Οι αποφάσεις που άλλαξαν την… ισορροπία στην τσέπη μας τη χρονιά που πέρασε

Must Read

Σειρά δικαστικών αποφάσεων που επηρέασαν άμεσα την οικονομική κατάσταση εκατομμύρια πολιτών λήφθηκαν το έτος που πέρασε.

Υπό την πίεση των μνημονιακών συνθηκών, πολλές υποθέσεις είχαν θετικό αποτέλεσμα για τους δικαιούχους ενώ πολλοί βρίσκονται ακόμα σε «αναμμένα κάρβουνα» για την έκβαση τους.

Συγκεκριμένα, οι υποθέσεις των τριετιών, τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ο ΛΕΠΕΤΕ ακόμα και τα δάνεια των ελβετικών φράγκων βρέθηκαν στις δικαστικές αίθουσες και θα απασχολήσουν και από το 2020 τους ενδιαφερόμενους αφού ακόμα μαίνονται οι τελεσίδικες αποφάσεις τους.

Το κεφάλαιο των τριετιών

Τελική απόφαση για τις τριετίες στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να παρθεί από το νέο έτος. Πρόκειται για μία κομβική απόφαση που θα καθορίσει και το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο νέος κατώτατος μισθός, αφού εκτιμάται πως η υπόθεση αυτή θα κλείσει προτού πέσει στο τραπέζι το ζήτημα του νέου ελάχιστου μισθού και ημερομισθίου.

Το ζήτημα των τριετιών έχει διαμορφώσει δύο κύριες αντικρουόμενες πλευρές. Από τη μία είναι οι βιομήχανοι, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της πλήρους καταστρατήγησης των μισθών, με 650 ευρώ μισθό για όλους και την ταυτόχρονη παύση ισχύος των τριετιών ακόμα και «παγωμένες» από το 2012 και ανεξαρτήτως χρόνου υπηρεσίας.

Από την άλλη πλευρά, οι μισθωτοί εργαζόμενοι ζητούν τα επιδόματα προϋπηρεσίας που είχαν «κερδίσει» το 2012 και κινδυνεύουν να υποστούν απώλειες ως και 195 ευρώ μηνιαίως.

Δείτε επίσης: Πώς θα γίνει η διαγραφή χρεών έως 200 € προς τον ΕΦΚΑ

Η δικαστική απόφαση

Στα χέρια της δικαιοσύνης βρίσκεται η «καυτή πατάτα» αυτή, αφού σε περίπτωση που η απόφασή τους κάνει δεκτή την προσφυγή των βιομηχάνων, χιλιάδες μισθωτοί θα χάσουν τα επιδόματά τους ενώ ο νέος μισθός θα είναι ενιαίος για όλους και δε θα επιδέχεται προσαυξήσεις.

Αν όμως η τελική απόφαση της Δικαιοσύνης είναι θετική για τους εργαζόμενους, τότε οι μισθοί θα συνεχίσουν να υποβάλλονται στα ισχύοντα επίπεδα ενώ ο νέος κατώτατος μισθός θα φέρει προσαυξήσεις προϋπηρεσίας για εκείνους που είχαν περισσότερα από τρία χρόνια εργασίας το Φεβρουάριο του 2012.

Τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Στις δικαστικές αίθουσες θα κριθούν και τα αναδρομικά των συνταξιούχων από το νέο έτος. Μάλιστα, μόλις το πρώτο δεκαήμερο του 2020 θα συνεδριάσει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έπειτα και από σχετική αίτηση του ΕΦΚΑ. Σκοπός είναι η ξεκαθάριση όλων των διεκδικήσεων από 1-1-2013 ως και τις 31-12-2018.

Κεντρικό αίτημα του ΕΦΚΑ είναι να κριθεί η συνταγματικότητα των διατάξεων που περιέκοψαν συντάξεις και κατήργησαν επιδόματα δώρων και αδείας. Σε περίπτωση που κριθούν συνταγματικές οι περικοπές τότε θα αναιρεθεί η απόφαση που είχε πάρει το ίδιο το δικαστήριο το 2015 και δικαίωνε τους συνταξιούχους. Μάλιστα, αρκετές πρόσφατες αποφάσεις δικαιώνουν συνταξιούχους και διατάσσουν την άμεση επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθεισών περικοπών, καθώς και την εφεξής και κατ’ έτος καταβολή τους, και μάλιστα εντόκως.

Τα αναδρομικά που κρίνονται στις 10-1-2020 στο ΣτΕ αφορούν τις περικοπές του 2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές το 2015:

  • n Μείωση κατά 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ.
  • n Μείωση κατά 5%-20% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.
  • n Μείωση στις επικουρικές από το πρώτο ευρώ κατά 10%-20%.
  • n Πλήρης περικοπή των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας για τις κύριες και επικουρικές.

