Δευτέρα 21/6/2021

«Θολή» η τροπολογία για τις δαπάνες και τις αναθέσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

«Απόρρητες δαπάνες» και συμβάσεις έργων και προμηθειών κατά παρέκκλιση κάθε διάταξης περί δημοσίων συμβάσεων προβλέπει τροπολογία, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με επίκληση των αναγκών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, η τροπολογία επιτρέπει ουσιαστικά τη διενέργεια συγκεκριμένων δαπανών και προμηθειών, ουσιαστικά χωρίς κανέναν έλεγχο.

Δείτε επίσης: Άλλες 2.867 απόπειρες εισόδου μπλόκαραν οι Έλληνες συναριοφύλακες – Επεκτείνεται κατά 40 χλμ ο φράχτης στον Έβρο (video)

Είναι ενδεικτικό ότι με το άρθρο 4 της τροπολογίας παρέχεται η δυνατότητα χαρακτηρισμού, με υπουργική απόφαση, ως απόρρητων των δαπανών που σχετίζονται με την εκτέλεση έργων ανάπτυξης πληροφοριακών συστημάτων για τον έλεγχο της πρόσβασης και της διάθεσης παροχών στις δομές προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και των Προαναχωρησιακών Κέντρων Κράτησης Αλλοδαπών, καθώς και των απολύτως συναφών προμηθειών.

Το γιατί οι συγκεκριμένες δαπάνες πρέπει να χαρακτηριστούν έτσι είναι κάτι που θα πρέπει να εξηγηθεί, κυρίως στους… θεσμούς.

Δείτε επίσης: Ανήκουστο: Οι Τούρκοι μεταμφιέζουν και «μαρκάρουν» σαν να είναι ζώα τους μετανάστες που μας στέλνουν για να τους παρακολουθούν!

Αλλά οι εξαιρέσεις δεν σταματούν εδώ! Το άρθρο 8 της τροπολογίας προβλέπει ότι σε περίπτωση έκτακτης και απρόβλεπτης ανάγκης που επιβάλλει την άμεση λήψη και εφαρμογή μέτρων για την προστασία της δημόσιας τάξης, ασφάλειας και υγείας, και μόνο στο μέτρο που είναι απολύτως απαραίτητο για την αντιμετώπιση των αναγκών αυτών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ή τα νομίμως εξουσιοδοτημένα από αυτόν όργανα μπορούν να συνάπτουν νέες συμβάσεις έργων, υπηρεσιών και προμηθειών, όπως μίσθωσης και ναύλωσης πλωτών και χερσαίων μέσων, προμήθειας υλικοτεχνικού εξοπλισμού και εφοδίων, μετακίνησης προσωπικού, με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, ανεξαρτήτως ποσού, κατά παρέκκλιση κάβε εθνικής, γενικής ή ειδικής, διάταξης περί δημοσίων συμβάσεων.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