Η ακρίβεια «χτυπά» γλυκά και αλμυρά: Σε ποια τρόφιμα οι τιμές θα «εκτοξευτούν»!

Στο «κυνήγι» για τη χαμηλότερη τιμή οι καταναλωτές - Ανατιμήσεις έως 50% σε πατατάκια και σοκολάτες

Must Read

Στα όρια της… χρεοκοπίας βρίσκονται οι καταναλωτές, οι οποίοι «παλεύουν» με την ακρίβεια και τις συνεχείς ανατιμήσεις. Το οξύμωρο είναι πως, αν και ψωνίζουν λιγότερα, πληρώνουν περισσότερα!

Σε ιστορικά υψηλά το κακάο

Αυξήσεις μέχρι και 50% έχουν γίνει σε πατατάκια και σοκολάτες. Πικρή γεύση αφήνουν στους καταναλωτές οι μέχρι πρότινος καθημερινές απολαύσεις, όπως ένα σακουλάκι τσιπς ή μία σοκολάτα, καθώς οι τιμές τους τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν αυξηθεί έως και 51%. Τα σνακ κατέλαβαν την τρίτη θέση μεταξύ των βασικών καταναλωτικών αγαθών με τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών το 2023 αγγίζοντας το 8%. Την ίδια ώρα, ψωμί, ρύζι και λάδι είναι μόνο μερικά από τα τρόφιμα, που δέχονται ανοδικές πιέσεις σε διεθνές χονδρεμπορικό επίπεδο. «Πρωταθλητής» στις αυξήσεις είναι το κακάο σε κόκκους, προμηνύοντας πως οι πασχαλινές σοκολάτες θα είναι «πικρές» φέτος. Ενδεικτικά, η τιμή της σοκοφρέτας των 38 γραμμαρίων έχει αυξηθεί στα 0,47 ευρώ, από 0,35 ευρώ τον Ιούνιο του 2022, και η τιμή ανά κιλό έχει υπερβεί τα 12 ευρώ, όσο δηλαδή κοστίζει ένα κιλό μοσχάρι! Παράλληλα, σοκολάτα γνωστής βιομηχανίας πωλείται προς 1,58 ευρώ, έναντι 1,18 ευρώ πριν από περίπου 1,5 χρόνο, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 33,9%. Μάλιστα, η τιμή ανά κιλό φτάνει τα 15 ευρώ το κιλό, καθιστώντας πλέον τη σοκολάτα είδος πολυτελείας. Μεγάλες ανατιμήσεις παρουσιάζουν όμως και τα μπισκότα, καθώς τα κλασικά γεμιστά με σοκολάτα έχουν φτάσει 1,30 ευρώ (συσκευασία 200 γραμμαρίων), από 0,95 ευρώ το καλοκαίρι του 2022, ενώ τα πτι μπερ από τα 0,75 ευρώ έχουν «τσιμπήσει» κατά 0,25 ευρώ στο 1 ευρώ.




Λαμβάνοντας τις τιμές από τη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, τη μεγαλύτερη αύξηση τιμής (51%) εμφανίζουν τα ποπ κορν, καθώς ένα σακουλάκι των 81 γραμμαρίων πωλείται πλέον 1,48 ευρώ, από 0,98 ευρώ τον Ιούνιο του 2022. Αν, δε, οι καταναλωτές κοιτάξουν προσεκτικά την τιμή του κιλού που αναγράφεται στο ράφι, θα διαπιστώσουν ότι έχουν γίνει απλησίαστα, καθώς ξεπερνά τα 18 ευρώ! Αντίστοιχα, στα τσιπς (συσκευασία 150 γραμμαρίων) η ανατίμηση τον τελευταίο 1,5 χρόνο φτάνει το 44%, με την τιμή τους να έχει αυξηθεί στα 1,95 ευρώ από 1,35 ευρώ. Παράλληλα, η τιμή του κιλού διαμορφώνεται στα 13 ευρώ, όσα δηλαδή δίνουν τα νοικοκυριά για να αγοράσουν 1 κιλό φέτα, η οποία, αν και αποτελεί βασική τροφή στο τραπέζι τους, τους φαίνεται πανάκριβη και στρέφονται σε φθηνότερα τυριά.

Στα «ύψη» οι τιμές σε πετρέλαιο και βενζίνη

«Πονοκέφαλος» ξανά για τους οδηγούς με τις τιμές των καυσίμων να έχουν πάρει την ανηφόρα. Σε πολλές περιοχές ξεπέρασε ακόμα και τα 2 ευρώ!  




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This