Κερδισμένοι και χαμένοι θα υπάρξουν με την εφαρμογή των αλλαγών που θα προωθήσει η κυβέρνηση επί των κύριων και επικουρικών συντάξεων καθώς και επί των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολουμένους και τους αγρότες με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο θα φτάσει προς ψήφιση στη Βουλή τον Ιανουάριο.
Τον «κορμό» του σχεδίου νόμου παρουσίασε στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης την περασμένη Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας λάβει τις αναλογιστικές μελέτες που έχει ζητήσει από την αρμόδια Αναλογιστική Αρχή, θα προχωρήσει στις τελικές διευθετήσεις και στη συνέχεια θα καταθέσει το νομοσχέδιο.
Δείτε επίσης: Λεφτά στους συνταξιούχους αλλά και πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας!
Στην «κυριακάτικη δημοκρατία» παρουσιάζονται οι βασικοί άξονές και οι κατηγορίες των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων οι οποίοι θα έχουν κέρδη, καθώς και αυτούς που θα υποστούν απώλειες:
Μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387 του 2016) η κυβέρνηση θα αναπροσαρμόσει τα ποσοστά αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις, ειδικά για όσους συμπληρώσουν 30 έτη ασφάλισης και πάνω, αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου 2019 και μετά.
Σύμφωνα με πρόσφατες αποκλειστικές δηλώσεις του πρώην γενικού γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργου Ρωμανιά στην «κυριακάτικη δημοκρατία», οι αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης αναμένεται να επιφέρουν αυξήσεις από 10 έως και 120 ευρώ τον μήνα, σε όσους «παλαιούς» και «νέους» συνταξιούχους έχουν πολλά έτη ασφάλισης.
Ποιοι, όμως, θα ωφεληθούν πραγματικά, ποιοι όχι και για ποιους λόγους; Πραγματικές αυξήσεις εκτιμάται ότι θα δουν κυρίως όσοι έχουν περισσότερα από 35 έτη ασφάλισης και πολύ περισσότερο όσοι και όσες έχουν πάνω από 40 χρόνια επίσημης εργασίας.
Στη μεγάλη πλειονότητά τους όσοι έχουν από 30 έως 35 έτη ασφάλισης δεν θα δουν πραγματικές αυξήσεις παρά λογιστικού τύπου διαφορές.
Οι όποιες –μικρές- αναπροσαρμογές γίνουν στις συντάξεις τους θα καλυφθούν από τις υπάρχουσες «προσωπικές διαφορές». Άρα το μόνο κέρδος γι’ αυτούς θα είναι η μείωση του επισφαλούς τμήματος των συντάξεών τους. Στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους θα συνεχίσουν να πιστώνονται από τον ΕΦΚΑ τα ίδια ποσά με αυτά που λαμβάνουν σήμερα.
Όσον αφορά τα αναδρομικά, τυχόν επιστροφές θα έχουν όσοι δουν πραγματικές αυξήσεις, δηλαδή όσοι έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 35 έτη ασφάλισης και πάντα σε σχέση με το ποσό που θα υπερβαίνει τις «προσωπικές διαφορές». Τα διορθωτικά ποσά θα τους επιστραφούν για την περίοδο από την έκδοση των αποφάσεων του ΣτΕ για τον νόμο 4387/2016, δηλαδή από τις 4 Οκτωβρίου 2019 και μετά.
Δείτε επίσης: Καλές γιορτές θα κάνουν οι συνταξιούχοι – Νωρίτερα η καταβολή των συντάξεων του Γενάρη
Αναγκαστική διόρθωση
Δεδομένου ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματικό τον τρόπο με τον οποίον υπέστησαν περικοπές οι επικουρικές στα μέσα του 2016 (όσες ξεπερνούσαν αθροιστικά, μαζί με τις κύριες, τα 1.300 ευρώ τον μήνα μεικτά), αφού η προηγούμενη κυβέρνηση -όπως είχε αποκαλύψει από τις αρχές του 2018 η εφημερίδα «δημοκρατία»- δεν εφήρμοσε τον νόμο Κατρούγκαλου αλλά προχώρησε σε οριζόντιες περικοπές σε βάρος κυρίως των συνταξιούχων του τ. ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τις διορθώσει αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου 2019 και μετά.
Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης στα μέσα της εβδομάδας δεσμεύτηκε ότι θα επανέλθουν στα επίπεδα τα οποία ήταν πριν από τη διαδικασία του παράνομου «επανυπολογισμού-κουρέματός» τους, που υπέστησαν πριν από περίπου τέσσερα χρόνια.
Εφόσον ισχύσει η δέσμευση Βρούτση, τότε μεσοσταθμικά, με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, περίπου 465.000 επικουρικές θα αυξηθούν περίπου κατά 52,6 ευρώ τον μήνα.
Για τους -λίγους, συγκριτικά με το σύνολο- συνταξιούχους του τ. ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ και των υπόλοιπων φορέων επικουρικής ασφάλισης που είχαν περάσει κάτω από τη σκέπη του και οι οποίοι είχαν πάνω από 35 ή ακόμη και 40 έτη ασφάλισης, οι αναπροσαρμογές μπορεί να ξεπεράσουν τα 150, ακόμη και τα 200 ευρώ τον μήνα, με βάση την υπόσχεση του υπουργού.
Τα αναδρομικά σε όσους δικαιούνται θα αφορούν τη χρονική περίοδο από τις 4 Οκτωβρίου του 2019 και έπειτα. Οι επιστροφές αναμένεται να δοθούν εφάπαξ για όσους προκύπτουν μικρά ποσά και σε αρκετές μηνιαίες δόσεις για όσους θα πρέπει να λάβουν μεγάλες αυξήσεις.
Πλήρης ανατροπή από το ΣτΕ
Οι αποφάσεις του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου επιφέρουν και την πλήρη ανατροπή στο σύστημα υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολουμένους και τους αγρότες (πλέον αποσυνδέονται από το εισόδημα).
Για την κύρια ασφάλιση των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων με το επικείμενο νομοσχέδιο θα διαμορφωθούν επτά ασφαλιστικές κλάσεις (μία για τους πρωτοασφαλισμένους μη μισθωτούς και έξι για όλους τους άλλους) από τις οποίες θα μπορούν ελεύθερα θα επιλέγουν σε ποια θα ενταχθούν.
Η ελάχιστη εισφορά θα ξεκινά από τα 210 ευρώ τον μήνα (αντί των 175,18 ευρώ όπου θα διαμορφωνόταν βάσει των προηγούμενων νόμων από τον Φεβρουάριο του 2020) και θα φτάνει τα 566 ευρώ τον μήνα.
Φυσικά, όσοι θα επιλέγουν χαμηλές κλάσεις θα λαμβάνουν, αντίστοιχα, μικρές συντάξεις. Για παράδειγμα, όσοι μη μισθωτοί θα καταβάλλουν 210 ευρώ τον μήνα θα λαμβάνουν σύνταξη όταν ολοκληρώσουν τον εργασιακό τους κύκλο κάτω των 800 ευρώ, μεικτά. Κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ θα δικαιωθούν όσοι θα πληρώνουν, κατά μέσο όρο, πάνω από 300 ευρώ εισφορές τον μήνα.
Για τους αγρότες θα διαμορφωθούν έξι ασφαλιστικές κατηγορίες (μία για τους νέους ασφαλισμένους και πέντε για όλους τους άλλους) οι οποίες θα ξεκινούν από τα 85 ευρώ και θα φτάνουν ως τα 246 ευρώ τον μήνα. Τα ποσά αυτά θα αυξηθούν ως τα 88 και 256 ευρώ, αντίστοιχα, ως το 2022.
Όπως φυσικά ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολουμένους, κύριες συντάξεις, ικανές να τους προσφέρουν μια αξιοπρεπή διαβίωση μετά τη συνταξιοδότησή τους θα λαμβάνουν μόνον όσοι θα πληρώνουν τις πιο «ακριβές» ασφαλιστικές κατηγορίες.