Η γερμανική αναλγησία

Όποιος ξεχνάει την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει

Must Read

Αναλύει σε ανάρτησή του με τίτλο «Η γερμανική αναλγησία», ο οικονομολόγος και αντιπρόεδρος της Βουλής, Βασίλης Βιλιάρδος:

Όπως πολύ σωστά λέγεται, όποιος ξεχνάει την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει. Στο πλαίσιο αυτό, έχοντας σήμερα την εικόνα της δουλοπρέπειας των βουλευτών της ΝΔ απέναντι στη γερμανική αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε τη Βουλή, τα εξής:

(α) Η γερμανική αναλγησία απέναντι στην Ελλάδα είναι πως, παρά το ότι η Ελλάδα δεν αιματοκύλισε την Ευρώπη δύο φορές, έχοντας κάνει απλά το μεγάλο λάθος να υπερχρεωθεί, της επιβλήθηκαν τρία διαδοχικά μνημόνια (μοναδική περίπτωση στην παγκόσμια ιστορία), με ευθύνη κυρίως της Γερμανίας – ενώ υποθηκεύθηκε ολόκληρη η δημόσια περιουσία της, έναντι κουρέματος των χρεών της, της τάξης λιγότερο του 20%, βιώνοντας πλέον μία κυλιόμενη χρεοκοπία που έχει καταντήσει την Ελλάδα τελευταία στην ΕΕ.

Αντίθετα, το κούρεμα των χρεών της Γερμανίας μετά το 2ο ΠΠ ήταν περί το 60% χωρίς μνημόνια και υποθήκευση, ενώ της επετράπη η πληρωμή των υπολοίπων με ρήτρα εξαγωγών – δηλαδή στην ουσία τα πλήρωσαν όλοι οι άλλοι, εισάγοντας τα προϊόντα της.

(β) Η γερμανική αναλγησία απέναντι στην Ελλάδα, στην Πολωνία κλπ. ήταν πως, παρά το ότι συμφωνήθηκε η πληρωμή των πολεμικών της χρεών μετά την επανένωση της, τελικά το αρνήθηκε – ενώ επιμένει να το αρνείται, χρησιμοποιώντας την ισχύ της και διάφορα νομικίστικα τεχνάσματα, χωρίς καμία ντροπή.

(γ) Η γερμανική αναλγησία απέναντι στους εταίρους της στην Ευρωζώνη, είναι το ότι παράγει πλεονάσματα στο ισοζύγιο της, σταθερά υψηλότερα από το 6% που επιτρέπεται – ενώ αυτή η παρανομία δεν καταγγέλλεται από καμία χώρα, ούτε της επιβάλλονται οι νόμιμες κυρώσεις από την Κομισιόν.

Αυτά τα πλεονάσματα προκαλούν αντίστοιχα ελλείμματα στους εταίρους της – οπότε αφενός μεν λειτουργούν ως υφεσιακά μέτρα για τις άλλες χώρες, αφετέρου ληστεύουν και υπερχρεώνουν όλα εκείνα τα κράτη που η Γερμανία τους προκαλεί ελλείμματα.

Λόγω του ευρώ δε, η Γερμανία προστατεύεται από την ανατίμηση του νομίσματος που θα την εμπόδιζε να έχει πλεονάσματα – ενώ οι ελλειμματικές χώρες δεν μπορούν να υποτιμήσουν τα δικά τους νομίσματα, για να μην έχουν ελλείμματα.

Έτσι κινδυνεύουν είτε να διαλυθούν τόσο η Ευρωζώνη, όσο και η ΕΕ, είτε να υπερχρεωθούν, να χρεοκοπήσουν και να υποστούν την οικονομική γερμανική κατοχή, όπως η Ελλάδα – με κυριότερα υποψήφια θύματα σύντομα την Ιταλία, τη Γαλλία και το Βέλγιο.

Το μέλλον του ευρώ και της ΕΕ λοιπόν θα κριθεί από το εάν θα αποδεχθούν τη γερμανική οικονομική κατοχή οι εταίροι της ή όχι – την οποία εμπόδισαν μεν πρόσφατα οι ΗΠΑ με τον πόλεμο της Ουκρανίας και με την ενεργειακή κρίση που ακολούθησε, με κυριότερο θύμα τη Γερμανία, αλλά μάλλον παροδικά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This