Athens
9.8 C
Παρασκευή, 28/2 01:59

Οι αποφάσεις που άλλαξαν την… ισορροπία στην τσέπη μας τη χρονιά που πέρασε

Σειρά δικαστικών αποφάσεων που επηρέασαν άμεσα την οικονομική κατάσταση εκατομμύρια πολιτών λήφθηκαν το έτος που πέρασε.

Υπό την πίεση των μνημονιακών συνθηκών, πολλές υποθέσεις είχαν θετικό αποτέλεσμα για τους δικαιούχους ενώ πολλοί βρίσκονται ακόμα σε «αναμμένα κάρβουνα» για την έκβαση τους.


Συγκεκριμένα, οι υποθέσεις των τριετιών, τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ο ΛΕΠΕΤΕ ακόμα και τα δάνεια των ελβετικών φράγκων βρέθηκαν στις δικαστικές αίθουσες και θα απασχολήσουν και από το 2020 τους ενδιαφερόμενους αφού ακόμα μαίνονται οι τελεσίδικες αποφάσεις τους.

Το κεφάλαιο των τριετιών

Τελική απόφαση για τις τριετίες στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να παρθεί από το νέο έτος. Πρόκειται για μία κομβική απόφαση που θα καθορίσει και το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο νέος κατώτατος μισθός, αφού εκτιμάται πως η υπόθεση αυτή θα κλείσει προτού πέσει στο τραπέζι το ζήτημα του νέου ελάχιστου μισθού και ημερομισθίου.

Το ζήτημα των τριετιών έχει διαμορφώσει δύο κύριες αντικρουόμενες πλευρές. Από τη μία είναι οι βιομήχανοι, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της πλήρους καταστρατήγησης των μισθών, με 650 ευρώ μισθό για όλους και την ταυτόχρονη παύση ισχύος των τριετιών ακόμα και «παγωμένες» από το 2012 και ανεξαρτήτως χρόνου υπηρεσίας.

Από την άλλη πλευρά, οι μισθωτοί εργαζόμενοι ζητούν τα επιδόματα προϋπηρεσίας που είχαν «κερδίσει» το 2012 και κινδυνεύουν να υποστούν απώλειες ως και 195 ευρώ μηνιαίως.

Δείτε επίσης: Πώς θα γίνει η διαγραφή χρεών έως 200 € προς τον ΕΦΚΑ

Η δικαστική απόφαση

Στα χέρια της δικαιοσύνης βρίσκεται η «καυτή πατάτα» αυτή, αφού σε περίπτωση που η απόφασή τους κάνει δεκτή την προσφυγή των βιομηχάνων, χιλιάδες μισθωτοί θα χάσουν τα επιδόματά τους ενώ ο νέος μισθός θα είναι ενιαίος για όλους και δε θα επιδέχεται προσαυξήσεις.

Αν όμως η τελική απόφαση της Δικαιοσύνης είναι θετική για τους εργαζόμενους, τότε οι μισθοί θα συνεχίσουν να υποβάλλονται στα ισχύοντα επίπεδα ενώ ο νέος κατώτατος μισθός θα φέρει προσαυξήσεις προϋπηρεσίας για εκείνους που είχαν περισσότερα από τρία χρόνια εργασίας το Φεβρουάριο του 2012.

Τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Στις δικαστικές αίθουσες θα κριθούν και τα αναδρομικά των συνταξιούχων από το νέο έτος. Μάλιστα, μόλις το πρώτο δεκαήμερο του 2020 θα συνεδριάσει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έπειτα και από σχετική αίτηση του ΕΦΚΑ. Σκοπός είναι η ξεκαθάριση όλων των διεκδικήσεων από 1-1-2013 ως και τις 31-12-2018.

Κεντρικό αίτημα του ΕΦΚΑ είναι να κριθεί η συνταγματικότητα των διατάξεων που περιέκοψαν συντάξεις και κατήργησαν επιδόματα δώρων και αδείας. Σε περίπτωση που κριθούν συνταγματικές οι περικοπές τότε θα αναιρεθεί η απόφαση που είχε πάρει το ίδιο το δικαστήριο το 2015 και δικαίωνε τους συνταξιούχους. Μάλιστα, αρκετές πρόσφατες αποφάσεις δικαιώνουν συνταξιούχους και διατάσσουν την άμεση επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθεισών περικοπών, καθώς και την εφεξής και κατ’ έτος καταβολή τους, και μάλιστα εντόκως.