Η υπόθεση ΛΕΠΕΤΕ και ο Άρειος Πάγος

Απόφαση με το νέο έτος αναμένεται να ληφθεί και από τον Άρειο Πάγο για την υπόθεση Λογαριασμού Επικούρησης που απασχολεί πάνω από 17.000 συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας. Πρόκειται για μία μακρά αντιδικία η οποία έφτασε στον Άρειο Πάγο με πρωτοβουλία της τράπεζας, η οποία μετά την αρχική έκδοση απόφασης σε βάρος της σε πρώτο βαθμό παρέκαμψε το Εφετείο και πήγε το θέμα απευθείας σε επίπεδο Αρείου Πάγου,  πιθανότατα για να εξασφαλίσει ότι θα επιταχυνθεί η έκδοση μιας αμετάκλητης απόφασης.

Να θυμίσουμε πως στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, οι συνταξιούχοι είχαν δικαιωθεί, κάτι που ωστόσο δε δεσμεύει το Ανώτατο Δικαστήριο. Η εν λόγω απόφαση δέχεται ένα βασικό επιχείρημα των συνταξιούχων, ότι η παροχή του ΛΕΠΕΤΕ, όπως προκύπτει «από την επισκόπηση του Κανονισμού Λειτουργίας του και με γνώμονα τόσο την γραμματική ερμηνεία των διατάξεών του, αλλά και τον σκοπό τον οποίο εξυπηρετούσε η σύσταση και η λειτουργία του, αποτελούσε μία κατά κυριολεξία μισθολογική παροχή, μέσω συγκεντρώσεως περιουσίας».

Ο χαρακτήρας της παροχής, όπως σημειώνεται από το Μονομελές Πρωτοδικείο, «καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι με την έγκριση του Κανονισμού Λειτουργίας του ΛΕΠΕΤΕ από το Διοικητικό Συμβούλιο της εναγομένης (σ.σ.: της Εθνικής Τράπεζας) και τις ακόλουθες τροποποιήσεις του με αποφάσεις αποκλειστικά του Δ.Σ. της εναγομένης και όχι με νομοθετικές παρεμβάσεις, ο όρος αυτός (περί μηνιαίας παροχής) θεωρείται μέρος των ατομικών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων και υπόκειται και υπόκειται στην αρχή περί τηρήσεως των συμπεφωνημένων (pacta sunt servanda)».

Περαιτέρω, η απόφαση υπεισέρχεται στο θέμα της διαχείρισης των πόρων του ΛΕΠΕΤΕ, τονίζοντας ότι αυτός «χρηματοδοτείτο και με ιδίους πόρους των εργαζομένων, που μέσω της μισθοδοσίας τους παρακρατούνταν ανάλογα ποσά αποδοχών προκειμένου να λειτουργήσει». Η κατάθεση των εισφορών αυτών «δεν λειτουργούσε ούτε ως χρηματιστηριακή συναλλαγή, ούτε και ως επισφαλές επενδυτικό προϊόν τοποθετήσεων της διαχειριστικής επιτροπής».

Συνεπώς, «προκύπτει ο μισθολογικός χαρακτήρας της εν λόγω παροχής και όχι ένα επικουρικό ασφαλιστικό ταμείο των εργαζομένων της εναγομένης εταιρείας το οποίο και ενδεχομένως θα ήταν αμφιλεγόμενο από νομική υπόσταση, σύμφωνα με το καταστατικό και τους σκοπούς ίδρυσής του».

Όλα αυτά συνεπάγονται πως σύμφωνα με αυτή την απόφαση, η Εθνική θα ήταν υποχρεωμένη να καλύψει με χρηματοδότηση τον ΛΕΠΕΤΕ. Όπως σημειώνεται, μάλιστα, «ακόμη και σε περίπτωση μη ύπαρξης αποθεματικού στο ΛΕΠΕΤΕ (…) η εναγόμενη εταιρεία ως προνοούσα εργοδότις πάντοτε στήριζε με οικονομική παροχή τη λειτουργία του ΛΕΠΕΤΕ. (…) Το αποθεματικό του ΛΕΠΕΤΕ θα έπρεπε (με βάση την χρηστή διαχείρισή του και την πρόνοια και ορθό σχεδιασμό της εναγομένης να τον διατηρεί ικανό να συνεχίζει τη μηνιαία αυτή παροχή».

Τα ελβετικά δάνεια

Τέλος, σύμφωνα με το dikastiko.gr με τη νέα χρονιά αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και η απόφαση του Αρείου Πάγου για τη συλλογική αγωγή που έχουν καταθέσει 4.500 δανειολήπτες ενάντια στην τράπεζα Eurobank για τα δάνεια που είχε εκδώσει σε ελβετικό φράγκο.

Η συγκεκριμένη απόφαση θα κρίνει την τύχη σχεδόν 35.000 δανειακών συμβάσεων σε ελβετικό φράγκο, ενώ ο συνολικός αριθμός των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο αγγίζει τις 70.000. Η πλειοψηφία των δανείων αυτών υπεγράφη την περίοδο 2006-2008 και εκτιμάται πως φτάνει τα 13 δι ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This