Προαναγγελία για νέες αυξήσεις στα τρόφιμα!

Σε «αναμμένα κάρβουνα» οι καταναλωτές

Must Read

Νέες ανατιμήσεις σε λαχανικά, φρούτα και κρεατικά δείχνει ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού (εκροές) στη Γεωργία – Κτηνοτροφία, καθώς, χωρίς να υπολογίζονται οι επιδοτήσεις, κατέγραψαν νέα αύξηση τον Απρίλιο κατά 10,9%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2022. Ο αντίστοιχος δείκτης του Απριλίου 2022, σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2021, είχε παρουσιάσει αύξηση 20,2%.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., η αύξηση του δείκτη οφείλεται:

α) στην αύξηση κατά 3% του δείκτη τιμών της φυτικής παραγωγής και κυρίως στη μεταβολή της ομάδας ελαιόλαδο

β) στην αύξηση κατά 22% του δείκτη τιμών της ζωικής παραγωγής

Στην πράξη, σε σχέση με πέρυσι, οι τιμές στο ελαιόλαδο αυξήθηκαν κατά 43,2%, στα δημητριακά και τους σπόρους κατά 8,2%, στα λαχανικά και τα κηπευτικά κατά 0,9%, ενώ μειώθηκαν κατά 12,8% οι τιμές στα φρούτα. Την ίδια περίοδο, όμως, αυξήθηκαν σημαντικά οι τιμές για γεωργικά μηχανήματα, αλλά και οι σπόροι κατά 6,3%, τα λιπάσματα κατά 5,2%, οι ζωοτροφές κατά 4,9%, και τα γεωργικά και κτηνιατρικά φάρμακα κατά 4,8% και 5,2%, αντίστοιχα, που ανεβάζουν σημαντικά το κόστος για έναν γεωργό ή κτηνοτρόφο, με αποτέλεσμα να μετακυλίεται στις περισσότερες περιπτώσεις στον τελικό καταναλωτή, καθώς πρόκειται για ανατιμήσεις που αντιμετωπίζουν οι εν λόγω επαγγελματίες για πολλούς μήνες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This