Τα αναδρομικά που κρίνονται στις 10-1-2020 στο ΣτΕ αφορούν τις περικοπές του 2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές το 2015:

  • n Μείωση κατά 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ.
  • n Μείωση κατά 5%-20% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.
  • n Μείωση στις επικουρικές από το πρώτο ευρώ κατά 10%-20%.
  • n Πλήρης περικοπή των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας για τις κύριες και επικουρικές.

Η υπόθεση ΛΕΠΕΤΕ και ο Άρειος Πάγος

Απόφαση με το νέο έτος αναμένεται να ληφθεί και από τον Άρειο Πάγο για την υπόθεση Λογαριασμού Επικούρησης που απασχολεί πάνω από 17.000 συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας. Πρόκειται για μία μακρά αντιδικία η οποία έφτασε στον Άρειο Πάγο με πρωτοβουλία της τράπεζας, η οποία μετά την αρχική έκδοση απόφασης σε βάρος της σε πρώτο βαθμό παρέκαμψε το Εφετείο και πήγε το θέμα απευθείας σε επίπεδο Αρείου Πάγου,  πιθανότατα για να εξασφαλίσει ότι θα επιταχυνθεί η έκδοση μιας αμετάκλητης απόφασης.

Να θυμίσουμε πως στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, οι συνταξιούχοι είχαν δικαιωθεί, κάτι που ωστόσο δε δεσμεύει το Ανώτατο Δικαστήριο. Η εν λόγω απόφαση δέχεται ένα βασικό επιχείρημα των συνταξιούχων, ότι η παροχή του ΛΕΠΕΤΕ, όπως προκύπτει «από την επισκόπηση του Κανονισμού Λειτουργίας του και με γνώμονα τόσο την γραμματική ερμηνεία των διατάξεών του, αλλά και τον σκοπό τον οποίο εξυπηρετούσε η σύσταση και η λειτουργία του, αποτελούσε μία κατά κυριολεξία μισθολογική παροχή, μέσω συγκεντρώσεως περιουσίας».

Ο χαρακτήρας της παροχής, όπως σημειώνεται από το Μονομελές Πρωτοδικείο, «καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι με την έγκριση του Κανονισμού Λειτουργίας του ΛΕΠΕΤΕ από το Διοικητικό Συμβούλιο της εναγομένης (σ.σ.: της Εθνικής Τράπεζας) και τις ακόλουθες τροποποιήσεις του με αποφάσεις αποκλειστικά του Δ.Σ. της εναγομένης και όχι με νομοθετικές παρεμβάσεις, ο όρος αυτός (περί μηνιαίας παροχής) θεωρείται μέρος των ατομικών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων και υπόκειται και υπόκειται στην αρχή περί τηρήσεως των συμπεφωνημένων (pacta sunt servanda)».

Περαιτέρω, η απόφαση υπεισέρχεται στο θέμα της διαχείρισης των πόρων του ΛΕΠΕΤΕ, τονίζοντας ότι αυτός «χρηματοδοτείτο και με ιδίους πόρους των εργαζομένων, που μέσω της μισθοδοσίας τους παρακρατούνταν ανάλογα ποσά αποδοχών προκειμένου να λειτουργήσει». Η κατάθεση των εισφορών αυτών «δεν λειτουργούσε ούτε ως χρηματιστηριακή συναλλαγή, ούτε και ως επισφαλές επενδυτικό προϊόν τοποθετήσεων της διαχειριστικής επιτροπής».

Συνεπώς, «προκύπτει ο μισθολογικός χαρακτήρας της εν λόγω παροχής και όχι ένα επικουρικό ασφαλιστικό ταμείο των εργαζομένων της εναγομένης εταιρείας το οποίο και ενδεχομένως θα ήταν αμφιλεγόμενο από νομική υπόσταση, σύμφωνα με το καταστατικό και τους σκοπούς ίδρυσής του».

Όλα αυτά συνεπάγονται πως σύμφωνα με αυτή την απόφαση, η Εθνική θα ήταν υποχρεωμένη να καλύψει με χρηματοδότηση τον ΛΕΠΕΤΕ. Όπως σημειώνεται, μάλιστα, «ακόμη και σε περίπτωση μη ύπαρξης αποθεματικού στο ΛΕΠΕΤΕ (…) η εναγόμενη εταιρεία ως προνοούσα εργοδότις πάντοτε στήριζε με οικονομική παροχή τη λειτουργία του ΛΕΠΕΤΕ. (…) Το αποθεματικό του ΛΕΠΕΤΕ θα έπρεπε (με βάση την χρηστή διαχείρισή του και την πρόνοια και ορθό σχεδιασμό της εναγομένης να τον διατηρεί ικανό να συνεχίζει τη μηνιαία αυτή παροχή».

