Χαμός με υποκλοπή στοιχείων πελατών ελληνικού e-shop – Προς αντικατάσταση πάνω από 15.000 κάρτες

Must Read

Μέχρι και 15.000 πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες θα αντικατασταθούν σταδιακά από τις τράπεζες. Πρόκειται για μία προσπάθεια να εξαλειφθούν οι επιπτώσεις υποκλοπής στοιχείων από πελάτες, οι οποίες καταγράφηκαν σε διαδικτυακό e-shop.

Το εν λόγω ηλεκτρονικό κατάστημα δραστηριοποιείται στον χώρο των online πωλήσεων τουριστικών υπηρεσιών, δηλαδή κρατήσεων αεροπορικών, ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ξενοδοχείων, αυτοκινήτων, ταξιδιωτικών ασφαλίσεων. Οι χρεώσεις που «φόρτωσαν» τους πελάτες αφορούν συναλλαγές που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, τα κρούσματα πολλαπλασιάστηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, που ανάγκασε τις τράπεζες όχι μόνο να προχωρήσουν στην αποζημίωση των πελατών αλλά και στην αντικατάσταση των καρτών για λόγους πρόληψης.

Δείτε επίσης: «Έσπασαν τα κοντέρ» οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί (έφτασαν τους 6.422) το τελευταίο τρίμηνο του 2019

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ακυρώσει ή προτίθενται να ακυρώσουν και να αντικαταστήσουν με νέες, τουλάχιστον 15.000 κάρτες. Για το πρόβλημα αυτό έχει ενημερωθεί τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και τα δύο μεγάλα σχήματα πληρωμών, δηλαδή η Visa και η MasterCard, οι οποίοι διεξάγουν έρευνα για να εντοπίσουν την πηγή της υποκλοπής.

Η έρευνα αυτή αφορά κυρίως τους κανόνες PCI DSS και κατά πόσον η Ελλάδα τους τηρεί. Πρόκειται για ένα πρότυπο ασφαλείας διαχείρισης στοιχείων συναλλαγών με κάρτες. Το συγκεκριμένο πρότυπο επιτρέπει υπό όρους και σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις να κρατούν στοιχεία των καρτών των πελατών τους με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν την πιστοποίηση PCI DSS και πάντα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Να σημειωθεί πως σε πληρωμές μέσω διαδικτύου απαιτείται από τον εκδότη της κάρτας η επιβεβαίωση των στοιχείων του κατόχου αλλά και της συναλλαγής του. Η ισχυρή ταυτοποίηση επιτυγχάνεται μόνο αν χρησιμοποιούνται συνδυαστικά παράγοντες ασφαλείας όπως δακτυλικό αποτύπωμα, κωδικοί e-banking, PIN κάρτας, password, μοναδικός κωδικός μιας χρήσης με μήνυμα sms, κ.λπ.

Πώς εξασφαλίζουν οι πελάτες την προστασία των στοιχείων τους

Ένας από τους βασικούς κανόνες για την ασφάλεια των online πληρωμών είναι η αποφυγή διενέργειας οικονομικών συναλλαγών πλην του προσωπικού υπολογιστή κάποιου, δηλαδή από χώρους στους οποίους έχουν πρόσβαση πολλοί χρήστες (π.χ. internet café).

Οι χρήστες του Διαδικτύου για πληρωμές θα πρέπει επίσης να έχουν απενεργοποιημένη τη λειτουργία «Αυτόματης Καταχώρισης» του browser. Η λειτουργία αυτή αποθηκεύει τους κωδικούς στον υπολογιστή, γεγονός που τους καθιστά έκθετους σε πιθανή υποκλοπή των στοιχείων τους.

Ως προς τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιεί κάποιος για διαδικτυακές συναλλαγές, αναγκαίο είναι:

  • Η συχνή αλλαγή τους.
  • Η αποφυγή χρήσης της ημερομηνίας γέννησης, του αριθμού τηλεφώνου ή άλλων προσωπικών στοιχείων που μπορούν να βρεθούν και από άλλα έγγραφα.
  • Η αποφυγή χρήσης των ίδιων κωδικών σε περισσότερες από μια ιστοσελίδα, κάρτα κ.λπ.
  • Η μη δημοσιοποίηση του κωδικού πρόσβασης σε οποιονδήποτε και υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This