Μικρότερες αυξήσεις στις συντάξεις το 2024!

Must Read

Η οριστικοποίηση των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας για το 2022 έκρυβε μια δυσάρεστη έκπληξη για τους συνταξιούχους, καθώς τελικά οι αυξήσεις δεν θα ξεπεράσουν ούτε καν το 3% για το νέο έτος, σε μια περίοδο κατά την οποία οι αυξήσεις σε όλα τα βασικά αγαθά είναι σχεδόν καθημερινές.

Την είδηση επιβεβαίωσε εμμέσως με δηλώσεις του και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου. Βάσει του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ από το 2017, ο οποίος εφαρμόστηκε από τη Ν.Δ., η ετήσια αύξηση στις συντάξεις για τα έτη 2023 και 2024 είναι το μισό του αθροίσματος της αύξησης του ΑΕΠ και του ετήσιου πληθωρισμού του προηγούμενου έτους. Έτσι, η κυβέρνηση έδωσε αύξηση ύψους 7,75%, με βάση την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη του 2022 ήταν 5,9% και ο πληθωρισμός 9,6%, λέγοντας μάλιστα τότε πως ενδεχομένως να προκύψει και μία μικρή συμπληρωματική αύξηση. Εν τέλει έγινε το αντίθετο, καθώς η αύξηση του ΑΕΠ ανήλθε σε 5,6% και επομένως το τελικό ποσοστό της αύξησης των συντάξεων για το 2023 θα έπρεπε να είναι 7,5%! Επομένως, το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται να δώσει τελικά για το 2024 αύξηση όχι 3,1%, όπως είχε ανακοινωθεί, αλλά 2,9%. Υπενθυμίζεται ότι την αύξηση δικαιούνται περίπου 1.700.000 συνταξιούχοι οι οποίοι δεν έχουν προσωπική διαφορά και θα τη λάβουν για πρώτη φορά στα τέλη Δεκεμβρίου, όταν και προπληρώνονται οι συντάξεις Ιανουαρίου. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους, περίπου 800.000 που διατηρούν την προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου θα λάβουν στα μέσα Δεκεμβρίου μία εφάπαξ παροχή ύψους 100 – 150 – 200 ευρώ (αναλόγως του ύψους της σύνταξής τους), ώστε να καλύψουν μέρος των απωλειών από την αύξηση που δεν δικαιούνται να λάβουν, όμως θα δουν την προσωπική τους διαφορά να μειώνεται ή να μηδενίζεται και επομένως θα προσδοκούν να πάρουν αύξηση στο μέλλον.

Πορεία χθες στο ΥΠΟΙΚ

Χιλιάδες συνταξιούχοι βρέθηκαν χθες στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο παναττικού συλλαλητηρίου των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, με πορεία που κατέληξε στο υπουργείο Οικονομικών. Εκεί αντιμετώπισαν την προσβλητική στάση της πολιτικής ηγεσίας, καθώς ούτε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης ούτε κάποιος από τους αναπληρωτές και υφυπουργούς συναντήθηκε μαζί τους, προκειμένου να τους θέσουν τα πιεστικά προβλήματα που βιώνουν οι απόμαχοι της εργασίας από τη θηριώδη ακρίβεια που μαστίζει τα νοικοκυριά. Ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 24 Νοεμβρίου, οπότε είναι προγραμματισμένη πανελλαδική συγκέντρωση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This