Τα ελβετικά δάνεια

Τέλος, σύμφωνα με το dikastiko.gr με τη νέα χρονιά αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και η απόφαση του Αρείου Πάγου για τη συλλογική αγωγή που έχουν καταθέσει 4.500 δανειολήπτες ενάντια στην τράπεζα Eurobank για τα δάνεια που είχε εκδώσει σε ελβετικό φράγκο.

Η συγκεκριμένη απόφαση θα κρίνει την τύχη σχεδόν 35.000 δανειακών συμβάσεων σε ελβετικό φράγκο, ενώ ο συνολικός αριθμός των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο αγγίζει τις 70.000. Η πλειοψηφία των δανείων αυτών υπεγράφη την περίοδο 2006-2008 και εκτιμάται πως φτάνει τα 13 δι ευρώ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Υψηλόβαθμο στέλεχος ΕΛ.ΑΣ: «Αυτοί δεν είναι αστυνομικοί… Είναι “μπράβοι”, είναι “τάγματα εφόδου”!» (video)

Τις τελευταίες ώρες το πανελλήνιο έχει δει ντροπιαστικά βίντεο και εικόνες από την αποχώρηση των ΜΑΤ από τη Λέσβο και την Χίο! Αστυνομικοί να σπάνε...

Ντροπιαστικές εικόνες! Άνδρες των ΜΑΤ φεύγοντας από τα νησιά σπάνε αυτοκίνητα κατοίκων (video)

Πραγματικό σοκ προκαλούν τα πλάνα που κυκλοφόρησαν και απεικονίζουν άνδρες των ΜΑΤ να σπάνε αυτοκίνητα κατοίκων της Χίου πριν αναχωρήσουν από το νησί. Οι αστυνομικοί...

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα σε 38χρονη που είχε ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία! Σε καραντίνα οι συγγενείς της

Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για γυναίκα 38 ετών, που είχε ταξιδέψει στην Βόρεια Ιταλία. Η γυναίκα,...

Χίος: «Μπούκαραν» σε ξενοδοχείο και έσπασαν στο ξύλο αστυνομικούς – Μια σύλληψη και 18 προσαγωγές (video)

Κάτοικοι της Χίου εισήλθαν σε ξενοδοχείο όπου διαμένουν αστυνομικοί και τους προπηλάκισαν. Όλα έγιναν πριν από λίγη ώρα, όταν 200 περίπου άτομα άγνωστοι μπήκαν σε...

Πάτρα: Το δραματικό 24ωρο του 40χρονου που είναι στην απομόνωση λόγω κορωνοϊού (video)

Νέα εξέλιξη: Αρνητικό το κρούσμα κορωνοϊού στην Πάτρα Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Πάτρας σε θάλαμο αρνητικής πίεσης νοσηλεύεται σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr ο...

Βίντεο-ντοκουμέντο: «Όχι ρε παιδιά, όχι, όχι μην τον χτυπάτε… δεν είμαστε ζώα εμείς!» (video)

Βίντεο-σοκ έφερε στο φως το ΑΛΗΘΕΙΑTV το οποίο δείχνει κατοίκους της Χίου να εισβάλλουν σε ξενοδοχείο όπου διέμεναν αστυνομικοί και να τους προπηλακίζουν. Στο βίντεο...

Μουτζούρης: «Θα μιλάω όπως θέλω – Κάνατε «πατάτα» με τα ΜΑΤ»

Σκηνές απείρου κάλλους διαδραματίστηκαν προ ολίγου στην εκπομπή του Άκη Παυλόπουλου και το στούντιο του Open Tv... «Διαμόρφωσε κλίμα η κυβέρνηση και τα ΜΑΤ. Δεν...

Εσπευσμένα στο ΠΑΙΔΩΝ 4χρονος Ιταλός με συμπτώματα κορωνοϊού από την Κόρινθο

Μεταφέρεται εσπευσμένα από την Κόρινθο στο παιδιατρικό νοσοκομείο ΠΑΙΔΩΝ, ένα 4χρονο αγοράκι από την Ιταλία. Το αγόρι έφτασε το πρωί στο νοσοκομείο Κορίνθου με βαριά...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Ακολουθήστε μας στο Facebook και μείνετε πάντα ενημερωμένοι!

