Οι 5 κωδικοί που μειώνουν τους φόρους

Τα μυστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων! Εκατομμύρια φορολογούμενοι θα δουν σημαντικές αλλαγές

Must Read

Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, με το υπουργείο Οικονομικών να δίνει παράταση στην υποβολή τους από νωρίς, έως το τέλος Ιουλίου, όταν και θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη εκ των οκτώ συνολικά δόσεων του φόρου.

Σημειώνεται πως αυτή η παράταση ανοίγει παράθυρο για την καταβολή διπλής δόσης για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, με δικαίωμα έκπτωσης 3% σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής. Φέτος εκατομμύρια φορολογούμενοι θα δουν σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές τους δηλώσεις. Πρόκειται για τους ελεύθερους επαγγελματίες που αποκτούν ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, αλλά και συνταξιούχους και μισθωτούς με μία μόνο πηγή εισοδήματος (συντάξεις ή μισθούς) που μπορούν να μην ασχοληθούν καν με τη δήλωσή τους και να την υποβάλει αυτοματοποιημένα και εμπρόθεσμα η ίδια η ΑΑΔΕ.

Η πρόωρη παράταση για την υποβολή ανοίγει παράθυρο για καταβολή διπλής δόσης για τα χρεωστικά εκκαθαριστικά

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι φέτος ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς κρύβονται πολλές παγίδες στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, κυρίως για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η «δημοκρατία» παρουσιάζει πέντε κωδικούς που οδηγούν σε μειωμένα εκκαθαριστικά φόρου.

Κωδικός 327-328: Για όσους υποβάλλουν για πρώτη φορά δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, προκειμένου να υπολογιστεί η προκαταβολή φόρου μειωμένη κατά 50%.

Κωδικός 023-024: Για όσους έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους, αλλά και όσους κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους. Προκειμένου να απαλλαγούν από την κάλυψη του 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Κωδικός 017-018: Οι νέοι επιτηδευματίες μπορούν να κερδίσουν μείωση 50% στον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή, με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν το 2023 μέχρι 10.000 ευρώ.

Μπλοκάκι: Οι φορολογούμενοι που αμείβονται με μπλοκάκι θα πρέπει να το δηλώσουν για να κερδίσουν έκπτωση φόρου, κλιμακωτά, έως και 1.120 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με τρία εξαρτώμενα τέκνα.

Κωδικός 059-060: Μείωση του φόρου εισοδήματος λόγω δωρεών προς το Δημόσιο, τους ιερούς ναούς και τις μονές. Η μείωση ανέρχεται στο 10% των δωρεών, εφόσον πρόκειται για ποσά τα οποία είναι πάνω από 100 ευρώ. Το συνολικό ποσό των δωρεών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% του φορολογητέου εισοδήματος.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Φέτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποκτούν ελάχιστο τεκμήριο, δηλαδή δεν θα μπορούν να δηλώνουν στην Εφορία λιγότερα εισοδήματα από έναν εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα που αμείβεται σχεδόν με τον βασικό μισθό. Ως βάση υπολογισμού έχει καθοριστεί το ελάχιστο εισόδημα των 10.920 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται ανάλογα με τα έτη λειτουργίας, το ύψος της δαπάνης μισθοδοσίας και τον τζίρο της επιχείρησης.

Ωστόσο, όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες θεωρούν πως για οποιονδήποτε λόγο (πέρα από αντικειμενικούς λόγους, π.χ. ασθένεια, ανεργία, σπουδές κ.λπ.) δεν κατάφεραν να αποκτήσουν αυτό το εισόδημα έχουν το δικαίωμα να το αμφισβητήσουν. Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή, καθώς θα πρέπει να δηλώσουν στην εμπρόθεσμη δήλωσή τους ότι επιθυμούν να αμφισβητήσουν το ελάχιστο εισόδημα, ζητώντας τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου (κωδικοί 443-444 του Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος).

