Εβδομάδα-φωτιά για εκατομμύρια φορολογουμένους

Οι πολίτες καλούνται να εκπληρώσουν τουλάχιστον 10 υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του μήνα

Must Read

Τουλάχιστον 10 υποχρεώσεις έχουν προθεσμία να εκπληρώσουν εκατομμύρια φορολογούμενοι έως το τέλος του μήνα, καθώς ο Φεβρουάριος είναι γεμάτος με πληρωμές φόρων. Για ακόμα έναν μήνα οι πολίτες καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ανταποκριθούν στις αυξημένες τους υποχρεώσεις.

Ετσι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ και την τελευταία δόση φόρου εισοδήματος, να καταβάλουν τη δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής, τις δόσεις ρυθμίσεων και να πληρώσουν τον ΦΠΑ του Ιανουαρίου. Ταυτόχρονα, λήγουν μια σειρά από προθεσμίες που θα πρέπει να τηρήσουν, όπως, για παράδειγμα, όσοι θέλουν να θέσουν τα οχήματά τους σε ψηφιακή ακινησία, τα ζευγάρια που επιθυμούν να υποβάλουν χωριστή φορολογική δήλωση, αλλά και οι ιδιοκτήτες ασφαλισμένων ακινήτων να λάβουν την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ.

Αναλυτικά μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου πρέπει να πληρωθούν:

  • Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων: Η τελευταία δόση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων 2023, συνολικού ύψους 410.000.000 ευρώ
  • Φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων: Η τελευταία δόση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων 2023, συνολικού ύψους 285.000.000 ευρώ
  • ΕΝΦΙΑ: Η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ 2023, με το ποσό να φθάνει τα 250.000.000 ευρώ.
    Τέλη κυκλοφορίας: Τα τέλη κυκλοφορίας του 2024, που συνολικά αγγίζουν το 1,206 δισ. ευρώ
  • Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τη δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής
  • Ρύθμιση: Τη δόση ή τις δόσεις των ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης οφειλών
  • ΦΠΑ: Τον ΦΠΑ Ιανουαρίου για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία

Ψηφιακή ακινησία

Στις 29 Φεβρουαρίου εκπνέει η προθεσμία για την ψηφιακή κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας. Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων έχουν τη δυνατότητα να θέσουν τα οχήματά τους σε ακινησία, με λίγα κλικ από τον υπολογιστή τους ή ακόμη και από κινητό τους τηλέφωνο. Οσοι καταθέσουν ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας του αυτοκινήτου τους θα έχουν τη δυνατότητα να τις πάρουν πίσω τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, καθώς θα έρθουν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα. Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να θέσουν σε ακινησία το όχημά τους μέχρι το τέλος του μήνα και αποφασίσουν να το θέσουν ξανά σε κυκλοφορία τον Απρίλιο και να το κρατήσουν έως το τέλος του χρόνου θα κληθούν να πληρώσουν τα 9/12 του ετήσιου ποσού, κερδίζοντας έτσι έκπτωση 25% στα ετήσια τέλη κυκλοφορίας. Για παράδειγμα, ο ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.000 κ.ε. του 2007, με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 690 ευρώ, εάν θέσει σε ακινησία το όχημά του στο τέλος Φεβρουαρίου, μπορεί να το θέσει ξανά σε κυκλοφορία τον Απρίλιο και να το έχει μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2024, πληρώνοντας τέλη 517,50 ευρώ. Με την κίνηση αυτή ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα έχει πληρώσει τέλη κυκλοφορίας για εννέα μήνες και θα κυκλοφορεί το αυτοκίνητό του για 11 μήνες, καθώς το αυτοκίνητο θα βρίσκεται σε ακινησία μόνο για έναν μήνα, τον Μάρτιο.

Έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ

Διορία έως και την 1η Μαρτίου έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δικαιούνται την έκπτωση έως 10% στον ΕΝΦΙΑ, υπό την προϋπόθεση πως έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους και για τις τρεις φυσικές καταστροφές, πυρκαγιά, σεισμό και πλημμύρα. Έως την ερχόμενη Παρασκευή θα μπορούν να υποβάλουν, τροποποιούν ή να διορθώνουν τις αιτήσεις τους στην ψηφιακή πύλη της myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή: Εφαρμογές/ Δημοφιλείς Εφαρμογές/ myPROPERTY/ Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών. Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη και του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής για το έτος 2024 προβλέπεται ότι οι αιτήσεις των φορολογουμένων για τη χορήγηση μείωσης του ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένες κατοικίες και οι τροποποιήσεις και διορθώσεις αυτών υποβάλλονται το αργότερο έως 1/3/2024, ενώ η επιβεβαίωση των στοιχείων από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις πραγματοποιείται το αργότερο έως 19/3/2024.

Εκπνέει η προθεσμία για τις ξεχωριστές δηλώσεις των παντρεμένων ζευγαριών

Έως τις 29 Φεβρουαρίου καλούνται τα παντρεμένα ζευγάρια να δηλώσουν στην Εφορία αν θέλουν να υποβάλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση το 2024. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, μετά την ημερομηνία αυτή δεν είναι δυνατή η ανάκληση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης για το φορολογικό έτος 2023. Αν κανένας από τους συζύγους δεν γνωστοποιήσει την επιλογή υποβολής χωριστής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μέχρι την Πέμπτη, τότε θα υποβάλουν υποχρεωτικά κοινή δήλωση. 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This