Ζόρικος χειμώνας για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά – Απλησίαστο το φυσικό αέριο, παρά την υπερεπάρκειά του

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία κρατά τις τιμές του σημαντικά πιο υψηλές, συγκριτικά με εκείνες της τελευταίας δεκαετίας

Must Read

Καλά και κακά νέα έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα νοικοκυριά των κρατών-μελών της, όσον αφορά στην επάρκεια του φυσικού αερίου για τον φετινό χειμώνα, καθώς ναι μεν διαβεβαιώνει πως υπάρχει άφθονο για όλους, αλλά, δυστυχώς, οι τιμές του έχουν «εκτοξευτεί», εξαιτίας του συνεχιζόμενου ρωσο-ουκρανικού πολέμου.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πως τα αποθέματα σε φυσικό αέριο έχουν φτάσει σε ιστορικό υψηλό, με την Gas Infrastructure Europe να τονίζει χθες Πέμπτη πως οι αποθήκες φυσικού αερίου βρίσκονται, πλέον, στο 90,12% της χωρητικότητάς τους, πάνω από το 90%, δηλαδή, που θα έπρεπε να επιτευχθεί έως τον Νοέμβριο του 2023.

«Η σημερινή επιβεβαίωση ότι πετύχαμε τόσο νωρίτερα τον στόχο για τα αποθέματα, υπογραμμίζει πως η Ε.Ε. είναι καλά προετοιμασμένη για τον χειμώνα και αυτό θα βοηθήσει να σταθεροποιηθούν περαιτέρω οι αγορές τους επόμενους μήνες», δήλωσε στο Politico η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, προσθέτοντας ότι «η αγορά ενέργειας της Ε.Ε. είναι σε πολύ πιο σταθερή θέση, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι». Σημείωσε δε πως τις τελευταίες εβδομάδες «έχουμε δει πως οι αγορές φυσικού αερίου παραμένουν ευαίσθητες», προσθέτοντας ότι Κομισιόν θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει, αναπόφευκτα, επηρεάσει τις τιμές στο φυσικό αέριο, καθώς πριν αυτός ξεσπάσει, το 40% περίπου της ζήτησης του στην Ε.Ε, κάλυπτε το ρωσικό φυσικό αέριο. Από την έναρξη του πολέμου, όμως, η Ρωσία άρχισε, σταδιακά, να αποκλείει τους Ευρωπαίους πελάτες της, οι οποίοι στράφηκαν, αναγκαστικά, σε άλλους προμηθευτές.

Ειδικότερα, το ρωσικό φυσικό αέριο σε μεγάλο βαθμό έχει αντικατασταθεί από εισαγωγές από τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία, το Αζερμπαϊτζάν και άλλες χώρες, κάτι που σταδιακά έριξε «δραματικά» τις τιμές, σε σύγκριση με την αποκορύφωσή τους το 2022, όπου ο ολλανδικός δείκτης TTF για την τιμή του φυσικού αερίου είχε φτάσει στα 320 ευρώ/μεγαβατώρα (τον περασμένο Αύγουστο). Αυτή την εβδομάδα ήταν στα 38 ευρώ περίπου.

Παραμένει σε υψηλά επίπεδα το κόστος

Παρόλα αυτά, το κόστος του φυσικού αερίου παραμένει σε υψηλά επίπεδα, σε σύγκριση με το τι ίσχυε πριν από τον πόλεμο, όταν ήταν περίπου στα 20 ευρώ/μεγαβατώρα. Συνεπώς, τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα έρθουν, για έναν ακόμη χειμώνα, αντιμέτωπα με «φουσκωμένους» λογαριασμούς.

Όπως επεσήμανε ο Τομ Μάρζεκ Μάνσερ, επικεφαλής αναλύσεων για το φυσικό αέριο στην εταιρεία ICIS, «οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου μπορεί να είναι σημαντικά χαμηλότερες από πέρυσι, αλλά παραμένουν ακόμη σημαντικά πιο υψηλές από εκείνες της τελευταίας δεκαετίας». «Το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές αποθήκες είναι σχεδόν γεμάτες νωρίτερα από ό,τι συνήθως -φτάνουν αυτό το επίπεδο κοντά στον Οκτώβριο- δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η τιμή θα πέσει, δυστυχώς. Αν ο χειμώνας είναι ψυχρός, υπάρχει ένα συγκεκριμένο ρίσκο και αυτό κρατά την τιμή ανεβασμένη προς το παρόν», εξήγησε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This