Εφόσον έχει ήδη συμπληρώσει τον σχετικό κωδικό στο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο φορολογούμενος πρέπει, το αργότερο εντός προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης, να συμπληρώσει ερωτηματολόγιο με την περιουσιακή του κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ιδίου, της/του συζύγου/ΜΣΣ και των προστατευόμενων μελών, τα οποία θα αξιολογηθούν κατά τον φορολογικό έλεγχο. Το ερωτηματολόγιο θα συμπληρώνεται σε ειδική ψηφιακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ, η οποία θα είναι διαθέσιμη στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Τα SOS για το τεκμαρτό εισόδημα

Οσοι όμως για αντικειμενικούς λόγους δεν μπορούν να συγκεντρώσουν το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα θα πρέπει να δηλώσουν οι ίδιοι ότι εμπίπτουν στις κατηγορίες που εξαιρούνται. Συγκεκριμένα, έχουν προστεθεί οι κωδικοί 045-046, «Εμπίπτετε στις διατάξεις των περ. β ή δ της παρ. 6 του άρθρου 28Α ΚΦΕ και εξαιρείστε από την εφαρμογή του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα ή εμπίπτετε στην παρ. 7 του άρθρου 28Α ΚΦΕ;», που συμπληρώνονται από τον φορολογούμενο, για την εξαίρεσή του από τον προσδιορισμό του ελάχιστου καθαρού ποσού εισοδήματος ή την αναλογική μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος στην περίπτωση άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας για περιορισμένο χρονικό διάστημα, βάσει νομοθετικής ή κανονιστικής ρύθμισης.

Στον υποπίνακα του κωδικού αυτού ο φορολογούμενος μπορεί να επιλέξει:

Α) «Εμπίπτετε στις διατάξεις της περ. β’ της παρ. 6 του άρθρου 28Α του ΚΦΕ (εξαίρεση για ασφ. διαμεσολαβητές);»

Β) «Εμπίπτετε στις διατάξεις της περ. δ’ της παρ. 6 του άρθρου 28Α ΚΦΕ (εξαίρεση για καφενεία σε οικισμούς <500 κατοίκους);»

Γ) «Ασκείτε επιχειρηματική δραστηριότητα για περιορισμένο χρονικό διάστημα βάσει νομοθετικής ή κανονιστικής ρύθμισης (παρ. 7 αρθρ. 28Α);»

Οι νέοι κωδικοί 047-048, «Εμπίπτετε στην παρ. 2 ή/και στην παρ. 3 του άρθρου 28Γ ΚΦΕ και δικαιούστε μείωση του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα;», συμπληρώνονται από τον φορολογούμενο προκειμένου να λάβει την προβλεπόμενη μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος κατά 50%. Στον υποπίνακα των κωδικών αυτών ο φορολογούμενος μπορεί να επιλέξει μία ή περισσότερες από τις κατωτέρω ενδείξεις:

Α) «Εχετε την ιδιότητα του πολυτέκνου ως γονέας ή απορφανισθέν τέκνο (άρθρο πρώτο του ν. 1910/1944) (Α’ 75);»
Β) «Είστε γονέας μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα;»
Γ) «Είστε εκμεταλλευτής ταξί με ποσοστό ιδιοκτησίας < 25%;»
Δ) «Επαγγελματική έδρα και κύρια κατοικία σε οικισμό με πληθυσμό μικρότερο των 500 κατοίκων ή σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων.

Αυτόματη προσυμπλήρωση για μισθωτούς, συνταξιούχους

Η διαδικασία σύνταξης και υποβολής φορολογικών δηλώσεων πρακτικά καταργείται για περίπου 1.000.000 πολίτες και, συγκεκριμένα, για τους φορολογουμένους που έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις.

Οπως προβλέπει η νέα διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου, η φορολογική δήλωση προσυμπληρώνεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ και, αν ο φορολογούμενος δεν διατυπώσει αντιρρήσεις εντός της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, θα οριστικοποιείται επίσης αυτόματα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η δήλωση θα είναι προσυμπληρωμένη και είτε ο φορολογούμενος θα μπορεί να την υποβάλει με ένα κλικ ή, εφόσον δεν πράξει απολύτως τίποτε, τότε θα υποβληθεί αυτόματα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This