Οι εργοδότες «οργιάζουν» με αφορμή τον κορωνοϊό – Άδειες άνευ αποδοχών και άλλα… τερτίπια

Must Read

Κύμα διαθεσιμοτήτων, χορήγησης αδειών άνευ αποδοχών και μετατροπών συμβάσεων πλήρους σε μερικής ή εκ περιτροπής απασχόληση βρίσκεται σε εξέλιξη στον ιδιωτικό τομέα, όπως προκύπτει από τις καταγγελίες που καταγράφονται από την «ΑΝΤΙ-COVID-19» Ομάδα Πληροφόρησης και Υποστήριξης Εργαζομένων της ΓΣΕΕ.

Οι σε βάρος των εργαζομένων πρακτικές άρχισαν να κλιμακώνονται πριν από την ανακοίνωση του δεύτερου πακέτου μέτρων της κυβέρνησης, δηλαδή πριν από την Τετάρτη 18 Μαρτίου. Εργαζόμενοι επιχειρήσεων, οι οποίες συνεχίζουν να λειτουργούν, ανέφεραν ότι το φαινόμενο της επιβολής -στην πραγματικότητα- με τη δήθεν σύμφωνη γνώμη των μισθωτών των δυσμενών μεταβολών στις συμβάσεις και στους μισθούς ή της τάχα οικειοθελούς διαθεσιμότητας ή λήψης αδειών άνευ αποδοχών εξελίσσεται παράλληλα με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία.

Άλλωστε, η «ρήτρα απασχόλησης» που έχει θέσει η κυβέρνηση ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή των εταιριών στα μέτρα στήριξης, δηλαδή η διατήρηση του αριθμού των εργαζομένων και συγκεκριμένα όσων δεν απολύθηκαν από τις 18 Μαρτίου και μετά, δεν αποτρέπει αυτές τις τακτικές.

Οι δυσμενείς αλλαγές στα εργασιακά δικαιώματα καταγράφονται μέσα και από τον καταιγισμό ερωτημάτων και καταγγελιών που δέχεται η «ANTI-COVID-19» Ομάδα Πληροφόρησης και Υποστήριξης Εργαζομένων της ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, οι καταγγελίες στο σύνολο της οικονομίας κατηγοριοποιούνται ως εξής:
Μη χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού.
• Παράνομες διαθεσιμότητες και άδειες άνευ αποδοχών.
• Καταγγελίες συμβάσεων εργασίας που έγιναν πριν από την ημερομηνία εξαγγελίας της ρήτρας διατήρησης των θέσεων εργασίας (ως προαπαιτουμένου για τις ελαφρύνσεις των επιχειρήσεων), δηλαδή πριν από τις 18 Μαρτίου.
• Μετατροπές συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής και μερικής απασχόλησης εργασία.
• Επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές παρά την απαγόρευση λειτουργίας τους.
• Μη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας.
• Εξαντλητικά και υποαμειβόμενα ωράρια εργασίας στα σούπερ μάρκετ.
• Εταιρίες call centers που στοιβάζουν στα τηλεφωνικά κέντρα εκατοντάδες εργαζομένους.

Δείτε επίσης: «Μπάχαλο» με την πλατφόρμα για τα αδήλωτα – Δεν περιλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις

Σημειώνεται ότι, βάσει δημοσκόπησης της ΓΣΕΕ, την περίοδο 10-14 Μαρτίου δεν είχαν ληφθεί μέτρα προστασίας κατά του κορονϊού στο 32% των επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This