«Ανακαινίζω – Ενοικιάζω»: Μπάζει νερά από παντού!

Με κίνδυνο να αυξηθεί ο αριθμός των σπιτιών με υψηλά ενοίκια, αφού ως ανακαινισμένα θα ενοικιάζονται σε υψηλότερες τιμές

Must Read

Θέμα ημερών είναι η έναρξη εφαρμογής του προγράμματος «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω», που θα υλοποιήσει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (τέως ΟΑΕΔ), με σκοπό, υποτίθεται, την αύξηση του διαθέσιμου κτιριακού αποθέματος προς εκμίσθωση και κατ’ επέκταση της προσφοράς κατοικίας, μέσω της επανάχρησης κενών κατοικιών που χρήζουν επισκευής ή ανακαίνισης.

Η επιδότηση ανέρχεται στο 40% των πραγματοποιηθεισών δαπανών, οι οποίες μπορούν να ανέρχονται μέχρι του ύψους των 10.000 ευρώ και περιλαμβάνουν τόσο τα απαιτούμενα υλικά όσο και τις εργασίες. Ωστόσο, και αυτό το πρόγραμμα είναι τόσο κακοσχεδιασμένο και χωρίς δικλίδες ασφαλείας που γεννά υποψίες. Ενώ έχει νομοθετηθεί από τον Δεκέμβριο του 2022, με τον ν. 5006, μόλις προχθές, δηλαδή 15 μήνες μετά, εκδόθηκε η ΚΥΑ, με την οποία εξειδικεύονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την έναρξη κατάθεσης των αιτήσεων, δηλαδή μόλις δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές. Υπενθυμίζουμε ότι και το στεγαστικό πρόγραμμα «Σπίτι μου» υλοποιήθηκε εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου 2023, δίνοντας τη δυνατότητα να κάνουν αιτήσεις υπερτριπλάσιου αριθμού από τον μέγιστο χορηγούμενο αριθμό δανείων, καλλιεργώντας φρούδες ελπίδες σε ευάλωτα νοικοκυριά. Επί της ουσίας, ο σκοπός του νέου προγράμματος είναι η αύξηση του αριθμού σπιτιών που ενοικιάζονται έτσι ώστε να μειωθούν τα ενοίκια, αφού τα τελευταία πέντε χρόνια οι τιμές τους έχουν εκτοξευτεί. Ομως, πώς είναι δυνατόν να μειωθούν τα ενοίκια αφού θα χορηγηθούν επιχορηγήσεις για τα κλειστά σπίτια, τα οποία, αφού ανακαινιστούν, κατόπιν δεν θα υποχρεούνται να τα διαθέσουν με χαμηλά ενοίκια, δεδομένου ότι οι προϋποθέσεις του προγράμματος δεν καθορίζουν κανένα απολύτως πλαφόν στις τιμές ενοικίασής τους ή στο ποσοστό αύξησης τους ετησίως.

Συνεπώς τα 50.000.000 ευρώ του προγράμματος θα σπαταληθούν και θα πετύχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό το οποίο επιδιώκουν. Δηλαδή, θα αυξηθεί ο αριθμός των σπιτιών με υψηλά ενοίκια, αφού τα ανακαινισμένα σπίτια θα ενοικιάζονται κατά πάσα πιθανότητα σε υψηλότερες τιμές. Μάλιστα, δεν ορίζεται καν ελάχιστο ποσό ενοικίου, ούτε όμως και κάποιος περιορισμός όσον αφορά τον βαθμό συγγένειας φυσικού προσώπου στο οποίο ενοικιάζονται τα διαμερίσματα. Δηλαδή, μπορεί άνετα κάποιος, αφού εισπράξει την κρατική επιχορήγηση των 4.000 ευρώ, να το ενοικιάσει στο παιδί του, με δηλωμένο στην Εφορία ενοίκιο π.χ. μόνο 50 ευρώ μηνιαίως και φυσικά η αίτησή του να έχει νομίμως εγκριθεί! Όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι στον τέως ΟΕΚ, «για όλα τα σκόπιμα ή ακόμα χειρότερα όλα τα προχειροσχεδιασμένα που έχουν νομοθετήσει δεν έχουν συμπεριλάβει καν την υποχρεωτική τεχνική αυτοψία στο κάθε διαμέρισμα που θα επιδοτηθεί προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όντως δαπανήθηκαν τα χρήματα για τον σκοπό που έχουν εισπραχθεί -εάν π.χ. ανακαινίστηκαν το μπάνιο, η κουζίνα κ.ά.– ή απλώς εκδόθηκαν τα παραστατικά ή έχουν εκδοθεί παραστατικά για διαφορετικές δαπάνες από εκείνες που δηλώθηκαν».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This