Εφιάλτης για τα νοικοκυριά το πετρέλαιο θέρμανσης: Ασάφειες και αερολογίες από την κυβέρνηση

Η... ανάλυση του υπουργείο Οικονομικών για τους λόγους που δεν θα επαναφέρει φέτος την επιδότηση απευθείας στην αντλία

Must Read

Τη δική του… οπτική αναλύει το υπουργείο Οικονομικών για τους λόγους που δεν θα επαναφέρει φέτος την επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης απευθείας στην αντλία, όπως συνέβη την περσινή χρονιά.

Υπενθυμίζεται πως η διεθνής τιμή του πετρελαίου αγγίζει τα 100 δολάρια το βαρέλι και η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με τους πρατηριούχους, αναμένεται να ξεκινήσει από τα 1,50 ευρώ το λίτρο. Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης πέρυσι -στην έναρξη της χειμερινής περιόδου εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης- διαμορφώνονταν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις επικρατούσες εκτιμήσεις για την τιμή εκκίνησης του καυσίμου τον προσεχή Οκτώβριο. Το οικονομικό επιτελείο ισχυρίζεται πως «πρακτικά, η τιμή έναρξης πέρυσι, μετά την κρατική επιδότηση στην αντλία και τις επιπλέον εκπτώσεις από την αγορά, διαμορφώθηκε κοντά στα επίπεδα που εκτιμάται ότι θα κινηθεί φέτος, χωρίς τις επιδοτήσεις αυτές». Αυτή η εκτίμηση, όμως, διαψεύδεται από τους ίδιους τους αριθμούς. Τον περσινό Οκτώβριο, στην έναρξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στη χώρα, η μέση πανελλαδική τιμή (με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης) διαμορφωνόταν στα 1,413 ευρώ το λίτρο, τιμή που είχε ήδη λάβει την έκπτωση των 0,25 ευρώ το λίτρο από το κράτος και επιπλέον 0,07 ευρώ το λίτρο από τα διυλιστήρια. Πρόκειται για τιμή που βρίσκεται πολύ μακριά από τις φετινές εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η τιμή του πετρελαίου θα κυμανθεί στην περιοχή του 1,50 ευρώ το λίτρο, καθώς με τις επιδοτήσεις στην αντλία φέτος θα έπεφτε λίγο πάνω από τα 1,20 ευρώ το λίτρο. Σημειώνεται πως για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024 θα χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης που θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή 350 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενο με βαθμο-ημέρες. Το εισοδηματικό όριο παραμένει το ίδιο για τον άγαμο (16.000 ευρώ) και τον έγγαμο (24.000 ευρώ), αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This