«Οργιάζει» το λαθρεμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα

Σημειώθηκε δραματική αύξηση τα τελευταία χρόνια

Must Read

Υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της ΕΕ είναι το ποσοστό της κατανάλωσης παράνομων τσιγάρων στην Ελλάδα σύμφωνα με νέα ανεξάρτητη «Έκθεση Stella» της KPMG για την κατανάλωση παράνομων τσιγάρων, που ανατέθηκε από την Philip Morris International (PMI).

Επιπλέον, η παράνομη αγορά τσιγάρων στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί στο 23,6%, χαρίζοντας στην χώρα μας ακόμα μια θλιβερή πρωτιά.

Όσον αφορά το παραεμπόριο, αυτό φαίνεται να έχει περάσει σε άλλο επίπεδο αφού πέρα από τα λαθραία τσιγάρα που εισάγονται στη χώρα, ανθούν και τα παράνομα εργοστάσια παραγωγής αυτών. Μόνο το 2018 οι αρμόδιες διωκτικές αρχές εντόπισαν 7 παράνομα εργοστάσια σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, γεγονός που έδωσε στη χώρα μια δεύτερη αρνητική πρωτιά. Επιπλέον, στη χώρα μας καταγράφηκε η μεγαλύτερη ποσότητα παραποιημένων τσιγάρων στην ΕΕ (1,5 δισ. τσιγάρα).

«Πληγή» για την οικονομία

Οι συνέπειες για την οικονομία είναι τραγικές καθώς, σύμφωνα με την μελέτη της KPMG, μόνο το 2018 εξαιτίας των λαθραίων τσιγάρων τα δημόσια ταμεία στερήθηκαν περί τα 690 εκατ. ευρώ. Παρά τους αυξημένους ελέγχους, την βελτίωση των ελεγκτικών μηχανισμών αλλά και τις συλλήψεις που κατά διαστήματα πραγματοποιούνται, τα ποσοστά αντί να μειώνονται αυξάνουν αποδεικνύοντας περίτρανα πως οι επτά αλλαγές φορολογίας μέσα σε οκτώ χρόνια όχι μόνο δεν κατάφεραν να αυξήσουν τα κρατικά έσοδα αλλά δημιούργησαν ένα ισχυρό δίκτυο εισαγωγής-διακίνησης και πώλησης παράνομων τσιγάρων.

Την ίδια στιγμή επηρεάζει αρνητικά το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας καθώς μόνο την τελευταία πενταετία έχει κλείσει το 1/3 των σημείων μικρής λιανικής (περίπτερα και ψιλικά).

Τέλος, το παραεμπόριο τσιγάρων έχει αρνητική επίπτωση και για την κοινωνία συνολικά καθώς, σύμφωνα με την Interpol, οι διακινητές παράνομων προϊόντων συνδέονται ευθέως με άλλες εγκληματικές οργανώσεις (ναρκωτικά, όπλα, σωματεμπορία).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This