Πλατφόρμα: Πατήστε το κουμπί και σώστε το σπίτι σας

Must Read

Άνοιξε σήμερα, ύστερα από δύο μήνες προετοιμασίας, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας και ήδη έχουν γίνει εκατοντάδες αιτήσεις. Στο νέο πλαίσιο, που αντικατέστησε τον νόμο Κατσέλη, μπορούν να υπαχθούν όλα τα φυσικά πρόσωπα, με ή χωρίς πτωχευτική ικανότητα, εφόσον το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου του δανείου δεν υπερβαίνει ανά πιστωτή τα 130.000 ευρώ (100.000 ευρώ για επιχειρηματικά δάνεια).

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση υπάρχουν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Η αντικειμενική αξία του σπιτιού δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 250.000 ευρώ και το ετήσιο εισόδημα τα 36.000 ευρώ.

Η πλατφόρμα θα συνδέεται με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΔΟΥ, ΕΦΚΑ και τράπεζες) και θα μπορεί να γίνεται η απαιτούμενη διασταύρωση των δικαιολογητικών, προκειμένου να εγκριθούν οι αιτήσεις των δανειοληπτών. Το μόνο που δεν θα υπάρχει ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα είναι το πιστοποιητικό βαρών, το οποίο οι δανειολήπτες θα πρέπει να αναζητήσουν από το Υποθηκοφυλακείο και στη συνέχεια να μεταφορτώσουν στη «θυρίδα» που θα δημιουργήσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι η επιδότηση δανείου από το Δημόσιο, την οποία μπορούν να εξασφαλίσουν νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδήματα, αναμένεται να ξεκινήσει από το τέλος Ιουλίου. Το Δημόσιο θα επιδοτεί έως το 50% της μηνιαίας δόσης για τα στεγαστικά δάνεια κύριας κατοικίας, που θα υπαχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας, ενώ εάν πρόκειται για επιχειρηματικά δάνεια, το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται στο 30%.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη διαδικασία ρύθμισης οφειλών υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους www. keyd.gov.gr, με την επιλογή του συνδέσμου Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Προστασίας Κύριας Κατοικίας. Η πρόσβαση θα γίνεται με τους κωδικούς του TAXISnet (όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης) και οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 36.000 ευρώ

Στο νέο πλαίσιο, που αντικατέστησε τον νόμο Κατσέλη, μπορούν να υπαχθούν όλα τα φυσικά πρόσωπα, με ή χωρίς πτωχευτική ικανότητα, εφόσον το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου του δανείου δεν υπερβαίνει ανά πιστωτή τα 130.000 ευρώ (100.000 ευρώ για επιχειρηματικά δάνεια). Αν η οφειλή έχει συνομολογηθεί σε άλλο νόμισμα πλην ευρώ (π.χ., ελβετικό φράγκο), τότε για τον καθορισμό του ανωτέρω ποσού λαμβάνεται υπόψη η ισοτιμία μεταξύ αλλοδαπού νομίσματος και ευρώ κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το στεγαστικό δάνειο να έχει υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης σε ακίνητο που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία και ο ιδιοκτήτης να έχει οφειλές που βρίσκονταν σε καθυστέρηση τουλάχιστον τριών μηνών κατά την 31/12/2018. Η αντικειμενική αξία της προστατευόμενης κύριας κατοικίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 175.000 ευρώ, αν στις οφειλές περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια, και των 250.000 ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση.

Όσον αφορά το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του αιτούντος, ορίζεται στα 12.500 ευρώ για ένα άτομο, στα 21.000 ευρώ για δύο άτομα, στα 26.000 ευρώ εφόσον στην κατοικία διαμένουν τρία άτομα (δηλαδή με ένα προστατευόμενο μέλος, είτε τέκνο ή άλλος συγγενής), στα 31.000 ευρώ εφόσον στην κατοικία διαμένουν τέσσερα άτομα (δηλαδή με δύο προστατευόμενα μέλη, είτε τέκνα ή άλλοι συγγενείς) και τα 36.000 ευρώ εφόσον στην κατοικία διαμένουν πέντε άτομα (δηλαδή με τρία προστατευόμενα μέλη, είτε τέκνα ή άλλοι συγγενείς).

Αν το σύνολο των οφειλών δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ, τότε η λοιπή ακίνητη περιουσία του αιτούντος, του συζύγου του και των εξαρτώμενων μελών, πέραν της κύριας κατοικίας του αιτούντος, καθώς και τα μεταφορικά μέσα του αιτούντος και του συζύγου του, έχουν συνολική αντικειμενική αξία που δεν πρέπει να ξεπερνά τα 80.000 ευρώ κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης. Οι καταθέσεις, τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα και τα πολύτιμα μέταλλα σε νομίσματα ή ράβδους του αιτούντος, του συζύγου του και των εξαρτώμενων μελών έχουν συνολική αξία που δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

Βήμα βήμα η κατάθεση της αίτησης

 Οπως αναφέρει σήμερα η “κυριακάτικη δημοκρατία” από τη στιγμή που ο ενδιαφερόμενους υποβάλει την αίτηση υπαγωγής, αυτή διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στις εμπλεκόμενες τράπεζες. Τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται εντός ενός μήνα να παρέχουν μια πρόταση ρύθμισης, με τους ακόλουθους όρους: α) Διαγραφή οφειλής, εφόσον το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου ξεπερνά το 120% της εμπορικής αξίας της πρώτης κατοικίας. β)

Αποπληρωμή σε 25 έτη, έτσι ώστε να προκύπτουν χαμηλές μηνιαίες δόσεις. Εάν ο οφειλέτης υπερβαίνει το 80ό έτος της ηλικίας του, τότε είτε μειώνονται αντίστοιχα τα έτη ρύθμισης ή μπορεί να συμβληθεί κάποιος άλλος ως εγγυητής του δανείου. γ) Χαμηλό τοκισμό με επιτόκιο 2%, προσαυξημένο με το Euribor τριμήνου.

Μόλις υποβληθεί οριστικά η αίτηση, η πλατφόρμα θα κοινοποιεί την αίτηση και τα συνοδευτικά της έγγραφα στους πιστωτές, των οποίων οι απαιτήσεις ζητείται να ρυθμιστούν. Μέσα σε έναν μήνα από την κοινοποίηση της αίτησης κάθε πιστωτής θα μπορεί να υποβάλει πρόταση για ρύθμιση της απαίτησής του. Αν ο πιστωτής αρνηθεί την υποβολή πρότασης, ισχυριζόμενος ότι ο αιτών είναι μη επιλέξιμος, θα προσδιορίζει τον λόγο της μη επιλεξιμότητας και θα μεταφορτώνει το σχετικό αποδεικτικό έγγραφο, αν αυτό υπάρχει.

Μέσα σε έναν μήνα από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής προτάσεων των πιστωτών, ο αιτών θα δηλώνει ποιες από τις υποβληθείσες προτάσεις αποδέχεται και ποιες απορρίπτει. Η διαδικασία συναινετικής ρύθμισης ολοκληρώνεται: α) Με την απόρριψη της αίτησης. β) Με την παραίτηση του αιτούντος από την αίτησή του. γ) Με την παράλειψη ή την άρνηση όλων των πιστωτών προς τη ρύθμιση να υποβάλουν πρόταση. δ) Με την αποδοχή ή την απόρριψη και της τελευταίας πρότασης πιστωτή από τον αιτούντα. Αν δεν επιτευχθεί συναινετική ρύθμιση, ο οφειλέτης δικαιούται να ζητήσει τη ρύθμιση των οφειλών του με απόφαση του δικαστηρίου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This