Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Πώς θα γίνει η διαγραφή χρεών έως 200 € προς τον ΕΦΚΑ

Τη διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών έως 200 ευρώ προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) προβλέπει σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου για το επίδομα γέννας, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση πριν από τέσσερις ημέρες.

Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, η διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών έως την 31η Ιανουαρίου του επόμενου ημερολογιακού έτους, από την πάροδο 20 χρόνων από το έτος βεβαίωσης, θα γίνεται υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  • Το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΕΦΚΑ να μην υπερβαίνει το ποσό των 200 ευρώ ανά οφειλέτη και
  • να μην υφίστανται άλλες οφειλές του ίδιου προσώπου κατά το χρόνο της διαγραφής.

Με την προτεινόμενη διάταξη καθιερώνεται μια πάγια διαδικασία διαγραφής ληξιπρόθεσμων οφειλών, που θα υλοποιείται κάθε χρόνο από την κεντρική υπηρεσία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Στόχος είναι η εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου του ΕΦΚΑ από πολύ μικρού ύψους ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Δείτε επίσης: Όλες οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις για το 2020, αλλά με επιπλέον φόρους 773.000.000€!

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου, το κόστος της είσπραξης των ιδιαιτέρως χαμηλού ύψους χρεών προκαλεί δυσανάλογο διοικητικό βάρος και υπερβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις το οφειλόμενο ποσό.

«Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις θα έχουν θετικές συνέπειες και στη λειτουργία του ΕΦΚΑ, οι οποίες συνίστανται στην εξοικονόμηση του κόστους για την έκδοση ειδοποιήσεων και στην αποδέσμευση του προσωπικού από την επιδίωξη είσπραξης των εν λόγω οφειλών» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση, στην οποία επισημαίνεται, επίσης, ότι «με την υλοποίηση των ανωτέρω διαγραφών αποτρέπεται η συσσώρευση μικρών οφειλών αμφιβόλου εισπραξιμότητας η οποία θέτει τροχοπέδη στον στρατηγικό προγραμματισμό και στην εκπλήρωση των σκοπών των υπηρεσιών είσπραξης του Φορέα».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