Με στόχο να βρουν δουλειά έως 5.000 άνεργοι πτυχιούχοι, το υπουργείο Εργασίας προωθεί, όπως αναφέρει η εφημερίδα «δημοκρατία» άμεσα την έναρξη υποβολής αιτήσεων για δύο νέα προγράμματα απασχόληση.
Το πρώτο αφορά την απασχόληση ανέργων νέων 25 έως 29 ετών «πτυχιούχων θετικής, τεχνολογικής και οικονομικής κατεύθυνσης, μέσω κατάρτισης στον κλάδο ΤΠΕ- Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας» και το δεύτερο αναφέρεται στην απασχόληση «πτυχιούχων θετικής, τεχνολογικής και οικονομικής κατεύθυνσης, ηλικίας 30 έως 45 ετών, μέσω κατάρτισης στον κλάδο ΤΠΕ – Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας».
Οι αιτήσεις ξεκίνησαν να υποβάλλονται από χτες και ολοκληρώνονται στις 23 Αυγούστου.
Πρόκειται για δύο ξεχωριστές δράσεις που διαχωρίζονται κυρίως ως προς την ηλικία και οι ωφελούμενοι θα εισπράξουν, μέσω επιταγής κατάρτισης (voucher) το ποσό των 2.800 ευρώ, ως εκπαιδευτικό επίδομα.
Οι δράσεις αυτές θα παρέχουν τα εξής:
α) Υπηρεσίες επαγγελματικής συμβουλευτικής.
β)Συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση, η οποία θα αποτελείται από θεωρητική κατάρτιση (400 ώρες) και πρακτική άσκηση (200 ώρες) σε επιχειρήσεις.
γ) Πιστοποίηση στον κλάδο των ΤΠΕ- Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας,
Οι 5.000 ωφελούμενοι θα πρέπει να είναι άνεργοι – εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ και παράλληλα θα πρέπει να είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ θετικής, τεχνολογικής και οικονομικής κατεύθυνσης (εκτός Πληροφορικής).
Η κατάρτιση θα γίνει στις εξής ειδικότητες: τεχνικός εφαρμογών λογισμικού, ειδικός σχεδιασμού ιστοσελίδων και εφαρμογών, προγραμματιστής βάσεων δεδομένων. Το εκπαιδευτικό επίδομα των 2.800 ευρώ επιμερίζεται ως εξής: 2.000 ευρώ για τη θεωρητική κατάρτιση και 800 ευρώ για την πρακτική άσκηση.
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.voucher.gov.gr.
Η κατάσταση με την ανεργία στην Ελλάδα παραμένει δραματική!
Σύμφωνα με τη Eurostat, τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην Ε.Ε. τον Απρίλιο καταγράφονται στην Ελλάδα (18,5% με στοιχεία Φεβρουαρίου), στην Ισπανία (13,8%) και στην Ιταλία (10,2%). Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στην Τσεχία (2,1%) και στη Γερμανία (3,2%).
Τον Απρίλιο η ανεργία των νέων στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 15,8% και στην Ε.Ε. στο 14,2%. Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων στην Ε.Ε. καταγράφονται στην Ελλάδα (38,8%, στοιχεία Φεβρουαρίου), στην Ισπανία (32,7%) και στην Ιταλία (31,4%). Το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφεται στη Γερμανία (5,3%) και στην Ολλανδία (6,2%).