 

TRENDING

Υψηλόβαθμο στέλεχος ΕΛ.ΑΣ: «Αυτοί δεν είναι αστυνομικοί… Είναι “μπράβοι”, είναι “τάγματα εφόδου”!» (video)

Τις τελευταίες ώρες το πανελλήνιο έχει δει ντροπιαστικά βίντεο και εικόνες από την αποχώρηση των ΜΑΤ από τη Λέσβο και την Χίο! Αστυνομικοί να σπάνε...

Ντροπιαστικές εικόνες! Άνδρες των ΜΑΤ φεύγοντας από τα νησιά σπάνε αυτοκίνητα κατοίκων (video)

Πραγματικό σοκ προκαλούν τα πλάνα που κυκλοφόρησαν και απεικονίζουν άνδρες των ΜΑΤ να σπάνε αυτοκίνητα κατοίκων της Χίου πριν αναχωρήσουν από το νησί. Οι αστυνομικοί...

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα σε 38χρονη που είχε ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία! Σε καραντίνα οι συγγενείς της

Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για γυναίκα 38 ετών, που είχε ταξιδέψει στην Βόρεια Ιταλία. Η γυναίκα,...

Χίος: «Μπούκαραν» σε ξενοδοχείο και έσπασαν στο ξύλο αστυνομικούς – Μια σύλληψη και 18 προσαγωγές (video)

Κάτοικοι της Χίου εισήλθαν σε ξενοδοχείο όπου διαμένουν αστυνομικοί και τους προπηλάκισαν. Όλα έγιναν πριν από λίγη ώρα, όταν 200 περίπου άτομα άγνωστοι μπήκαν σε...

Πάτρα: Το δραματικό 24ωρο του 40χρονου που είναι στην απομόνωση λόγω κορωνοϊού (video)

Νέα εξέλιξη: Αρνητικό το κρούσμα κορωνοϊού στην Πάτρα Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Πάτρας σε θάλαμο αρνητικής πίεσης νοσηλεύεται σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr ο...

Βίντεο-ντοκουμέντο: «Όχι ρε παιδιά, όχι, όχι μην τον χτυπάτε… δεν είμαστε ζώα εμείς!» (video)

Βίντεο-σοκ έφερε στο φως το ΑΛΗΘΕΙΑTV το οποίο δείχνει κατοίκους της Χίου να εισβάλλουν σε ξενοδοχείο όπου διέμεναν αστυνομικοί και να τους προπηλακίζουν. Στο βίντεο...

Μουτζούρης: «Θα μιλάω όπως θέλω – Κάνατε «πατάτα» με τα ΜΑΤ»

Σκηνές απείρου κάλλους διαδραματίστηκαν προ ολίγου στην εκπομπή του Άκη Παυλόπουλου και το στούντιο του Open Tv... «Διαμόρφωσε κλίμα η κυβέρνηση και τα ΜΑΤ. Δεν...

Εσπευσμένα στο ΠΑΙΔΩΝ 4χρονος Ιταλός με συμπτώματα κορωνοϊού από την Κόρινθο

Μεταφέρεται εσπευσμένα από την Κόρινθο στο παιδιατρικό νοσοκομείο ΠΑΙΔΩΝ, ένα 4χρονο αγοράκι από την Ιταλία. Το αγόρι έφτασε το πρωί στο νοσοκομείο Κορίνθου με βαριά...

Συγκινεί το χειρόγραφο σημείωμα που άφησε ο Κώστας Βουτσάς (video)

Ο αξεπέραστος Κώστας Βουτσάς αποχαιρέτησε σήμερα τα ξημερώματα το κοινό που τον λάτρεψε και αποχώρησε για το ταξίδι στην αιωνιότητα. Η Ελλάδα θρηνεί από τις...

Οι γοητευτικές Ελληνίδες που ερωτεύτηκαν και έκαναν δεσμό με μικρότερους άντρες

Η διαφορά ηλικίας στα ζευγάρια υπήρξε μεγάλο ταμπού στο παρελθόν, ιδίως στις περιπτώσεις που οι γυναίκες ήταν μεγαλύτερες από τους άνδρες. Επειδή όμως βρισκόμαστε...