Μετά το «σαφάρι» οι ιδιοκτήτες ακινήτων εγκαταλείπουν το Airbnb και επιστρέφουν στο… παραδοσιακό ενοίκιο

Must Read

Στροφή στις παραδοσιακές μακροχρόνιες μισθώσεις και στους σταθερούς ενοικιαστές κάνουν όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι εγκαταλείπουν τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb, HomeAway κ.ά.).

Το τελευταίο διάστημα πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων επιλέγουν να μη λάβουν τον αριθμό μητρώου (ΑΜΑ) για να συνεχίσουν να μισθώνουν τις κατοικίες τους μέσω Airbnb. Σε αυτό συνετέλεσε η αύξηση της προσφοράς κατοικιών μέσω του Airbnb, η αναντιστοιχία στη ζήτηση και η μη αφαίρεση των τρεχουσών δαπανών (κοινόχρηστα, λογαριασμοί ρεύματος και νερού, αποκατάσταση ζημιών κ.λπ.) από το φορολογητέο εισόδημα των ιδιοκτητών των κατοικιών αυτών. Και μέσα σε όλα αυτά, σημαντικό ρόλο παίζει και το ότι τα ενοίκια άρχισαν και πάλι να παίρνουν… τα πάνω τους!

Επιπλέον παράγοντες είναι η συστηματοποίηση του θεσμικού πλαισίου με την υποχρεωτική εγγραφή όλων των ακινήτων στο σχετικό μητρώο και συνεπώς και η φορολόγηση των συγκεκριμένων εσόδων έχει ήδη στρέψει μια μερίδα ιδιοκτητών στην επιλογή των μακροχρόνιων μισθώσεων.

Επίσης, σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει και ο υψηλός ανταγωνισμός, ιδίως από επαγγελματίες της αγοράς ή από επενδυτές, οι οποίοι έχουν συγκεντρώσει στην κατοχή τους αρκετά διαμερίσματα, με αποτέλεσμα να έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν και ανταγωνιστικότερα πακέτα, όπως επίσης και υπηρεσίες που ένας ιδιώτης ιδιοκτήτης αδυνατεί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ Στράτο Παραδιά, «οι κατοικίες που υπολογίζονται σε κάποιες δεκάδες χιλιάδες θα αποσυρθούν πολύ σύντομα από τις διαδικτυακές πλατφόρμες, πριν εφαρμοστεί το άρθρο 29 του νέου φορολογικού νόμου 4646/2019. Όμως, ο στόχος της κυβέρνησης πρέπει να είναι η άμεση επιστροφή τους στην αγορά των μισθώσεων κύριας κατοικίας». Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι αρκετοί ιδιοκτήτες βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται σε σύγκριση με τις εισπράξεις που είχαν πριν από ένα ή δύο χρόνια, όταν η μόδα του Airbnb είχε εξελιχθεί σε φρενίτιδα ανατρέποντας τον χάρτη της κτηματαγοράς.

Τον Μάιο του 2019 τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ήταν μειωμένα ακόμα και κατά 25% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018, ενώ το τρίμηνο Μαΐου – Ιουλίου η μείωση των εσόδων άγγιξε το 10%, με τους διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης να εκτιμούν ότι η μείωση των εισοδημάτων συνολικά το 2019 φθάνει το 25%.

Επιλέγουν την ενοικίαση από την αγορά

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη τιμών ακινήτων SPI του δικτύου ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos για το 2019, οι τιμές ενοικίασης παρουσίασαν πολύ μεγάλες αυξήσεις στην πλειονότητα των ελληνικών πόλεων, με τις μεγαλύτερες μεταβολές να παρατηρούνται στον Πειραιά (25,2%), στα νησιά Αργοσαρωνικού (23,1%), στον νομό Τρικάλων (21,4%), στο κέντρο Αθήνας και στα δυτικά προάστια (20%).

Πάντως, σύμφωνα με αρκετούς φορείς της αγοράς ακινήτων, ο λόγος που οι τιμές των ενοικίων αυξάνονται με τέτοια ταχύτητα δεν είναι τόσο το Airbnb όσο το γεγονός ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών η συντριπτική πλειονότητα των νέων νοικοκυριών επιλέγει τη μίσθωση για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του και όχι την αγορά ακινήτου, με τη συνδρομή και του τραπεζικού δανεισμού, όπως συνέβαινε, ιδίως κατά την περίοδο από το 1995 έως και το 2008-2009. Δηλαδή, η ζήτηση στην αγορά ενοικίασης είναι πλέον πολλαπλάσια σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, γεγονός που επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να προχωρούν σε αυξήσεις, έχοντας βέβαια και το «μαξιλάρι» του Airbnb, σε περίπτωση που παρουσιαστεί η σχετική ανάγκη.

Δείτε επίσης: «Θολή» η τροπολογία για τις δαπάνες και τις αναθέσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

Σήμερα πολλοί ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα σε περιοχές, όπως οι Αμπελόκηποι, πλησίον της αμερικανικής πρεσβείας και στον Νέο Κόσμο αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις πλατφόρμες της βραχυχρόνιας μίσθωσης και να επιστρέψουν στη μακροχρόνια μίσθωση.

Το ράλι που σημειώνουν τους τελευταίους μήνες οι τιμές των ενοικίων έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στις επιλογές των ιδιοκτητών ακινήτων και, όπως λένε οι άνθρωποι της αγοράς, τα περισσότερα μισθωτήρια συμβόλαια μακροχρόνιας μίσθωσης που έχουν υπογραφεί το τελευταίο διάστημα αφορούν μηνιαίο μίσθωμα το οποίο είναι αυξημένο πάνω από 15% σε σχέση με το 2016.

Στην περιοχή της Αττικής η αγορά των ενοικίων «έτρεξε» με ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξεως του 10%, με τη μεγαλύτερη αύξηση να εντοπίζεται στο κέντρο της Αθήνας, όπου τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 20% κατά μέσο όρο την τελευταία διετία, ενώ στις περιοχές εκτός του κέντρου η αντίστοιχη άνοδος εκτιμάται ότι κινείται στα επίπεδα του 10%-15%.

Προτάσεις για μείωση 10% της φορολογίας

Ενισχύοντας τη συγκεκριμένη τάση, η ΠΟΜΙΔΑ έχει αποστείλει στο υπουργείο Οικονομικών συγκεκριμένο σχέδιο κινήτρων. Προτείνεται στα εισοδήματα από μισθώσεις ακινήτων να γίνει μείωση αποκλειστικά και μόνο στον φορολογικό συντελεστή για τα μισθώματα από μισθώσεις κύριας κατοικίας (των κωδικών 103 και 104 φορολ. εισοδήματος ακινήτων) κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε κάθε ισχύον φορολογικό κλιμάκιο.

Συγκεκριμένα, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει:

• Για μισθώματα κύριας κατοικίας έως 12.000 ευρώ από 15% σε 5%.
• Για μισθώματα από 12.001 έως 35.000 ευρώ από 35% σε 25%.
• Για μισθώματα από 35.001 ευρώ και άνω από 45% σε 35%.
• Η λύση για τα Airbnb: «Κλειδί» η φοροελάφρυνση στις μακροχρόνιες μισθώσεις

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This