαρμογής σε χαμηλότερα όρια των δαπανών του Προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο 175,2% του ΑΕΠ το 2019 και θα μειωθεί στο 169,3% το 2020 και στο 163,1% το 2021, ενώ αναμένεται σημαντική αύξηση των επενδύσεων κατά 10,1% φέτος και κατά 12,5% την επόμενη χρονιά, καθώς και περαιτέρω αύξησή τους κατά 8,1% το 2021.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This