Πανάκριβη η φοιτητική στέγη!

Το κόστος στέγασης στην περιφέρεια έχει εκτιναχθεί σε τέτοιο βαθμό που αγγίζει το 60% έως 70% του μέσου μηνιαίου μισθού

Must Read

Οι τεράστιες αυξήσεις, που συνεχίζονται για άλλη μία χρονιά στις τιμές μίσθωσης των ακινήτων, τινάζουν στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς σε ό,τι αφορά τη φοιτητική στέγη. Εκτός της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, οι τιμές εκτοξεύθηκαν και σε πόλεις της περιφέρειας που είναι γνωστές ως φοιτητουπόλεις, ακόμα περισσότερο σε όσες καταγράφεται έντονη τουριστική δυναμική και αύξηση των εγγραφών ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (π.χ. Αirbnb). Το αποτέλεσμα είναι ότι το κόστος στέγασης για κατοικία κατάλληλη για νέους στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί σε τέτοια επίπεδα που αγγίζει το 60% έως 70% του μέσου μηνιαίου μισθού.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Πάτρα, όπου η αύξηση των ενοικίων αγγίζει το 49,2% για το χρονικό διάστημα 2017-2022, ενώ τη φετινή χρονιά καταγράφεται μία επιπλέον αύξηση, που αγγίζει το 12%, σε σχέση με πέρυσι. Στην αχαϊκή πρωτεύουσα, με το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, το κόστος μίσθωσης στο σύνολο των φοιτητικών περιοχών καταγράφει αυξητικές τάσεις. Συγκεκριμένα, στην περιοχή της Αγίας Σοφίας το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 25 τ.μ. κυμαίνεται από 180 ευρώ ανά μήνα έως 250 ευρώ ανά μήνα, ενώ για 30-45 τ.μ. αγγίζει ακόμη και τα 500 ευρώ ανά μήνα για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη ή/και νεόδμητη, επιπλωμένη με το σύνολο της οικοσκευής.

Οικονομικότερη λύση αποτελούν οι περιοχές Ταραμπούρα, Ζαρουχλεϊκά, Ψαροφάι και Πλατεία Παπανδρέου, όπου το κόστος μίσθωσης κατοικίας από 50 τ.μ. έως 60 τ.μ. κυμαίνεται από 260 ευρώ ανά μήνα έως 330 ευρώ ανά μήνα. Ενώ κατοικία έως 25 τ.μ. μπορεί να μισθωθεί από 200 ευρώ ανά μήνα.

Στο κέντρο της πόλης, στα Ψηλά Αλώνια, καταγράφονται οι υψηλότερες τιμές μίσθωσης. Συγκεκριμένα, το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 25 τ.μ. μπορεί να αγγίξει τα 400 ευρώ ανά μήνα, κατοικία από 30 τ.μ. έως 45 τ.μ. τα 600 ευρώ ανά μήνα και τα 650 ευρώ ανά μήνα αν πρόκειται για κατοικία 50 τ.μ έως 60 τ.μ. Οι άνωθεν τιμές αφορούν διαμερίσματα επιπλωμένα, πλήρως ανακαινισμένα ή/και νεόδμητα και με το σύνολο της οικοσκευής. Στην Πάτρα, 421 ακίνητα είναι συνολικά εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Η χαρτογράφηση των μισθωμάτων σε επτά πόλεις

Κομοτηνή: Το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 25 τ.μ. κυμαίνεται από 230€/μήνα έως και 270€/μήνα, ενώ για κατοικία από 30 τ.μ. έως 45 τ.μ. αγγίζει τα 350€/μήνα, αν πρόκειται για διαμέρισμα πλήρως ανακαινισμένο ή/και νεόδμητο με το σύνολο της οικοσκευής. Το ζητούμενο μίσθωμα για διαμερίσματα από 50 τ.μ. έως 60 τ.μ. κυμαίνεται από 250€/μήνα έως 450€/μήνα, με την ανώτερη τιμή να αφορά κατοικία πλήρως επιπλωμένη με το σύνολο της οικοσκευής.

Βόλος: Στον Βόλο, 880 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το κόστος μίσθωσης καταγράφει αυξητικές τάσεις ιδιαίτερα στα πλήρως ανακαινισμένα και επιπλωμένα με το σύνολο της οικοσκευής διαμερίσματα. Συγκεκριμένα, κατοικία 30-40 τ.μ. μισθώνεται από 260€/μήνα έως 450€/μήνα.

Ιωάννινα: Στα Ιωάννινα, 428 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Τους χειμερινούς μήνες η δυναμική στον κλάδο αυξάνεται, αγγίζοντας ακόμη και τα 700-800 ακίνητα λόγω της υψηλής επισκεψιμότητας από εγχώριους και αλλοδαπούς τουρίστες. Στη φοιτητούπολη της Ηπείρου το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 25 τ.μ. κυμαίνεται από 250€/μήνα έως 330€/μήνα, ενώ για κατοικία 30-45 τ.μ. από 250€/μήνα έως 500€/μήνα, αν πρόκειται για ανακαινισμένο ή νεόδμητο διαμέρισμα επιπλωμένο με το σύνολο της οικοσκευής.

Καλαμάτα: Στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης 786 ακίνητα. Ο αριθμός των εγγραφών αναμένεται να αυξηθεί εντός των καλοκαιρινών μηνών λόγω της υψηλής ζήτησης, γεγονός που θα δυσκολέψει τους νέους φοιτητές να αναζητήσουν κατοικία εντός των καλοκαιρινών μηνών. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 30-45 τ.μ. αγγίζει ακόμη και τα 500€/μήνα, ενώ για κατοικία 50-60 τ.μ. ακόμη και τα 550€/μήνα. Η διαθεσιμότητα κατοικιών επιφάνειας έως 25 τ.μ. είναι μηδενική.

Χανιά, Ρόδος, Κέρκυρα: Στα Χανιά, στη Ρόδο και την Κέρκυρα, μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών μισθώνουν τις κατοικίες σε φοιτητές από τον Οκτώβριο έως και τον Μάιο – Ιούνιο, ενώ τους υπόλοιπους μήνες εγγράφουν τα ακίνητά τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Συγκεκριμένα, στον Δήμο Χανίων περίπου 4.263 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 30-45 τ.μ. αγγίζει ακόμη και τα 650€/μήνα, ενώ για κατοικία 50-60 τ.μ. τα 750€/μήνα.

Στη Ρόδο και συγκεκριμένα στην πόλη, 798 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 30-45 τ.μ. πλήρως επιπλωμένης με το σύνολο της οικοσκευής αγγίζει τα 450€/μήνα, ενώ για κατοικία 50-60 τ.μ. τα 580€/μήνα.

Στην Κέρκυρα, οι υψηλότερες τιμές μίσθωσης καταγράφονται εντός της παλιάς πόλης. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 30-45 τ.μ. πλήρως επιπλωμένης με το σύνολο της οικοσκευής αγγίζει τα 450€/μήνα, ενώ για κατοικία 50-60 τ.μ. τα 800€/μήνα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This