Έκθεση ΟΟΣΑ για πληθωρισμό στα τρόφιμα: Στην τέταρτη θέση η Ελλάδα για τον Ιανουάριο

Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στην ελληνική οικονομία «έτρεξε» με ρυθμό 8,3%

Must Read

Την ώρα που το σούπερ μάρκετ έχει μετατραπεί σε εφιάλτη για τους Έλληνες καταναλωτές και ενώ οι ανατιμήσεις δεν έχουν τέλος, έρευνα του ΟΟΣΑ, για τον πληθωρισμό και τις τιμές των τροφίμων, αποδεικνύει με τον χειρότερο τρόπο, πως τα μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι τουλάχιστον ελλιπή!

Σύμφωνα με την έκθεση του οργανισμού που ήρθε στο «φως» σήμερα, η Ελλάδα τον Ιανουάριο βρισκόταν στις πρώτες θέσεις στις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στην ελληνική οικονομία «έτρεξε» με ρυθμό 8,3%, σε ελαφρά επιβράδυνση από το 8,7% τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους. Ταχύτερες αυξήσεις από την Ελλάδα σημείωσαν τον Ιανουάριο μόνο η Ισλανδία (8,9%), η Νορβηγία (8,7%), και η Τουρκία, της οποίας τα τρόφιμα ακρίβυναν κατά 69,7%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο οργανισμός, η συμβολή των τροφίμων στο γενικό δείκτη ανήλθε σε 1,8% ενώ στην ενέργεια ο πληθωρισμός εμφάνισε αρνητικό ποσοστό, της τάξης του -0,7%.

Τέλος, σε επίπεδο γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή ο ρυθμός στη χώρα μας επιβραδύνθηκε σε 3,1% από 3,5% τον Δεκέμβριο, ενώ ο εναρμονισμένος δείκτης επιβραδύνθηκε σε 3,2% από 3,7%.

Τα αποτελέσματα σε διεθνές επίπεδο και ο πληθωρισμός ενέργειας

Σε ότι αφορά στο διεθνές επίπεδο, ο ετήσιος πληθωρισμός στις χώρες του ΟΟΣΑ επιβραδύνθηκε από 6% τον Δεκέμβριο του 2023 σε 5,7% τον Ιανουάριο του 2024. Ο γενικός πληθωρισμός μειώθηκε στα 2/3 των χωρών του ΟΟΣΑ, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να καταγράφονται στην Τσεχία, τη Σλοβακική Δημοκρατία, την Ουγγαρία, την Αυστρία και την Ισλανδία.

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε κάτω από 3% (ή ήταν αρνητικός) σε 14 χώρες του ΟΟΣΑ τον Ιανουάριο του 2024, σε σύγκριση με 11 χώρες τον Δεκέμβριο του 2023. Στα τρόφιμα, ο πληθωρισμός συνέχισε να επιβραδύνεται, στο 6,2% τον Ιανουάριο του 2024 σε σύγκριση με 6,7% τον Δεκέμβριο του 2023. Μειώθηκε στα τρία τέταρτα των χωρών του ΟΟΣΑ και ήταν κάτω από το 10% παντού εκτός από την Τουρκία.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο ετήσιος πληθωρισμός σε συνάρτηση με τον Εναρμονισμένο Δείκτη ήταν γενικά σταθερός στο 2,8% τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με 2,9% τον Δεκέμβριο του 2023. Τέλος, ο πληθωρισμός των τροφίμων υποχώρησε για δέκατο συνεχόμενο μήνα, φτάνοντας το 5,4%.

Στην έκθεση του ΟΟΣΑ περιλαμβάνεται και ο πληθωρισμός στην ενέργεια, ο οποίος ήταν αρνητικός από τον Μάιο του 2023 και παρέμεινε αρνητικός σε 23 χώρες του ΟΟΣΑ. Εντούτοις οι δύο χώρες που  παρουσίασαν πληθωρισμό ενέργειας άνω του 25% τον Ιανουάριο ήταν η Τουρκία και η Κολομβία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This