Επικουρικές συντάξεις: Όλες οι αλλαγές που φέρνει το μίνι ασφαλιστικό

30.000 έως τέλος του 2023

Must Read

Στην έκδοση 30.000 ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων έως το τέλος του χρόνου στοχεύει η κυβέρνηση, καθώς αυτές παραμένουν συνολικά σε πολύ υψηλά επίπεδα και οι δικαιούχοι περιμένουν τα χρήματά τους επί σειρά ετών.

Στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί τον Νοέμβριο από τη Βουλή περιλαμβάνεται διάταξη που θα ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες, καθώς θα ορίζει ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις θα εξετάζονται στο εξής με βάση τη 15ετία (που ισχύει σήμερα για το ΙΚΑ) και όχι με βάση με τον χρόνο ασφάλισης, που προέβλεπε το εκάστοτε τέως Ταμείο. Μιλώντας γι’ αυτό το θέμα χθες σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι «υπάρχει ένα νομικό ζήτημα στον υπολογισμό, το οποίο θα λύσουμε με νόμο. Πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο θα προχωρήσουμε στην έκδοση περίπου 30.000 επικουρικών συντάξεων αμέσως. Άρα, από τις 60.000 θα πάμε στις 30.000. Περίπου οι μισές από τις εκκρεμούσες σήμερα επικουρικές συντάξεις θα έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους μέχρι τέλος του χρόνου».

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, ο συνολικός αριθμός εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης εμφανίζεται ελάχιστα μειωμένος στο τέλος Ιουνίου 2023 σε σχέση με τον Μάρτιο 2023, από 104.417 σε 103.875 (και εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 186.000.000 ευρώ). Μάλιστα, οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις επικουρικής σύνταξης αυξήθηκαν στο τέλος του β’ τριμήνου 2023 – από 67.616 στο τέλος Μαρτίου 2023 σε 83.635 αιτήσεις στο τέλος Ιουνίου 2023 (με εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 150.000.000 ευρώ). Ο κ. Γεωργιάδης επιχειρηματολόγησε γιατί η κυβέρνηση προχωρεί στην αύξηση των συντάξεων κατά 3,1%, ποσοστό που σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι απώλειες των εισοδημάτων λόγω της ακρίβειας.

«Οι κρατήσεις που έχουμε κάνει στους συνταξιούχους καλύπτουν ακριβώς τη μισή σύνταξη. Η άλλη μισή προέρχεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Εάν ένας υπουργός Εργασίας ψηφίσει νόμο κάθε συνταξιούχος να πάρει σύνταξη αναλόγως των κρατήσεων που πλήρωσε, αυτομάτως όλοι οι συνταξιούχοι θα έχαναν το 50%. Αυτό δεν το έχει καταλάβει πολύς κόσμος. Θα δώσουμε αύξηση στις συντάξεις, θα δώσουμε επίδομα προσωπικής διαφοράς και, πιστεύω, θα προχωρήσουμε το 2024 και σε αύξηση του βασικού μισθού» πρόσθεσε. Υπενθυμίζεται ότι, με βάση και το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, από τον Ιανουάριο οι κύριες συντάξεις αυξάνονται έως 3,1%, αναλόγως του εάν κάποιος διατηρεί την προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This