Το 2070 η αποπληρωμή του χρέους

Must Read

Το ετήσιο δελτίο του Υπουργείου Οικονομικών για το δημόσιο χρέος δόθηκε χθες στη δημοσιότητα με τους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν δημιουργήσει χρέος της Κεντρικής Διοίκησης στα 358,95 δισ. ευρώ (181,1% του ΑΕΠ) στα τέλη του 2018, δηλαδή 30,24 δισ. ευρώ υψηλότερα σε σύγκριση με την εκπνοή του 2017.

Η διόγκωση του χρέους, θα αποπληρωθεί στο σύνολο του, το 2070 και η Ελλάδα θα πρέπει, να καταβάλει το αστρονομικό ποσό των 190,78 δισ. ευρώ.

Σάρωσαν στο 75% τα ταμειακά διαθέσιμα των κρατικών φορέων, προκειμένου ο ενδοκυβερνητικός δανεισμός μέσω repos να φθάσει τα 24,5 δισ. ευρώ, ώστε να εξασφαλιστούν τα διαθέσιμα.

Μάλιστα, συνάφθηκαν νέες πράξεις repos ύψους 9,59 δισ. ευρώ, οι οποίες συνέβαλαν καθοριστικά ώστε τα ταμειακά διαθέσιμα να αγγίξουν στο τέλος της περυσινής χρονιάς τα 26,82 δισ. ευρώ – αυξημένα κατά 25,87 δισ. ευρώ σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), τους πρώτους τρεις μήνες της φετινής χρονιάς τα ταμειακά διαθέσιμα και ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός μέσω repos μειώθηκαν, με το σύνολο των repos να φτάνει τα 19,475 δισ. ευρώ.

Με μια σειρά από μεθοδικές κινήσεις του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για την εξυπηρέτηση του χρέους έχουν εξυπηρετήσει:

  • Να αυξηθεί η μεσοσταθμική διάρκεια του χρέους στα 21,1 χρόνια φέτος από 18,2 χρόνια πέρυσι και μόλις 7,9 χρόνια το 2009.
  • Να μειωθεί το μεσοσταθμικό επιτόκιο εξυπηρέτησης του χρέους στο 1,61% και να εκτιμάται ότι θα παραμείνει στα επίπεδα αυτά για σχεδόν 14 χρόνια ακόμη.
  • Να μειωθεί στο 10,75% η συμμετοχή των υποχρεώσεων κυμαινόμενου επιτοκίου στο σύνολο του χαρτοφυλακίου δημοσίου χρέους, μειώνοντας αντίστοιχα και τον επιτοκιακό κίνδυνο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This