Στο επίκεντρο οι διεθνείς συντάξεις

Μια «κρυφή πληγή» στην εικόνα επιτυχίας που παρουσιάζεται σε σχέση με την εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων

Must Read

Στις εκκρεμείς διεθνείς συντάξεις, που εκτιμώνται σε περίπου 30.000, επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στο υπουργείο Εργασίας και στον ΕΦΚΑ, μία «κρυφή πληγή» στην εικόνα επιτυχίας που έχει διαμορφωθεί σε σχέση με την εκκαθάριση των εκατοντάδων χιλιάδων εκκρεμοτήτων που βασάνιζαν τους ασφαλισμένους επί σειρά ετών.

Χθες ο Άδωνις Γεωργιάδης επισκέφθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό το λεγόμενο «πράσινο κτίριο» του ΕΦΚΑ επί της οδού Κηφισίας, όπου έχει στηθεί ένα άτυπο κέντρο ελέγχου της πορείας διεκπεραίωσης των συνταξιοδοτικών αιτημάτων. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Εργασίας σημείωσε: «Θέλω να ενημερωθώ ιδιαίτερα για τις διεθνείς συντάξεις που είναι το κομμάτι το οποίο κολλάει και να φτιάξουμε το χρονοδιάγραμμα, γιατί το δικό μου όραμα όσον αφορά την έκδοση συντάξεων είναι στο τέλος να πατάς το κουμπί στο κινητό σου και να βγαίνει η σύνταξή σου αυτόματα. Αυτή τη στιγμή οι εκκρεμείς συντάξεις, δηλαδή οι συντάξεις που είναι πέραν των 90 ημερών, είναι 32.000. Υπενθυμίζω ότι πριν από μερικά χρόνια ήταν 130.000 και κάθε μήνα πέφτει αυτός ο αριθμός περίπου 2.000 με 3.000. Αυτό που επίσης θέλω να επιτύχω ως υπουργός Εργασίας είναι κάθε εργαζόμενος, όταν πληρώνει τα ένσημά του κάθε μήνα, να μπορεί να βλέπει στο κινητό του πόση σύνταξη θα πάρει όταν πια συνταξιοδοτηθεί».

Αναφερόμενος στις επικείμενες αλλαγές στο καθεστώς εργασίας των συνταξιούχων ο Αδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι στόχος είναι αυτές να νομοθετηθούν το φθινόπωρο. «Ο σκοπός μου είναι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου να έχουμε νομοθετήσει έναν άλλον τρόπο όσον αφορά την εργασία των συνταξιούχων. Σήμερα, αν ένας συνταξιούχος κάνει έστω ένα ημερομίσθιο τον μήνα, του παρακρατά ο ΕΦΚΑ το 30% από τη σύνταξή του. Αυτό θα γίνει μηδέν και θα ορίσουμε ένα ποσοστό 10% με 15% που θα δίνεται από το εισόδημα υπέρ ΕΦΚΑ. Υπάρχουν συνταξιούχοι που θέλουν να εργαστούν γιατί θέλουν να βελτιώσουν το εισόδημά τους, το οποίο είναι σεβαστό, γιατί μπορεί η σύνταξη να μη σου φτάνει. Δεν μπορούμε να τους το απαγορεύσουμε. Ωστόσο να πω ότι θα βάλουμε έναν κόφτη που θα λέει το εξής: ότι η έκτακτη αυτή εισφορά ποτέ δεν θα υπερβαίνει το 30% της σύνταξης» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας.

Πάντως, ο κ. Γεωργιάδης έσπευσε να… κόψει κάθε συζήτηση περί ενσωμάτωσης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και επανέλαβε πως «όσο η οικονομία μας εξακολουθεί να πηγαίνει καλά, και φέτος δόξα τω Θεώ πηγαίνει καλά, θα ερχόμαστε με ένα εφάπαξ ετήσιο επίδομα να θεραπεύουμε το πρόβλημα της προσωπικής διαφοράς σε αυτούς που δεν παίρνουν την αντίστοιχη αύξηση της σύνταξης που παίρνουν οι υπόλοιποι». Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, ανέφερε πως θα νομοθετήσει την επαναφορά των τριετιών πριν πέσει η ανεργία κάτω από το 10%. «Οχι ότι θα ξεκινήσει πριν από το 10%, απλώς για να ξέρουν όλοι οι εργαζόμενοι τι θα ισχύσει στον μισθό τους από την ώρα που θα φτάσουμε σε ετήσιο ρυθμό κάτω από το 10%. Με τον ρυθμό που κατεβαίνει η ανεργία τώρα, πιστεύω ότι σε περίπου ένα με ενάμιση χρόνο από σήμερα θα είμαστε σε ετήσια βάση κάτω από το 10%» τόνισε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This