Δευτέρα 21/6/2021

Στα σκαριά νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον – Τι αλλαγές θα φέρει και ποιους αφορά

Στα… σκαριά έχει το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ Οίκον το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από το 2021.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, το νέο αυτό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:

  • Επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ ή άλλες Κοινοτικές πηγές
  • Τραπεζικά δάνεια,
  • Ιδιωτική συμμετοχή των ιδιοκτητών των κτιρίων,
  • Φοροαπαλλαγές και
  • Την συνεισφορά του λεγόμενου καθεστώτος επιβολής, στο πλαίσιο του οποίου οι προμηθευτές ενέργειας (και στο εξής και οι διαχειριστές των δικτύων διανομής, δηλαδή ο ΔΕΔΔΗΕ και οι Εταιρείες Διανομής Αερίου) θα πρέπει – σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία – να κάνουν επενδύσεις και να επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας.

Οι ουσιαστικές διαφορές του νέου αυτού προγράμματος από το ισχύον μέχρι και σήμερα είναι οι φοροαπαλλαγές για τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων οι οποίες θεσπίστηκαν για πρώτη φορά εφέτος και δεν αποκλείεται να αναθεωρηθούν.

Ακόμη, διαφορές παρουσιάζει το καθεστώς επιβολής βάσει του οποίου οι επιχειρήσεις ενεργειακού τομέα θα πρέπει να υλοποιήσουν επενδύσεις που οδηγούν σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Μέχρι τώρα, οι όποιες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων αφορούσαν ενημερωτικές δράσεις, οδηγούς εκπαίδευσης σχετικά με τα οφέλη και τις τεχνικές της εξοικονόμησης. Στο εξής όμως θα πρέπει να γίνονται επενδύσεις που θα περιλαμβάνουν αντικαταστάσεις καυστήρων, εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης με φυσικό αέριο κ.α.

Δείτε επίσης: Η υπερφορολόγηση «μάτωσε» τις επιχειρήσεις και ΔΕΝ έφερε έσοδα

Άξιο αναφοράς είναι πως το νέο πρόγραμμα θα απευθύνεται σε ευρύτερο κοινό αφού η σχεδίασή του περιλαμβάνει την αναβάθμιση πάνω από το ένα έκτο των υφιστάμενων κτιρίων ως το 2030. Εκτός όμως από την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η εξοικονόμηση ενέργειας θα εξυπηρετεί και την τσέπη των χρηστών. Κι αυτό γιατί ο λογαριασμός του ρεύματος θα μειωθεί δραστικά με το νέο πρόγραμμα.

Ωφελημένοι θα είναι και όσοι δραστηριοποιούνται στο χώρο των εργασιών αναβάθμισης. Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού́ αποθέματος αναμένεται έως το 2030 να οδηγήσει σε αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας κατά 8 δισ. ευρώ και στη δημιουργία 22.000 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Μιλώντας για το νέο αυτό πρόγραμμα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, επιβεβαίωσε πως τα κονδύλια για εξοικονόμηση ενέργειας στην επόμενη προγραμματική περίοδο (2021-2027, νέο ΕΣΠΑ) πρόκειται να αυξηθούν θεαματικά, στα 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο έναντι 1 δις ευρώ που ήταν το σύνολο των κονδυλίων που διατέθηκαν στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Τέλος, παρουσιάζοντας το ΕΣΕΚ στις Επιτροπές Παραγωγής και Εμπορίου και Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής, ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς αποκάλυψε πως στο δεύτερο τρίμηνο του έτους θα τρέξουν δύο προγράμματα εξοικονόμησης. Πρόκειται για το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» για ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων καθώς και το αντίστοιχο πρόγραμμα για την βιομηχανία.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