NTOKOYMENTO: Κλέβουν από 2.000.000 συνταξιούχους 1.250€ το χρόνο!

Διαψεύδει την Κυβέρνηση για τον επανυπολογισμό με απόφασή του διευθυντής του ΕΦΚΑ

Must Read

«Κλοπή» της τάξης των 100 ευρώ το μήνα και άνω (1.250 ευρώ το χρόνο, μεσοσταθμικά) σε βάρος 2.000.000 παλαιών συνταξιούχων, μέσα από τον λανθασμένο επανυπολογισμό των συντάξεων τους, μέσω του «νόμου Κατρούγκαλου», καταγγέλλει το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ και ένας εκ των πλέον ειδικευμένων επί του ασφαλιστικού συνδικαλιστικών στελεχών Κώστας Νικολάου.

Σε αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας «δημοκρατία» ο κ. Νικολάου παρουσιάζει απόφαση – «ντοκουμέντο» διευθυντή του ΕΦΚΑ που διαψεύδει την κυβέρνηση και τη διοίκηση του ΕΦΚΑ και επιβεβαιώνει ότι τα αναλυτικά σημειώματα, μετά τον, δήθεν, επανυπολογισμό, δεν δίνονται στους δικαιούχους για να μην μπορέσουν να ελέγξουν εάν τα ποσά που λαμβάνουν είναι σωστά ή όχι.

Σύμφωνα με το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ, η «κλοπή» σε βάρος χιλιάδων παλιών συνταξιούχων προκύπτει από πρόσφατες αποφάσεις διευθυντών του ΕΦΚΑ, που παρουσιάζει η «δημοκρατία», επί συνταξιοδοτικών αιτημάτων τα οποία υποβλήθηκαν μετά την έναρξη ισχύος του νόμου 4387 του 2016, δηλαδή μετά τις 13 Μαΐου 2016 και έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Για τα αιτήματα αυτά προβλέπεται ότι το ποσό της σύνταξης υπολογίζεται τόσο με τον παλιό, όσο και με τον νέο τρόπο υπολογισμού (του «νόμου Κατρούγκαλου»).

Δεν λαμβάνονται υπόψη άλλες εισφορές

Από την απόφαση – ντοκουμέντο που παρουσιάζει ο κ. Νικολάου, προκύπτει ότι ασφαλισμένος με 42 έτη ασφάλισης και την 28η ασφαλιστική κλάση, του οποίο η απόφαση συνταξιοδότησης ολοκληρώθηκε στις 27 Ιουλίου 2018, με τον παλιό τρόπο υπολογισμού και μετά τις μνημονιακές περικοπές θα λάμβανε -προ φόρου- 1.329,29 ευρώ το μήνα. Με τον νέο τρόπο υπολογισμού του ν. 4387/16 δικαιούται 1.761,7 ευρώ και καθαρά 1.556,64 ευρώ, δηλαδή 164,35 ευρώ παραπάνω (ποσό το οποίο και έλαβε).

Ο λόγος στον οποίο οφείλεται η αυξημένη -σε σχέση με το ποσό που θα λάμβανε με βάση τον παλιό τρόπο υπολογισμού και μετά τις μνημονιακές περικοπές- σύνταξη, όπως αναφέρει ο κ. Νικολάου είναι ότι, σύμφωνα με τον «νόμο Κατρούγκαλου», για το τελικό ποσό πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τυχόν επιπλέον -των βασικών- εισφορές (όπως των Βαρέων και Ανθυγιεινών, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, της παράλληλης ασφάλισης και του 13ου και 14ου «μισθού» που δικαιούνται όσοι είναι εκτός δημοσίου, κατά τη διάρκεια του επαγγελματικού τους βίου). Αυτά τα δεδομένα έπρεπε να είχαν ληφθεί υπόψη και για τον επανυπολογισμό των παλιών συντάξεων (όσων εκδόθηκαν πριν τις 13 Μαΐου 2016) προκαλώντας ανάλογες αυξήσεις σε χιλιάδες περιπτώσεις δικαιούχων.

Όμως, όπως φαίνεται από πολλές περιπτώσεις παλαιών συνταξιούχων, ο επανυπολογισμός πραγματοποιήθηκε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι προσαυξήσεις που προκαλούνται από τις επιπλέον εισφορές.

Αυτός είναι, σύμφωνα με τον κ. Κώστα Νικολάου, ένας από τους λόγους για τους οποίους, με απόφαση της κυβέρνησης, η διοίκηση του ΕΦΚΑ αρνείται (παρά την αντίθετη γνώμη του Συνήγορου του Πολίτη!) να χορηγήσει εδώ και 8 μήνες στους δικαιούχους τα νέα ενημερωτικά σημειώματα για τα ποσά που λαμβάνουν μετά τον, τάχα, επανυπολογισμό. Χωρίς αυτά, κανείς από τους παλαιούς συνταξιούχους δεν μπορεί να εξακριβώσει εάν η σύνταξη του επανυπολογίστηκε ορθά ή όχι.

Τι αποκαλύπτει η απόφαση – «ντοκουμέντο»

Σύμφωνα με τον κ. Κώστα Νικολάου, το παράδειγμα απόφασης διευθυντή που παρουσιάζεται, αφορά συνταξιούχο του τ.ΙΚΑμ με 42 έτη ασφάλισης και την 28η ασφαλιστική κλάση. Η αίτηση συνταξιοδότησης κατατέθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2017 και από τους δύο τρόπους υπολογισμού της σύνταξης του, προκύπτουν τα εξής:

Α) Με τον παλαιό τρόπο: Το ποσοστό αναπλήρωσης για 42 έτη είναι 87.5% και ο τεκμαρτός μισθός της 28ης Α.Κ. είναι 2.374 ευρώ. Το βασικό ποσό είναι 2.077,43 ευρώ (2374Χ87,5%). Μετά και από τις μνημονιακές παρακρατήσεις το καταβαλλόμενο (προ φόρο) ποσό είναι 1.392,29 ευρώ.

Β) Με τον νέο τρόπο («ν.Κατρούγκαλου»): Με βάση τον «νόμου Κατρούγκαλου», ο ίδιος συνταξιούχος δικαιούνται να λαμβάνει ποσό εθνικής σύνταξης 384 ευρώ. Επίσης, δικαιούνται ποσό ανταποδοτικής σύνταξης (ο συντελεστής αναπλήρωσης για τα 42,38 έτη ασφάλισης είναι 47,57%). Επιπλέον, επειδή είχε αυξημένες εισφορές (20 μήνες στα Βαρέα) λαμβάνει προσαύξηση 0,4464% (σύνολο 48,016%).

Από το γεγονός ότι ο συνταξιούχος είχε επιπλέον εισφορές και λόγω 13ου και 14ου μισθού, οι συντάξιμες αποδοχές, πάνω στις οποίες υπολογίζεται η σύνταξη, προσαυξάνονται στα 2.869,24 ευρώ (αντί των 2.374 ευρώ του μέσου μηνιαίου μισθού).

Συνεπώς, το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης είναι 1.377,70 ευρώ. Ενώ το ποσό εθνικής και ανταποδοτικής είναι 1.761,70 ευρώ.

Στο ποσό αυτό (κατά τον «νόμο Κατρούγκαλου») υπάρχει παρακράτηση 6% (105,7 ευρώ) λόγο Εισφοράς Αλληλεγγύης και 6% (99,36 ευρώ) για Ασθένεια (σύνολο 205,06 ευρώ). Άρα, το προ φόρου ποσό που λαμβάνει ο εν λόγω συνταξιούχος είναι 1.556,64 ευρώ (1.761,70 – 205,06).

Τι αναφέρει ο κ. Κώστας Νικολάου

«Αποτελεί εμπαιγμό σε βάρος των συνταξιούχων η ανακοίνωση που εξέδωσε ο διοικητής του ΕΦΚΑ Λάμπρος Σέμπος, (7/6/2019) υποστηρίζοντας ότι δεν υποχρεούται να ενημερώσει επαρκώς τους συνταξιούχους για τα νέα ποσά της σύνταξής τους, όπως προέκυψαν από τον επανυπολογισμό.

Τους λόγους βέβαια των παραβάσεων του διοικητή του ΕΦΚΑ κ. Λάμπρου Σέμπου (δεν φανερώνει τον επανυπολογισμό των συντάξεων και οι υπηρεσίες του δεν χορηγούν επαρκή στοιχεία) τους έχουμε καταγγείλει πολλές φορές. Τώρα, τις καταγγελίες επιβεβαιώνουν και διευθυντές του ΕΦΚΑ!

Ο επανυπολογισμός των παλαιών συντάξεων έγινε κατά παράβαση του 4387/2016. Κατά συνέπεια όλες οι συντάξεις είναι ελλειμματικές! Δεν συνυπολογίστηκαν οι επιπλέον εισφορές (βαρέων, ΔΕΚΟΤράπεζες, παράλληλη ασφάλιση, 13ου– 14ου μισθού) όπως προβλέπεται από τον 4387/2016 και χορηγείται στις νέες.

Η αλήθεια αυτή συνομολογείται και από πλήθος αποφάσεων διευθυντών του ΕΦΚΑ, αφήνοντας έκθετο τον διοικητή του κ. Λάμπρο Σέμπο, αφού οι νέες συντάξεις έως 31.12.2018 θα πρέπει να υπολογίζονται και με τον παλαιό και με τον νέο τρόπο! Έτσι καταδεικνύονται οι διαφορές και οι κλοπές από τον παράνομο επανυπολογισμό.

Ετσι, περίπου 2.000.000 παλαιοί συνταξιούχοι στερούνται, μεσοσταθμιστικά, περί τα 1.250 ευρώ ετησίως. Ειδικά για τους 600.000 συνταξιούχους (όσους υπάγονταν στα Βαρέα ή ήταν σε ΔΕΚΟ – Τράπεζες ή είχαν παράλληλη ασφάλιση) οι παράνομες παρακρατήσεις ανέρχονται στα 2.500 ευρώ ετησίως για τον καθένα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This